Chleb doskonały (W -kasza gryczana)

Dieta dr Ewy Bednarczyk-Witoszek
baśka
Posty: 804
Rejestracja: poniedziałek 30 01 2017, 10:48
Płeć:

Chleb doskonały (W -kasza gryczana)

Post autor: baśka »

Przepis pochodzi z tej strony http://www.natchniona.pl/chleb-doskonal ... i-drozdzy/

500 g kaszy gryczanej niepalonej
• 3 łyżeczki soli himalajskiej
• 700 ml wody + więcej do uzupełnienia


Kaszę opłucz na sitku, umieść w misce i zalej wodą (700 ml). Odstaw na noc (minimum 8 godzin). Przez ten czas ziarna napęcznieją, staną się delikatnie lepkie, a na wierzchu może utworzyć się pianka.

Rano przemieszaj zawartość miski i uzupełnij wodę pochłoniętą przez kaszę. Ziarna powinny znajdować się cały czas pod minimalną ‚warstwą’ wody. Odstaw na cały dzień.

Wieczorem skontroluj poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się sporo płynu, odlej nadmiar. Klejącą kaszę zmiksuj w blenderze na pół gładko. Dodaj sól i wymieszaj. Przełóż do uniwersalnej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Umieść w (zimnym) piekarniku lub owiń ściereczką i pozostaw w zacisznym miejscu na całą noc. Przez ten ciasto wypełni całą foremkę, a na wierzchu powinien pojawić się zaokrąglony „brzuszek”.

Chleb umieść w piekarniku (lub nie wyjmuj go jeżeli spędził w nim noc) i nagrzej do 200 stopni C. Piecz 50-55 minut. Na wierzchu pojawi się lekko pęknięta, chrupiąca skórka.

Wyjmij foremkę, odklej papier i wystudź na kuchennej kratce. Krój ostrym nożem.

Reklama wspiera rozwój strony:
'

baśka
Posty: 804
Rejestracja: poniedziałek 30 01 2017, 10:48
Płeć:

Re: Chleb doskonały (W -kasza gryczana)

Post autor: baśka »

Zalałam kaszę właśnie. Dam znać co mi z tego wyszło.
baśka
Posty: 804
Rejestracja: poniedziałek 30 01 2017, 10:48
Płeć:

Re: Chleb doskonały (W -kasza gryczana)

Post autor: baśka »

No słuchajcie. Chleb idealny :D Nie czuję żadnej gryki. Jest neutralny w smaku.
W zimnym piekarniku nie wyrósł, także myślę, że tam też trzeba go przykryć ściereczką.
Ale urósł trochę podczas pieczenia. Naprawdę wyszedł super. Przekonajcie się :)
Julia
Posty: 610
Rejestracja: poniedziałek 30 01 2017, 13:39

Re: Chleb doskonały (W -kasza gryczana)

Post autor: Julia »

Ja położyłam go w ciepłym miejscu, żeby wyrósł (koło kominka) i wyrósł (przykryty ściereczką), pachnie jak razowiec na zakwasie, nie mogę się doczekać próbowania ;D
baśka
Posty: 804
Rejestracja: poniedziałek 30 01 2017, 10:48
Płeć:

Re: Chleb doskonały (W -kasza gryczana)

Post autor: baśka »

Robiłam drugi raz, tym razem przeleżał przykryty do południa i urósł większy.
Julia
Posty: 610
Rejestracja: poniedziałek 30 01 2017, 13:39

Re: Chleb doskonały (W -kasza gryczana)

Post autor: Julia »

Ja robiłam w opcji najbardziej rozszerzonej: 48h moczenia/kiełkowania i 24h wyrastania ;)
Marta
Posty: 173
Rejestracja: piątek 08 04 2016, 20:54
Płeć:
Zodiak:

Re: Chleb doskonały (W -kasza gryczana)

Post autor: Marta »

Spruboje drugi raz bo za pierwszym razem był wyczuwalny smak gryki niewiem moze za mało moczyłam nie wypłukałam tez przed zalaniem i dałam mało czasu na ,,wyrośniecie,,
:arrow: Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą!!!
ddp
Posty: 195
Rejestracja: poniedziałek 30 01 2017, 09:19

Re: Chleb doskonały (W -kasza gryczana)

Post autor: ddp »

ddp
chleb wyszedł doskonały, wyrastał (po zblendowaniu) 24 godz, dodałam słonecznika, oliwy.
Wyrośniety, lekko wilgotny, trochę ciężki.
super przepis
ODPOWIEDZ