Dieta Dobrych Produktów - dyskusje

Dieta dr Ewy Bednarczyk-Witoszek
Wiesław
Posty: 16
Rejestracja: środa 14 11 2018, 22:24
Gender:

Re: Dieta Dobrych Produktów - dyskusje

Post autor: Wiesław »

Witam ibuniu,
skoro mnie wspomniałas to wiesz, że od niedawna czytam Wasze uwagi i troszeczke komentuję dietę Pugi.
Zainteresowala mnie Twoja uwaga, ktora cytuje poniżej. Mogłabyś rozwinąc tą rozrególowną gospodarkę insulinową. Na czym miałoby to polegać?
aaaaq, tobie niekoniecznie mogą wrastać cukry po dużej ilości mięsa, Wiesław ma rozregulowaną gospodarkę insulinową, u cukrzyków cukier rośnie jako objaw nietolerancji (czyli teoretycznie "łatwiej mogą namierzyć wroga" - mierząc poziom cukru - ale tylko teoretycznie).
Piszecie dużo o oleju kokosowym. Do smażenia, do picia, smarujecie zęby :D i tp. Raz próbowałem smażyc ale silny zapach kokosowy zniechęcił mnie do dalszych prób. Od razu piszę, że kupiłem BEZWONNY. W słoiku był w postaci jak smalec to jak to pić? Piję czasami kawę z masłem całkiem niezła ale na wszelki wypadek traktuje to prawie jak mleko czyli B mleczne. Ja szukam, gdzie "wsadzić" tłuszcz bo nie mogę przytyć tzn jak zwiekszę W to od razu tyje. W moim przypadku nie o to chodzi bo cukier rośnie. Kwadratura koła. Czytając Wasze zastosowanie oleju kokosowego szukam cos dla mnie. Może podpowiecie? Cos prostego żeby było dużo T a mało W.
Pozdrawiam

Reklama wspiera rozwój strony:
'

Wiesław
Posty: 16
Rejestracja: środa 14 11 2018, 22:24
Gender:

Re: Dieta Dobrych Produktów - dyskusje

Post autor: Wiesław »

coś mi cytowanie nie wyszło. Miało byc od aaaq...
aaaaq
Posty: 1939
Rejestracja: czwartek 26 01 2017, 11:58

Re: Dieta Dobrych Produktów - dyskusje

Post autor: aaaaq »

Wiesław - odnośnie oleju kokosowego, olej kokosowy gdzieś do temperatury 22C to ciało stałe, tak jak smalec. W miarę wzrostu temperatury robi się z niego olej...w 24C już jest w postaci całkowicie płynnej chyba.
Jak go dasz do lodówki, to będzie twardy jak kość :)
Pisałem niedawno o moich preferencjach kokosowych - przetestowałem mnóstwo różnych olejów kokosowych, kupowanych głównie w marketach i też nie potrafiłem się przekonać do tego oleju, używałem sporadycznie. Dopóki nie trafiłem na ten https://pyszneeko.pl/product-pol-1125-O ... -FOOD.html
kupiłem 1 małe opakowanie na spróbowanie, później zamówiłem 5l. Do pieczenia kupiłem trochę rafinowanego.
Do kawy daje masło klarowane (od jakiegoś czasu w Auchan są w kostkach - smakuje mi lepiej niz z plastikowego słoika z biedronki) - to już 99,99% tłuszcz i olej kokosowy - zwykle 1-2 łyżeczki masła i 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Podchodzi mi znakomicie. Mam problem z mlecznymi, dlatego zwykłego masła w ogóle nie stosuję, używam tylko klarowane. I muszę przyznać, że znacząco spadła mi konsumpcja smalcu, za to wzrosła masła klarowanego ;)
Tłuszczem dodaję do sałatek warzywnych na surowo (pięknotki) - tam mogę naprawdę dużo dolać...warzywa na patelnię - tak mieszanki jak warzywa mono (szpinak,kalafior,brokuł) - z dodatkiem tłuszczu na który ma się ochotę...
Jak mięso chude robię(co raczej rzadko się zdarza) - to też dodaję dodatkowego tłuszczu.
Ja mam o tyle łatwiej, że potrafię i lubię gotować. U mnie w domu to ja gotuje dla całej rodziny. Trochę się przy tym napracuję - bo gotuję 2 lub 3 wersje, no ale coś za coś :)
aaaaq
Posty: 1939
Rejestracja: czwartek 26 01 2017, 11:58

Re: Dieta Dobrych Produktów - dyskusje

Post autor: aaaaq »

po namyśle i powtórnej lekturze artykułu Grzegorza na blogu, dodatkowo zagęszczę pomiary glukozy, żeby zaobserwować jak rośnie mi cukier po posiłku. Pasków cukrowych mam więcej, więc będę robił dodatkowe pomiary 60m po posiłku.
LoveMeTender
Posty: 559
Rejestracja: środa 27 09 2017, 08:23

Re: Dieta Dobrych Produktów - dyskusje

Post autor: LoveMeTender »

Poranny cukier 87 (mam 17tą godzinę postu), u męża 82 :)

Dzisiaj gulasz z drobiowych żołądków i kalafior z masłem, na śniadanie chyba wczorajszy obiad będzie :)
LoveMeTender
Posty: 559
Rejestracja: środa 27 09 2017, 08:23

Re: Dieta Dobrych Produktów - dyskusje

Post autor: LoveMeTender »

Dobry olej kokosowy kupiłam w biedronce, hehe :) Ale bio, extra virgine, więc bardzo aromatyczny.
Olej kok. jest bardzo stabilny, więc można na nim smażyć i gotować, jeść na surowo.
W naszym klimacie tylko latem zdarza mi się, aby się rozpuścił w słoiku. Tak to zawsze ma stałą konsystencję, więc dziubię go łyżeczką ze słoika, czekam aż się rozpuści w ustach i już. Teraz wyczuwam w nim słodki smak, dlatego pisałam, że zastępuje mi słodycze.
Kiedyś przywiozłam z Tajlandii taki olej w butelce :)
Bezwonny olej też jest w biedronce ;)

Edit śniadaniowy: wcięłam to, co wczoraj na obiadokolację, tak jak planowałam. Mąż też i to jest sukces!;)
ibinia
Posty: 1019
Rejestracja: poniedziałek 30 01 2017, 08:28

Re: Dieta Dobrych Produktów - dyskusje

Post autor: ibinia »

Wiesław, wybacz, chyba wprowadziłam zamęt przez zbytni skrót myślowy. Chodzi mi o gospodarkę węglowodanową, którą cukrzycy mają zaburzoną, bo albo insulina się nie wydziela w dostatecznej ilości, albo komórki jej "nie widzą" i tak czy siak glukoza robi spustoszenie. Zapewne wiesz więcej na ten temat ode mnie z racji swojej cukrzycy (masz stwierdzoną, tak?). I w tym kontekście pisałam do aaaaq, że u ciebie mechanizm cukrzycowy jest tym, który najbardziej się odzywa po spożyciu nietoleranta, a u innych osób będą to inne objawy. Aczkolwiek aaaaq ma rację, że i u zdrowych są różne odpowiedzi organizmu na taki czy inny pokarm, więc jego doświadczenie ma sens. No i witaj na naszym forum :D
ddp
Posty: 195
Rejestracja: poniedziałek 30 01 2017, 09:19

Re: Dieta Dobrych Produktów - dyskusje

Post autor: ddp »

ddp
kokosowo nadal, u mnie też; dzisiaj budyń z tapioki na kokosowych wiórkach zmiksowanych zalanych wodą na noc, plus ksylitol plus wanilia, bardzo dobre i dużo mi wyszło. Absolutna cisza w organiźmie po takim śniadaniu. Mam tego na cały dzień, może się uda monotematycznie po wczorajszym DW.
ibinia
Posty: 1019
Rejestracja: poniedziałek 30 01 2017, 08:28

Re: Dieta Dobrych Produktów - dyskusje

Post autor: ibinia »

Lovko, mąż będzie z tobą dietował? Genialnie! Mój "akuje" i niesamowicie się w to wciągnął :D
aaaaq, patrzę, że po jedzeniu cukier wzrósł i teraz już spadł? Coś ci to mówi?
Pugi, super dzień miałaś, jak poranne cukry? I ciekawe że wczoraj rano były wyższe mimo utrzymujących się nisko w poprzednim dniu. Ale też "z trzeciej strony" po posiłku okiełznałaś je nieźle.
aaaaq
Posty: 1939
Rejestracja: czwartek 26 01 2017, 11:58

Re: Dieta Dobrych Produktów - dyskusje

Post autor: aaaaq »

Ibiniu - na razie mam za mało danych żeby wyciągać jakieś wnioski...cieszę się jak małe dziecko, że robię sobie te testy, na pewno dużo się nauczę jeśli chodzi o korelację tego co jem z poziomem cukru i ciał ketonowych.
Na pewno zdziwienie, że cukier na czczo jest relatywnie wysoki i że 2 godziny później spadł i to relatywnie dużo.
Patrzę na to też przez pryzmat tego co w podobnych testach wyszło Grzegorzowi. To że po posiłku mocno mięsnym(wysokobiałkowym) spadnie tak mocno poziom ciał ketonowych to się nie spodziewałem. Spodziewałem się spadku, ale minimalnego. To cenna obserwacja na przyszłość, odnośnie komponowania posiłków.
Zobaczymy jak będzie dalej...
dlatego też na jutro planuję odmienne menu, nie ukrywam też, że może w przyszłości powtórzę testy, ale już dla konkretnych zestawów jedzeniowych.
ODPOWIEDZ