W Paleo też przecież można pozwolić sobie na jakiś deser, o ile nie zawiera mąki pszennej albo cukru.
Gorzka czekolada jest smaczna, ale ta zawierająca 80-90% kakao - bardzo droga. Czekolada Lindt'a np często kosztuje 10-13 zł... za 100g.
Składniki na moją domową czekolade:
- czekolada gorzka goplana 60% kakao - 2,69zł
- masło - 3,29zł Ja użyłem takiego - http://studencik.com.pl/sshop/13181-hom ... C3%B3w.jpg Ważne żeby miało 82% tłuszczu mlecznego i było twarde po dotknięciu w sklepie.
- kakao decomorreno 5,50zł (10 łyżeczek)
1. Bierzemy foremkę jednorazową - http://polmarkus.com.pl/wp-content/uplo ... 30x183.jpg lub zwykłą, bez znaczenia. Ustawiamy nad palnikiem. Wrzucamy połamaną czekoladę 60% oraz pół opakowania masła (100g) i rozpuszczamy na małym ogniu.
2. Dodajemy do rozpuszczonej masy 10 łyżeczek kakao. Albo i więcej, ale ja dodałem 10 i wyszła czekolada naprawdę gorzka

3. Mieszamy i trzymamy na małym ogniu. Jeśli masa wychodzi zbyt gęsta, można dolać łyżkę gorącej wody. Intensywnie mieszamy.
4. Jeśli wszystko sie ładnie wymieszało, odstawiamy foremkę na 5-10 min żeby ostygła a nastepnie wrzucamy do zamrażalnika.
5. Gotowe! Wystarczy teraz podważyć naszą czekolade nożem, żeby "wyskoczyła z foremki" i mamy naszą czekoladę


Zdjęcia:




