Moczka

Dieta dr Ewy Bednarczyk-Witoszek
aaaaq
Posty: 1869
Rejestracja: czwartek 26 01 2017, 11:58

Moczka

Post autor: aaaaq » czwartek 20 12 2018, 15:55

Tradycyjne danie, osobiście nie znam nikogo, kto przygotowuje to w takiej formie, jak jest w załączonym przepisie - ten przepis będzie mieć może i nawet 100 lat, kiedy nie robiło się wszystkiego na słodko.
Ten w przepis w oryginale to był bodajże sos do ryby(szary), dlatego tak a nie inaczej widnieje w tytule.
U nas modyfikacje są niewielkie, zamiast wina, jest piwo,dodatkowo orzechy włoskie, sok z cytryny i migdały(sparzone i obrane) dodaje się na samym końcu do już wystudzonego dania,ilości też nie są jak na sos, ale jak dla pełnoprawnego dania.
To powszechne danie w regionie, robione na słodko, zwykle daje się kompoty i dużo owoców. Wszyscy robią wielkie oczy, jak mówię, że w mojej moczce (bo taka jest powszechna nazwa) jest wywar z ryby. W ogóle jest to niewyczuwalne w smaku....ale ludzie nie wiedzieć dlaczego się tego boją ;)


W tym roku planuję zrobić dla siebie z modyfikacjami, tzn z minimalną ilością cukru(karmelu) i zasmażki, za to będzie więcej orzechów(dodatkowo macadamia i może brazylijskie, za to bez śliwek) Może też masło orzechowepiernikowe - kupiłem coś takiego http://www.primavika.pl/maslo-orzechowe-piernikowe/

Nie liczyłem tego, ale proporcje na pewno wyjdą dobre ;)
Załączniki
moczka_1.jpg
przepis_1
moczka_1.jpg (223.28 KiB) Przejrzano 183 razy
Ostatnio zmieniony czwartek 20 12 2018, 15:57 przez aaaaq, łącznie zmieniany 1 raz.

Reklama wspiera rozwój strony:
'

aaaaq
Posty: 1869
Rejestracja: czwartek 26 01 2017, 11:58

Re: Moczka

Post autor: aaaaq » czwartek 20 12 2018, 15:56

tutaj druga część przepisu
Załączniki
Moczka_2.jpg
przepis_2
Moczka_2.jpg (218.61 KiB) Przejrzano 182 razy

aaaaq
Posty: 1869
Rejestracja: czwartek 26 01 2017, 11:58

Re: Moczka

Post autor: aaaaq » niedziela 23 12 2018, 19:04

moja wersja wyszła tak:
Piernik - okolo 220g
1 piwo
cukier (100g) - przerobiony na karmel
Masło klarowana(200g)+mąka kokosowa(160g) - zasmażka
orzechy włoskie (300g)
Migdały (350g) - sparzone i obrane, dodawane na końcu
orzechy macadamia (100g)
kila śliwek suszonych
orzechy laskowe (100g)
orzechy pecan(75g)
wywar z ryb
całość policzyło mi 2405g - ale zamiast rosołu z ryby wpisałem tłuszcz 50g
całość ma B=204, T=928, W=542 :lol:

Minie
Posty: 1433
Rejestracja: środa 20 09 2017, 21:49

Re: Moczka

Post autor: Minie » wtorek 08 01 2019, 09:38

slyszalam o tym..nigdy nie jadlam i nigdy nie robilam:)
u nas jest kutia...ale tez sama nie robie...

aaaaq
Posty: 1869
Rejestracja: czwartek 26 01 2017, 11:58

Re: Moczka

Post autor: aaaaq » wtorek 08 01 2019, 11:36

jeszcze mi mały słoik został...
w niedzielę robiliśmy jeszcze raz, taką inną wersję dużo bardziej słodką i bez rosołu...za to z kompotami...trochę tez pewnie skosztuję ;)

ODPOWIEDZ