Strona 1 z 1

Mleko A2

: piątek 05 01 2018, 17:09
autor: Leward
Dzień dobry,
rozważam wprowadzenie na polski rynek oryginalnego Australijskiego mleka z kazeiną A2 (A2 Milk z farmy w Wielkiej Brytanii)). PaleoSMAK pisał o mleku A2 tu: https://paleosmak.pl/kazeina-a1-a2/
Interesuje mnie jakie zainteresowanie mlekiem byłoby w Polsce. Z racji wysokich kosztów transportu koszt butelki mleka wynosiłby 9-10 zł. Mleko sprowadzane byłoby w dwóch wariantach tłuste i półtłuste w litrowych butelkach z długim terminem przydatności do spożycia.

Jakie powinny być główne grupy docelowe? Osoby z chorobami autoimmunologicznymi, alergicy, osoby z IBS?

Jaka jest Wasza opinia?

Pozdrawiam
Edward Ciosek
Leward Sp. z o.o.

Re: Mleko A2

: piątek 05 01 2018, 17:13
autor: Grzegorz
Jak dla mnie to trochę kiepski pomysł. Już lepiej w Polsce przebadać genetycznie krowy, wybrać stadko krów A2/A2 i produkować lokalnie mleko A2. Cena będzie co najmniej 3x niższa. Ja sam chyba bym tyle nie dał za mleko transportowane przez pół świata.

Re: Mleko A2

: piątek 05 01 2018, 17:40
autor: Leward
Panie Grzegorzu,
dziękuję za opinię.
Nie znam się na hodowli bydła, więc temat produkcji lokalnej jest dla mnie zbyt skomplikowany.
Pomysł sprowadzania mleka wziął się z niszy na rynku, którą zobaczyłem, gdy przeszedłem na dietę. Stąd proste myślenie - skoro sam jestem gotowy zapłacić więcej za produkty nabiałowe, które mógłbym spożywać to zapewne jest więcej takich osób.
Krowy są do rozważenia, cena oczywiście byłaby niższa, a marża większa, ale na razie chodzi o coś prostszego.
A jaką cenę mógłby Pan zapłacić jako klient?

Re: Mleko A2

: piątek 05 01 2018, 18:36
autor: Grzegorz
Zależy, jakie by to było mleko, jeśli miałoby 6% tłuszczu (np. od krów rasy Jersey), to dałbym koło 5 zł może za litr, ale 9-10 jak dla mnie wydaje się nieco za dużo. Można dać sprytne kartony, które mają 0,75 litra i dać za nie nieco niższą cenę, żeby tak trochę optycznie nas oszukać.
W krajach EU, gdzie takie mleko jest (Wielka Brytania, Holandia itp), jest ono raczej maksymalnie 20-25% droższe od tradycyjnego mleka, nigdzie nie widziałem, by było dwukrotnie droższe.