Bezglutenowy żurek (AIP, 1B zwierzęce)

Dieta dr Ewy Bednarczyk-Witoszek
Julia
Posty: 610
Rejestracja: poniedziałek 30 01 2017, 13:39

Bezglutenowy żurek (AIP, 1B zwierzęce)

Post autor: Julia »

ZAKWAS
• 250 ml wody
• 50 g mąki kasztanowej
• 1-2 ząbki czosnku
• kilka ziaren ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
ŻUREK
• 600 ml wywaru z warzyw (może być z warzywami)
• 600 ml wody z kiszonych ogórków
• 250 ml zakwasu kasztanowego
• 400 g białej kiełbasy
• 100 g boczku parzonego
• 2 ząbki czosnku
• kawałek chrzanu z kiszonych ogórków
• 2 łyżeczki masła
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• sól
• pieprz
• 1 płaska łyżka odtłuszczonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
Zakwas - min. 3 dni Żurek - ok. 40 min
Przygotowanie zakwasu
Do wyparzonego, ostudzonego słoika wsypujemy mąkę kasztanową i ciągle mieszając zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy. Krawędź słoika przykrywamy gazą i mocujemy gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż skwaśnieje. Z moich doświadczeń wynika, że wystarczą trzy dni.
Przygotowanie żurku
Boczek kroimy w plastry lub paski, podsmażamy na patelni. Do zagotowanego wywaru warzywnego wrzucamy chrzan z kiszonych ogórków, surową białą kiełbasę w całości, podsmażony boczek. Kiełbasę wyciągamy po ugotowaniu (ok. 15-20 minut), odstawiamy do wystygnięcia i kroimy w plastry. Do wywaru dodajemy wodę spod ogórków i zakwas kasztanowy. Przyprawiamy pieprzem, czosnkiem roztartym w moździerzu z solą i suszonym majerankiem. Wrzucamy plastry kiełbasy i gotujemy jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu. Tuż przed końcem, mieszając rozpuszczamy w zupie masło. Smacznego!

Ja zrobię wersję bezmięsną, zamiast masła inny tłuszcz, ale wrzuciłam oryginał, zakwas już się robi, można robić zakwasy też z innych mąk, z gryczanej na pewno ;) Dam znać jak wyszedł

Reklama wspiera rozwój strony:
'

ODPOWIEDZ