Placki z wytłoków orzechowych

Dieta dr Ewy Bednarczyk-Witoszek
Pugi
Posty: 951
Rejestracja: piątek 12 01 2018, 19:30

Placki z wytłoków orzechowych

Post autor: Pugi »

Pasta na surowo mi wczoraj nie podeszła więc zrobiłam z niej dzisiaj placki. Okazało się to kolejnym sukcesem kulinarnym i po zjedzeniu kwiczę ze szczęścia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Najpierw pasta.
Ok 1 szklanki wytłoków po wyciśnięciu mleka z orzechów włoskich.
1 łodyga selera naciowego.
150 gr selera korzeniowego surowego.
2 ząbki czosnku.
Sól, pieprz, dowolne przyprawy do smaku.
Ja dodałam po pół łyżeczki wędzonej ppapryki i kminku.
Wszystke składniki zblendować na gładką pastę.

Taką pastę można już jeść z chlebem gryczanym lub naleśnikiem albo

Dodać ok 60 gr mąki gryczanej i wyrobić na gęste ciasto. Moje miało konsystencję idealną na kotlety dlatego lepiłam je ręcznie, rozklepywałam i kładłam bezpośrednio na teflonową patelnię. Wyszły rumiane kotletoplacki. Smakowały genialnie. Polecam z kiszoną kapustą.
Smacznego!

Reklama wspiera rozwój strony:
'

Pugi
Posty: 951
Rejestracja: piątek 12 01 2018, 19:30

Re: Placki z wytłoków orzechowych

Post autor: Pugi »

Myślę, że zamiast selera mogły by być pozostałości po zrobieniu soku w sokowirówce tylko wtedy mniej mąki.
Wersja na słodko też jest moim zdaniem możliwa choć jeszcze nie robiłam.

ODPOWIEDZ