HOSTIA

Wszelkie pozostałe tematy
Barbara
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek 02 10 2017, 13:59
Płeć:

HOSTIA

Post autor: Barbara »

Szukałam w wyszukiwarce, ale nie wskakuje ani słowo HOSTIA ani OPŁATEK

Jak sobie radzicie w tym temacie? Tz znalazłam wykaz kościołów, gdzie są hostie ryżowe, ale w większości jest pszenna. Nie choruję na celiakię. Czy taka ilość Waszym zdaniem ma znaczenie?

Reklama wspiera rozwój strony:
'

Piotr
Posty: 72
Rejestracja: piątek 01 12 2017, 13:34

Re: HOSTIA

Post autor: Piotr »

Moim zdaniem jak nie masz celiakii to taka mała ilość glutenu raz na tydzień nie powinna wyrządzić dużej krzywdy.

Awatar użytkownika
Grzegorz
Administrator
Posty: 311
Rejestracja: wtorek 15 12 2015, 17:22
Płeć:
Kontakt:

Re: HOSTIA

Post autor: Grzegorz »

Oficjalna wykładnia kościoła jest, że hostia może być niskoglutenowa, ale nie może być całkowicie bezglutenowa. Komunia taką hostią jest nieważna. Tak twierdzą biskupi.

Piotr
Posty: 72
Rejestracja: piątek 01 12 2017, 13:34

Re: HOSTIA

Post autor: Piotr »

Biskupi to wymyślają niestworzone rzeczy, a ta hostia to i tak ma wymiar symboliczny. Jeśli ktoś nie może glutenu nawet odrobinę, to nie będzie jej jeść i tyle.

Stan
Posty: 9
Rejestracja: piątek 16 03 2018, 12:19

Re: HOSTIA

Post autor: Stan »

Grzegorz pisze:
niedziela 11 02 2018, 12:07
Oficjalna wykładnia kościoła jest, że hostia może być niskoglutenowa, ale nie może być całkowicie bezglutenowa. Komunia taką hostią jest nieważna. Tak twierdzą biskupi.
To co napisałeś dotyczy hostii dla diabetyków, czyli tzw. bezglutenowej, która musi zawierać minimalne ilości mąki pszennej. Ponieważ chleb konsekrowany jest chlebem pszennym, dlatego zawiera gluten, i dlatego (upraszczając) hostia dla diabetyków, też musi zawierać przynajmniej śladowe jej ilości.
Inna sprawa, że pszenica z czasów Jezusa to była pszenica płaskurka (Triticum dicoccum), jedna z dwóch najstarszych odmian pszenicy (uprawiana już 7000 lat pne) (starsza od orkiszu, który ma mało leptyn, a który był uprawiany w epoce brązu, od ok. 1600 do 650 pne), która obecnie jest uprawiana w niewielkich ilościach, głównie w Stanach Zjednoczonych, w celach przemysłowych (na paszę). Wynika to z tego, że pszenica ta jest dość krucha. Wiadomo, że im więcej glutenu tym pulchniejsze ciasto.
Ponieważ zmieniała się uprawa pszenicy, sposób wyrobu chleba, a także sama pszenica zmieniała swój skład przez hodowlę i modyfikację jej właściwości, to również mąka z której jest wytwarzana hostia się zmieniała. Stanowisko Kościoła, że hostia, nawet dla diabetyków, musi zawierać jakieś ilości glutenu, wynika z tego, że Jezus chleb pszeniczny zamienił w swoje ciało, i w ten sposób chleb pszeniczny jest tym materiałem, który jest używany od Ostatniej Wieczerzy do konsekracji. Tylko z tego to wynika.
Ale myślę, że skoro dla diabetyków nie ma problemu, żeby przyjmować eucharystię w hostii o minimalnej ilości glutenu, to również nie ma problemu dla osób, które nie mają problemów z diabetycznych, żeby przyjmowały komunię w hostii o zwykłej zawartości glutenu. No bo ile waży taka jedna mała hostia?
Jeśli ktoś chce przyjąć komunię dla diabetyków, to musi to przed mszą św. zgłosić w zakrystii, żeby ksiądz taką hostię w trakcie przeistoczenia położył na korporale.

ODPOWIEDZ