Majonez z ...

Dieta dr Ewy Bednarczyk-Witoszek
Pugi
Posty: 951
Rejestracja: piątek 12 01 2018, 19:30

Majonez z ...

Post autor: Pugi » piątek 16 02 2018, 08:32

Majonez z lnu

Na dzień z siemieniem lnianym proponuję nibymajonez z siemienia.

Składniki:
10 gr(łyżka) siemienia lnianego
10 gr (łyżeczka) musztardy
3 gr (łyżeczka)octu balsamicznego
7 gr ksylitolu
30 gr (3 łyżki)oleju lnianego
sól ok 1/2 łyżeczki - u mnie różowa himalajska ale jak już dodałam to pomyślałam że lepsza byłaby czarna kala namak
Ok 1/2 szklanki wrzątku

Siemię zaparzyć wrzątkiem, lub zagotować tak aby zrobić gluta. Gluta ostudzić. Do pojemnika miksera dodać musztardę, ocet , ksylitol, sól i wstępnie zmiksować. Powoli dolewać gluta cały czas miksując aż ziarenka się rozdrobnią. Dodawać olej stopniowo i miksować do uzyskania gładkiej emulsji. Nie udało mi się uzyskać efektu zgęstnienia ale smakuje majonezowo :)

Reklama wspiera rozwój strony:
'

Pugi
Posty: 951
Rejestracja: piątek 12 01 2018, 19:30

Re: Majonez z ...

Post autor: Pugi » sobota 10 03 2018, 15:51

Majonez z awokado

1 dojrzałe awokado,
1 łyżka soku z cytryny lub octu,
1 - 2 łyżeczki musztardy,
1 ząbek czosnku,
1/3 szklanki oliwy
sól, pieprz

Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy, jeszcze raz blendujemy i możemy przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniczku podobno do tygodnia. Piszę podobno bo ja nigdy tyle nie przechowywałam.

Pugi
Posty: 951
Rejestracja: piątek 12 01 2018, 19:30

Re: Majonez z ...

Post autor: Pugi » niedziela 11 03 2018, 12:40

Majonez z ziemniaka

2 ziemniaki średnie
2-3 łyżeczki musztardy
2-3 łyżki soku z cytryny lub octu
1 łyżeczka czarnej soli
5-6 łyżek oliwy lub oleju
10 łyżek wody
pieprz i sól do smaku
opcjonalnie 1-2 łyżki płatków drożdżowych

Ugotowane i jeszcze gorące ziemniaki i pozostałe składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę.
Konsystencję można regulować dodając odrobinę więcej wody i/lub oleju. Smak można podkręcić dodatkiem suszonej cebuli lub czosnku. Nadaje się do sałatek lub jako smarowidło. Wadą jest spora ilość węgli.

Pugi
Posty: 951
Rejestracja: piątek 12 01 2018, 19:30

Re: Majonez z ...

Post autor: Pugi » środa 24 10 2018, 17:31

Majonez z aquafaby.

Około 1,5 szklanki wody po gotowaniu ciecierzycy (może być też z puszki jeśli używacie puszek) im gęściejsza i bardziej zawiesista tym lepiej.
Jakiś kwas: łyżka soku z cytryny lub ocet lub kwasek lub witamina C.
1/2 łyżeczki musztardy,(jak nie miałam to nie dałam i też wyszło)
1/2 łyżeczki soli, najlepiej czarnej bo ona da nam jajeczny posmak,
1/2 łyżeczki cukru albo innego słodziwa.
Do smaku trochę płatków drożdżowych, ok 1 łyżki (można pominąć),
1,5 - 2 szklanki dowolnego oleju

Aquafaę i wszystkie przyprawy wrzucamy do blendera, miksujemy aż się dobrze spieni. Potem dolewamy olej cały czas miksując aż się ładnie zagęści. Wychodzi jak prawdziwy i pasuje do dnia cieciorkowego.

Pugi
Posty: 951
Rejestracja: piątek 12 01 2018, 19:30

Re: Majonez z ...

Post autor: Pugi » środa 24 10 2018, 17:43

Majonez z kalafiora

https://www.youtube.com/watch?v=bVYkIY3mcf4

Pod filmikiem jest dokładny przepis na majonez z kalafiora.

Pugi
Posty: 951
Rejestracja: piątek 12 01 2018, 19:30

Re: Majonez z ...

Post autor: Pugi » środa 24 10 2018, 17:50

Majonez z nerkowców

https://www.youtube.com/watch?v=rLTaDst2Fgo

Pod filmikiem jest dokładny przepis.

Pugi
Posty: 951
Rejestracja: piątek 12 01 2018, 19:30

Re: Majonez z ...

Post autor: Pugi » środa 24 10 2018, 17:58

Majonez z selera i pietruszki

https://www.youtube.com/watch?v=hlq440DRH_0

Dla tych, którzy się nie boją warzyw korzeniowych może być taka opcja.

Pugi
Posty: 951
Rejestracja: piątek 12 01 2018, 19:30

Re: Majonez z ...

Post autor: Pugi » środa 24 10 2018, 18:04

Sojonez

https://www.youtube.com/watch?v=Kagj14Iwbio

Propozycja na dzień z soją.

Minie
Posty: 1433
Rejestracja: środa 20 09 2017, 21:49

Re: Majonez z ...

Post autor: Minie » wtorek 06 11 2018, 14:00

jestem w szoku!Pugi! :lol:

Pugi
Posty: 951
Rejestracja: piątek 12 01 2018, 19:30

Re: Majonez z ...

Post autor: Pugi » wtorek 06 11 2018, 19:36

Ale dlaczego jesteś w szoku Minie?

ODPOWIEDZ