http://staregary.blogspot.com/2014/03/s ... dlina.html
składniki
1 kg schabu lub pierś z indyka (1kg)
2l wody
4 łyżki soli
2 liście laurowe
4 - 6 listków ziela angielskie
1 główka czosnku, obrana, ząbki przeciśnięte przez praskę
2 łyżki majonezu
1/2 łyżki pieprzu ziarnistego
2 łyżki majeranku
przygotowanie
Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon.Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku. Włożyć mięso i włączyć gaz. Od momentu zagotowania gotować 5 minut. Zalewę z mięsem odstawić do wystudzenia na minimum 6 godzin (moje mięso spędziło w zalewie całą noc).
Po min 6 godzinach, garnek z zalewą i mięsem postawić na kuchence i doprowadzić całość do wrzenia, od tego momentu gotować 5 minut. Ponownie odstawić do wystudzenia. Mięso w wywarze powinno stać przynajmniej 6 godzin.
Po tym czasie wyjąć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym. Podawać cieniutko pokrojone jako wędlinę, można też pokroić grubsze plastry i podać z sosem na obiad. Smacznego!
mięso bez gotowania i pieczenia
Reklama wspiera rozwój strony:
'
'
- Anna Przebinda
- Posty: 34
- Rejestracja: niedziela 03 01 2016, 11:40
Re: mięso bez gotowania i pieczenia
Bardzo podobnie przygotowuję domową wędlinę, najczęściej schab
Często jednak pekluję wcześniej, albo przynajmniej zasypuję solą na dwa dni
No i majonez moim zdaniem zbędny 



Re: mięso bez gotowania i pieczenia
i mowicie ze jest smaczna?
Re: mięso bez gotowania i pieczenia
Jest smaczna Minie. Robiłam kiedyś takie wędliny z łopatki, schabu i karczku.
Re: mięso bez gotowania i pieczenia
potwierdzam 
też podobnie robiłem...

też podobnie robiłem...
Re: mięso bez gotowania i pieczenia
trzeba bedzie sprobowac