Domowe kiszonki

Dieta dr Ewy Bednarczyk-Witoszek
Pugi
Posty: 951
Rejestracja: piątek 12 01 2018, 19:30

Domowe kiszonki

Post autor: Pugi »

Pomyślałam sobie, że młodsze pokolenie DDPowców może nie wie jak to się robi i zaopatruje się w sklepie w kapustę kiszoną czy ogórki. Ogórki robię oczywiście w sezonie ogórkowym ale teraz na bieżąco kiszę kapustę w małych ilościach. zachęcam do kiszenia różnych warzyw w słojach bo EBW bardzo je poleca.

Kapusta kiszona z marchewką

Główkę kapusty szatkuję (wielkość dowolna, u mnie najczęściej ok 3 kg). Czasem dodaję utartą na grubych oczkach marchew lub pokrojoną w półplasterki cebulę albo jedno i drugie. Solę sprawdzając smak aby nie było za słone, teoria mówi, że powinno być 1 deko soli na kilogram warzyw. Mieszam warzywa z solą w większej misce, pozostawiam na jakiś czas aby puściły sok mieszając co jakiś czas. Robię tak dlatego, że w słoiku trudno jest ubijać. Po kilku godzinach układam w słojach ugniatając maksymalnie aby sok przykrył warzywa. Na dno słoika daję przyprawy, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, czasem suszony koper. Wielkość słoików dowolna. Ja najczęściej używam dużego, 3 litrowego i jak zostanie kapusty to jeszcze 1 lub 2 litrowe. Ważne jest aby nie napełniać słoi do pełna a jedynie do 3/4 objętości bowiem kiedy rozpocznie się fermentacja burzliwa kapusta podchodzi do góry a sok zacznie wypływać ze słoika. Ja codziennie dociskam kapustę do dna aby wszystka pokryta była sokiem. Słoiki przykrywam jakąś ściereczką i obwiązuję gumką kiedy jest sezon na muszki, teraz wystarczy przykryć lekko pokrywką tak aby pozostawić dopływ powietrza. Trzymam to w ciepłym miejscu przez kilka dni. Już po trzech dniach zaczynamy próbować.

Reklama wspiera rozwój strony:
'

Pugi
Posty: 951
Rejestracja: piątek 12 01 2018, 19:30

Re: Domowe kiszonki

Post autor: Pugi »

Kapusta czerwona z burakami i marchewką

Miałam małą główeczkę kapusty czerwonej więc dodałam trochę innych warzyw dla rozmnożenia.

1 główka kapusty czerwonej,
4 buraki czerwone,
1 duża marchew
sól
dowolne przyprawy.

Kapustę poszatkować, marchew i buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić w ilości ok 1 dkg na kilogram warzyw lub do smaku. Wymieszać, można wydusić rękami ale w rękawiczkach) bo czerwona kapusta puszcza mniej soku niż biała i dalej procedura jak w poprzednim przepisie na kapustę kiszoną. Do czerwonej kapusty lubię dodać goździki. Smacznego.

ODPOWIEDZ