Domowy jogurt kokosowy (T)

Dieta dr Ewy Bednarczyk-Witoszek
Julia
Posty: 610
Rejestracja: poniedziałek 30 01 2017, 13:39

Domowy jogurt kokosowy (T)

Post autor: Julia » sobota 04 03 2017, 15:36

Składniki:

-2 litry mleka kokosowego
-4 płaskie łyżeczki agaru (może być żelatyna)
-2 duże łyżki cukru (bakterie go zjedzą)
-bakterie jogurtowe firmy ZAKWASKI (sklepy ze zdrową żywnością), ja miałam VITALAKT, ale do jogurtów roślinnych polecane są najbardziej JOGURT u VIVO

Mleko zagotowujemy, dodajemy cukier, agar polecam rozpuścić wcześniej we wrzącej wodzie (bo rozpuszczanie go w mleku kokos. to katorga - zbija się w grudki, musiałam brać malutkie porcje, mieszać łyżką w miseczce... eh) i ostudzamy całość do ok. 40 stopni, dodajemy trochę ostudzonego mleka do fiolki z bakteriami, wlewamy do całości, mieszamy, całość przelewamy do słoików, owijamy kocem i w ciepłe miejsce na 24h. Po tym czasie do lodówki na kolejną +/- dobę i mamy gotowy jogurt.

Wstawiłam dopiero dzisiaj, podzielę się opinią, chociaż nie wiadomo, czy wyjdzie, bo nieopacznie trzymałam kupione kilka tygodni temu bakterie zamiast W LODÓWCE to w półce, chociaż instrukcja jak patrzę, jest wyraźna...

Reklama wspiera rozwój strony:
'

Julia
Posty: 610
Rejestracja: poniedziałek 30 01 2017, 13:39

Re: Domowy jogurt kokosowy (T)

Post autor: Julia » poniedziałek 06 03 2017, 06:14

Jogurt pyszny, myślę, że fajny dla nielubiących kokosa - nie czuć ani jego smaku ani aromatu, kwaskowaty, konsystencja galaretki, ale w niczym to nie przeszkadza - polecam dodać łyżeczkę mniej agaru/żelatyny, ew. dalej kombinować.

http://zakwaski.pl/zakwaski-sklepy.php
Tu macie wykaz sklepów, w których można nabyć bakterie do jogurtu. Z innych mlek, z tego co czytałam to ciężko, żeby wyszedł, ale sojowe ponoć się nadaje.

Można zostawić 1-2łyżki i użyć do następnego zakwaszania, jogurt przechowujemy w lodówce do 7dni.

Minie
Posty: 1480
Rejestracja: środa 20 09 2017, 21:49

Re: Domowy jogurt kokosowy (T)

Post autor: Minie » wtorek 17 10 2017, 10:39

czy ktos probowal robic ten jogurt w thermomixerze?:)

ODPOWIEDZ