Archiwum kategorii: Różne

Wpis bez wyraźnej kategorii

Reklama wspiera rozwój strony:

Sól na końcu – tak zdrowiej

Od dziesięcioleci media karmią nas kłamstwami o szkodliwym tłuszczu, choć nauka dawno udowodniła, że to cukier jest winny wszystkim cywilizacyjnym chorobom, a nie tłuszcz.

Oczywiście nie każdy tłuszcz jest dobry i zdrowy – choćby tłuszcze trans z wysokoprzetworzonej żywności są tym, czego należy unikać. Od jakiegoś czasu wiemy też, że utlenione wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezdrowe i mają sporo na sumieniu.

Sól

A co ma do tego sól? Otóż okazuje się, że sól przyspiesza utlenianie tłuszczów. Zacznijmy jednak od tych wielonienasyconych tłuszczów – co to są i gdzie występują? Czytaj dalej Sól na końcu – tak zdrowiej

Dlaczego kobiety tyją po menopauzie?

Menopauza – całkowite ustanie jajeczkowania – dopadnie każdą kobietę, najczęściej po 45-55 latach życia. Wiąże się z wieloma istotnymi zmianami w organizmie, w tym najczęściej ze wzrostem masy ciała. Co takiego dzieje się podczas menopauzy i dlaczego powoduje to tycie? I jak tego tycia uniknąć?

Dlaczego kobiety tyją po menopauzie?

Niedawno pojawiło się bardzo ciekawe badanie, które chyba jako jedno z pierwszych stara się postawić dokładną odpowiedź na to pytanie. Zanim jednak przejdziemy do tego, wyjaśnijmy w skrócie, co dzieje się z hormonami podczas cyklu miesięcznego. Czytaj dalej Dlaczego kobiety tyją po menopauzie?

Ortoreksja – kiedy zdrowe jedzenie zaczyna być niezdrowe

Czy przejście na zdrowe odżywianie może mieć jakieś negatywne konsekwencje? Okazuje się, że czasem tak. Niektórzy z nas mogą tak się skupić na zdrowym jedzeniu, że wkracza to w patologię i zaczyna szkodzić. I to jest właśnie ortoreksja.

Zapalenie tarczycy Hashimoto, Paleo SMAK

Ortoreksja nie jest powszechnie znanym zaburzeniem odżywiania. Termin ten został zaproponowany w 1997 roku i pomimo braku oficjalnej klasyfikacji, coraz więcej lekarzy uznaje ortoreksję jako jedno z zaburzeń odżywiania {1}. Czytaj dalej Ortoreksja – kiedy zdrowe jedzenie zaczyna być niezdrowe

Dzieci: im więcej glutenu, tym częściej celiakia

Badanie wykazało, że dzieci do lat 5, które jedzą więcej glutenu, mają większą szansę na celiakię. Zależności pomiędzy jedzeniem i zdrowiem nigdy nie są proste, więc myślę, że warto poświęcić trochę czasu na dokładne omówienie wyników.

Sklep: produkty bezglutenowe

Gluten to ciężko dla nas strawne białko ze zbóż i jego spożywanie można powiązać z kilkudziesięcioma różnymi chorobami, nie tylko celiakią. Czytaj więcej na ten temat: Gluten – 55 chorób, nie tylko celiakia. Czytaj dalej Dzieci: im więcej glutenu, tym częściej celiakia

Dieta drapieżnika – badanie 2000 ludzi

Jednym z modniejszych trendów dietetycznych ostatnich lat jest tzw. dieta drapieżnika (ang. carnivore diet) polegająca na jedzenie tylko pokarmów pochodzenia zwierzęcego, a czasem tylko i wyłącznie mięsa. Nie tak dawno pojawiło się ciekawe badanie na ten temat.

Czerwone mięso

Biorąc pod uwagę nasilającą się obecnie propagandę nienawiści do mięsa, naukowcy byli całkiem obiektywni i raczej opublikowali swoje obserwacje i nie próbowali wyciągać żadnych wniosków. Czy dieta drapieżnika jest więc zdrowa? Czytaj dalej Dieta drapieżnika – badanie 2000 ludzi

Kandydoza – czy ona naprawdę istnieje?

Na wielu stronach tzw. alternatywnej medycyny można znaleźć dużo informacji o kandydozie (drożdżycy), czyli infekcji grzybami z rodzaju Candida (drożdże) naszego układu pokarmowego. Czy rzeczywiście takie schorzenie istnieje?

SIBO

Tak naprawdę nie jest to nowy pomysł – o kandydozie w jelitach mówi się od co najmniej 30 lat. Jednak dopiero w ostatnich latach ilość informacji o niej się nasiliła. Tysiące ludzi z dolegliwościami pokarmowymi na podstawie informacji z internetu sami diagnozują u siebie drożdżycę. Czy słusznie? Czytaj dalej Kandydoza – czy ona naprawdę istnieje?

Węglowodanowo-insulinowy model otyłości

Od dziesiątków już lat w mediach obowiązuje tylko jedna przyczyna otyłości – ludzie są grubi, bo za dużo jedzą. Szczególnie mądre media jeszcze podkreślą, że otyłość bierze się z jedzenia tłuszczu i mięsa 🙂 Całe szczęście nawet popularna nauka zaczyna dostrzegać, że to wszystko się kupy nie trzyma.

otyłość, piwo

Powszechnie obowiązujący model otyłości bazujący na bilansie energii jest prosty – twoje ciało potrzebuje X kalorii, a jak jesz więcej, to tyjesz. To model wyjątkowo prosty i wywodzący się z fizyki, według której spalenie grama cukru daje dokładnie tyle i tyle energii. Czytaj dalej Węglowodanowo-insulinowy model otyłości

Sauna na podczerwień – zrób to sam

Gotowa sauna do montażu w domu jest naprawdę droga i zajmuje dużo miejsca. Mało kto ma tyle przestrzeni w domu, a typowa sucha (fińska) sauna bierze bardzo dużo prądu. Całe szczęście można łatwo zrobić samodzielnie tanią i małą saunę na podczerwień.

Sauna na podczerwień

Ten opis przedstawia saunę na podczerwień, jaką zrobiłem u siebie w domu. To tylko ogólny przykład – nie kopiuj dokładnie tego, co ja robiłem, a raczej spróbuj potraktować to jako inspirację. Czytaj dalej Sauna na podczerwień – zrób to sam

Sauna

Choć saunę kojarzymy głównie z Finlandią, to tak naprawdę były one używane od zarania dziejów przez wiele kultur na całym świecie. Czy sauna rzeczywiście oferuje korzyści zdrowotne?

sauna

Od setek, a nawet tysięcy lat ludzie przesiadywali w gorącej wodzie lub nagrzanych pomieszczeniach. Rzymianie mieli łaźnie (które zapożyczyli od Greków), Finowie sauny, Rosjanie banie, Turcy hammamy, Japończycy sentó, Koreańczycy jjimjilbang, nawet indianie mieli specjalne gorące wigwamy (ang. sweat lodge). Czytaj dalej Sauna