Archiwum kategorii: Czytaj etykiety

Jajka omega-3 – zdrowie czy marketing?

W sklepach możemy spotkać czasem jajka, na opakowaniu których rzucają się w oczy informacje o kwasach tłuszczowych omega-3. Czasem możemy przeczytać o kurach jedzących specjalną paszę, dzięki której ich jaja mają być specjalnie bogate w tłuszcze omega-3. Czy to rzeczywiście prawda? Czy jajka omega-3 są rzeczywiście zdrowsze, czy to sztuczka marketingowa?

Jajka, Paleo SMAK

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są niezbędne dla naszego zdrowia, niestety współczesna dieta dostarcza zdecydowanie za mało omega-3, a za dużo omega-6, a ta nierównowaga jest przyczyną wielu problemów zdrowotnych. Z tłuszczów omega-3 możemy wyróżnić powszechnie dostępny ALA i pochodzące tylko od zwierząt DHA i EPA. Niektóre pokarmy zawierają dużo tłuszczów ALA, ale ich konwersja w naszych organizmach na DHA i EPA jest niewielka, mniej więcej 5% (czytaj więcej: Kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9). Czytaj dalej Jajka omega-3 – zdrowie czy marketing?

Jaskiniowiec na wakacjach: pasztet

Próbujemy być nowoczesnymi jaskiniowcami, nie jemy zbóż, nabiału, łykamy tabletki omega-3, jednak czasem jedziemy na wakacje. Kiedy te wakacje są jak najbliżej natury, np. pod namiotem, czy wędrówka po górach, jest dość trudno żywić się zdrowo.

Szczególnie ciężko może być znaleźć dobry pasztet. Oczywiście najlepszy pasztet zrobimy sami w domu (np. przepis), jednak nie tak łatwo go zawekować i poza lodówką nie wytrzyma on długo. Gotowe pasztety sklepowe mogłyby być rozwiązaniem, tylko że praktycznie wszystkie z nich zawierają gluten i/lub mleko! Oto skład dwóch najdroższych pasztetów znalezionych w jednym z większych krakowskich hipermarketów.

pasztet-z-glutenem

Oczywiście coraz więcej sklepów „wychodzi naprzeciw naszym oczekiwaniom” i lokuje jeden regał z bezglutenowymi produktami, jednak są tam z reguły same węglowodany, ciastka, desery, przekąski, chleb, a z pasztetów możemy tam zobaczyć pasztety… sojowe 🙂 Czytaj dalej Jaskiniowiec na wakacjach: pasztet

Czy proszek do pieczenia jest paleo?

Czy proszek do pieczenia jest paleo? Podstawowy składnik proszku do pieczenia to soda oczyszczona, co do której nie ma zastrzeżeń, jednak soda się zbryla, więc większość producentów dodaje do proszku do pieczenia mąkę pszenną, która zawiera gluten.

Proszek do pieczenia paleo

Czy nawet tak małe ilości glutenu szkodzą? Spora część społeczeństwa, pewnie nawet więcej niż połowa, nie miałaby większych problemów. Jednak u osób wrażliwych na gluten albo cierpiących na choroby autoimmunologiczne (a większość z nich nie zdaje sobie z tego sprawy) nawet tak mała ilość może źle wpłynąć na kondycję jelit i samopoczucie. Niestety nie da się tak łatwo stwierdzić, czy jest się wrażliwym na gluten, więc lepiej go unikać, tym bardziej, że nie ma on żadnych wartości odżywczych.

Proszek do pieczenia z mąką pszenną nie jest paleo. Zanim pomyślimy, czym zastąpić sklepowy proszek do pieczenia, warto zastanowić się, z czego się składa i jak działa. Czytaj dalej Czy proszek do pieczenia jest paleo?

Sok, jogurt czy cola? Co ma więcej cukru?

Sok, jogurt czy cola? Co jest zdrowsze? Co zawiera więcej cukru, a co mniej? Zapytaj przeciętnego rodzica i usłyszysz, że cola to sama chemia i mnóstwo cukru, soki owocowe to przecież produkt naturalny, witaminy, a z kolei jogurt to nabiał z wapniem, białkiem itp. Ten sam przeciętny rodzic pewnie powie, że z tego zestawu najmniej cukru ma jogurt, a najwięcej cola.

Cukier, kostki, Paleo SMAK

Prawda jednak bywa okrutna i przewrotna, bo najczęściej to akurat cola ma najmniej cukru, a jogurt najwięcej!

Sprawdźmy zawartość cukru trzech popularnych produktów: Ile cukru ma cola, sok jabłkowy i jogurt? Czytaj dalej Sok, jogurt czy cola? Co ma więcej cukru?

„Oszukana” śmietana

Podczas zakupów w polskich sklepach można trafić na dziwny produkt, którego opakowanie krzyczy wielkimi literami 18%, wygląda jak zwykła śmietana i tylko drobne literki zdradzają, że to coś ze śmietaną nie ma nic wspólnego.

Oszukana śmietana, Paleo smakProdukt udający śmietanę jest w rzeczywistości maślanką wzbogaconą nienazwanymi olejami roślinnymi. Maślanka jest wodą pozostałą po produkcji masła, prawie całkowicie pozbawioną tłuszczu, dlatego też producent musiał dodać do niej 18% olei roślinnych, żeby uzyskać taką właśnie końcową ilość tłuszczu.

Dlaczego pozwalam sobie nazwać ten produkt „oszukaną” lub fałszywą śmietaną? Czym różni się on od śmietany? I dlaczego jest taki niezdrowy?

Czytaj dalej „Oszukana” śmietana

Cukier niejedno ma imię

Łatwo rozpoznać produkt zawierający cukier, jeśli w liście składników ma napisane wprost „cukier”. Tymczasem jednak cukier niejedno ma imię i można go ukryć pod wieloma nazwami, czasem nie kojarzącymi się wprost z nim. Pod jakimi nazwami występuje cukier?

Otyłość paleo smak, Boris Kustodiev
Słodycze – martwa natura, Boris Kustodiev

Oto terminy, pod którymi ukrywa się cukier w liście składników: Czytaj dalej Cukier niejedno ma imię

Czytaj etykiety produktów spożywczych

Według prawa każdy produkt spożywczy musi na etykiecie zawierać dokładne informacje o składzie, a wszystkie składniki muszą być uporządkowane według ich ilości, zaczynając od tych, których jest najwięcej. Lista składników z reguły jest wydrukowana bardzo małymi literami i umieszczona w takiej części opakowania, na którą często nie zaglądamy (np. pod spodem).

węglowodany tuczą a nie tłuszcz

Według Federacji Konsumentów tylko 30% z nas czyta etykiety produktów żywnościowych, a spośród czytających tylko połowa je rozumie. Tymczasem warto je czytać! Amerykańscy naukowcy odkryli, że osoby czytające opakowania produktów spożywczych są chudsze. Wpływ ten jest szczególnie widoczny u kobiet – panie czytające etykiety ważą średnio 4 kg mniej i mają wskaźnik masy ciała BMI niższy o 1,48 od ich koleżanek niezwracających uwagi na drobne literki na opakowaniach.

Czytaj dalej Czytaj etykiety produktów spożywczych

Skład: cukier

Wiecie, że większość ludzi w ogóle nie czyta drobnych literek na opakowaniu, choć skład jest często opisany dość zrozumiałym językiem? Jako przykład weźmy batonik rozdawany w pociągach ekspresowych w Polsce:

skład cukier

Batonik nazywa się „Wafle z kremem kakaowym (73%)”. Nie wiem, czego tyczą się te procenty, ale na pewno nie zawartości kakao. Składniki muszą być uporządkowane według ich ilości – im wcześniej na liście, tym więcej go jest. Sprawdźmy niektóre z nich: Czytaj dalej Skład: cukier