Strona 1 z 1

Pyszne ciasto cukiniowe Zosi (W)

: wtorek 14 02 2017, 20:19
autor: baśka
ciasto cukiniowe

1 szklankę startej na grubych oczkach cukinii,1 szkl.marchewki
2 szklanki mąki gyczaną i /lub/ kokosową
1,5 szklanki cukru/ja daję mało/
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego
2 pełne łyżki kakao
łyżkę cukru waniliowego
łyżeczkę cynamonu
łyżeczkę sody

wszystkie składniki prócz cukinii, mąki zmiksować. Dodać mąkę i cukinię,marchewkę i jeszcze chwilę miksować - do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg), po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez pół godziny.
ilość wody/mleka zależy od soczystości cukinii, trzeba dodać tyle cieczy, by ciasto miało lekko płynną konsystencję
Polewa z rozpuszczonej czekolady