Topinambur w różnych odsłonach

Dieta dr Ewy Bednarczyk-Witoszek
Pugi
Posty: 951
Rejestracja: piątek 12 01 2018, 19:30

Topinambur w różnych odsłonach

Post autor: Pugi » niedziela 04 02 2018, 18:16

Topinambur jest stosunkowo mało znany i rzadko jadany bo ludzie zwyczajnie nie wiedzą co z niego zrobić. Wpisujmy tutaj swoje przepisy na topinambur, najlepiej te wypróbowane.
Jeżeli ktoś z Was ma kawałek ogródka, działki lub jakieś nieużytki w pobliżu to pamiętajcie, topinambur urośnie prawie wszędzie. Wystarczy zakopać niewielką bulwę.

Topinambur pieczony

Bulwy obrać lub dokładnie wyszorować. Pokroić na niewielkie kawałki np na cztery w przypadku mniejszych bulw lub w centymetrowe plastry w przypadku dużych. W misce rozmieszać chlust oliwy lub oleju z solą i przyprawami dowolnymi. W wielu przepisach sugerują rozmaryn ale ja dałam oregano, natkę selera i trochę ostrej papryki. Sprawdzi się też czosnek, pieprz, zioła prowansalskie.
Wymieszać dokładnie topinambur z tą mieszanką i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Może być też płaskie naczynie żaroodporne. Ja piekłam 45 minut.
Rezultat bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Pieczony z przyprawami topinambur jest naprawdę pyszny. Oceniam, że smaczniejszy od dyni a naprawdę lubię pieczoną dynię. Jest chrupiący, orzechowy, zupełnie zatraca słodycz bo na surowo jest słodkawy jak marchewka. Zachęcam do spróbowania. Smacznego!
Ostatnio zmieniony poniedziałek 12 11 2018, 15:43 przez Pugi, łącznie zmieniany 1 raz.

Reklama wspiera rozwój strony:
'

Pugi
Posty: 951
Rejestracja: piątek 12 01 2018, 19:30

Re: Topinambur w różnych odsłonach

Post autor: Pugi » środa 24 10 2018, 16:58

Zupa z topinamburu z mleczkiem kokosowym.

https://zakochanewzupach.pl/zupa-krem-z ... -i-rukola/

To jest to! Można użyć pieczonego jak się piecze większą ilość. Ja raczej ziemniaki pominę albo mocno zredukuję ich ilość.
Smaczności!

ODPOWIEDZ