Chleb doskonały (W -kasza gryczana)
Chleb doskonały (W -kasza gryczana)
Przepis pochodzi z tej strony http://www.natchniona.pl/chleb-doskonal ... i-drozdzy/
• 500 g kaszy gryczanej niepalonej
• 3 łyżeczki soli himalajskiej
• 700 ml wody + więcej do uzupełnienia
Kaszę opłucz na sitku, umieść w misce i zalej wodą (700 ml). Odstaw na noc (minimum 8 godzin). Przez ten czas ziarna napęcznieją, staną się delikatnie lepkie, a na wierzchu może utworzyć się pianka.
Rano przemieszaj zawartość miski i uzupełnij wodę pochłoniętą przez kaszę. Ziarna powinny znajdować się cały czas pod minimalną ‚warstwą’ wody. Odstaw na cały dzień.
Wieczorem skontroluj poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się sporo płynu, odlej nadmiar. Klejącą kaszę zmiksuj w blenderze na pół gładko. Dodaj sól i wymieszaj. Przełóż do uniwersalnej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Umieść w (zimnym) piekarniku lub owiń ściereczką i pozostaw w zacisznym miejscu na całą noc. Przez ten ciasto wypełni całą foremkę, a na wierzchu powinien pojawić się zaokrąglony „brzuszek”.
Chleb umieść w piekarniku (lub nie wyjmuj go jeżeli spędził w nim noc) i nagrzej do 200 stopni C. Piecz 50-55 minut. Na wierzchu pojawi się lekko pęknięta, chrupiąca skórka.
Wyjmij foremkę, odklej papier i wystudź na kuchennej kratce. Krój ostrym nożem.
• 500 g kaszy gryczanej niepalonej
• 3 łyżeczki soli himalajskiej
• 700 ml wody + więcej do uzupełnienia
Kaszę opłucz na sitku, umieść w misce i zalej wodą (700 ml). Odstaw na noc (minimum 8 godzin). Przez ten czas ziarna napęcznieją, staną się delikatnie lepkie, a na wierzchu może utworzyć się pianka.
Rano przemieszaj zawartość miski i uzupełnij wodę pochłoniętą przez kaszę. Ziarna powinny znajdować się cały czas pod minimalną ‚warstwą’ wody. Odstaw na cały dzień.
Wieczorem skontroluj poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się sporo płynu, odlej nadmiar. Klejącą kaszę zmiksuj w blenderze na pół gładko. Dodaj sól i wymieszaj. Przełóż do uniwersalnej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Umieść w (zimnym) piekarniku lub owiń ściereczką i pozostaw w zacisznym miejscu na całą noc. Przez ten ciasto wypełni całą foremkę, a na wierzchu powinien pojawić się zaokrąglony „brzuszek”.
Chleb umieść w piekarniku (lub nie wyjmuj go jeżeli spędził w nim noc) i nagrzej do 200 stopni C. Piecz 50-55 minut. Na wierzchu pojawi się lekko pęknięta, chrupiąca skórka.
Wyjmij foremkę, odklej papier i wystudź na kuchennej kratce. Krój ostrym nożem.
Reklama wspiera rozwój strony:
'
'
Re: Chleb doskonały (W -kasza gryczana)
Zalałam kaszę właśnie. Dam znać co mi z tego wyszło.
Re: Chleb doskonały (W -kasza gryczana)
No słuchajcie. Chleb idealny
Nie czuję żadnej gryki. Jest neutralny w smaku.
W zimnym piekarniku nie wyrósł, także myślę, że tam też trzeba go przykryć ściereczką.
Ale urósł trochę podczas pieczenia. Naprawdę wyszedł super. Przekonajcie się

W zimnym piekarniku nie wyrósł, także myślę, że tam też trzeba go przykryć ściereczką.
Ale urósł trochę podczas pieczenia. Naprawdę wyszedł super. Przekonajcie się

Re: Chleb doskonały (W -kasza gryczana)
Ja położyłam go w ciepłym miejscu, żeby wyrósł (koło kominka) i wyrósł (przykryty ściereczką), pachnie jak razowiec na zakwasie, nie mogę się doczekać próbowania ;D
Re: Chleb doskonały (W -kasza gryczana)
Robiłam drugi raz, tym razem przeleżał przykryty do południa i urósł większy.
Re: Chleb doskonały (W -kasza gryczana)
Ja robiłam w opcji najbardziej rozszerzonej: 48h moczenia/kiełkowania i 24h wyrastania 

Re: Chleb doskonały (W -kasza gryczana)
Spruboje drugi raz bo za pierwszym razem był wyczuwalny smak gryki niewiem moze za mało moczyłam nie wypłukałam tez przed zalaniem i dałam mało czasu na ,,wyrośniecie,,

Re: Chleb doskonały (W -kasza gryczana)
ddp
chleb wyszedł doskonały, wyrastał (po zblendowaniu) 24 godz, dodałam słonecznika, oliwy.
Wyrośniety, lekko wilgotny, trochę ciężki.
super przepis
chleb wyszedł doskonały, wyrastał (po zblendowaniu) 24 godz, dodałam słonecznika, oliwy.
Wyrośniety, lekko wilgotny, trochę ciężki.
super przepis