Witam wszystkich, nie było mnie w domu przez pare dni.
Pugi, przeczytałem Twoje jadłospisy i nachodzi mnie taka refleksja.
Masz rano zwykle wyzszy cukier niz po róznych posilkach w ciągu dnia.
Rano pierwszy posiłek zbyt "skomplikowany". Przyklad:
Wtorek.
Cukier 158.
Sałatka z sałaty lodowej, cebuli, pomidora, orzechów włoskich i oleju lnianego.
Omlet z brokułem i cebulką. Wywar z brokuła z masłem i kurkumą.
Kapusta kiszona z dynią i cebulką , jabłko. Kawa.
Masz cukier 158. Z punktu widzenia organizmu masz "duzo jedzenia " we krwi i trzeba poczekac az będzie zjedzone. Jeśli czujesz, że jesteś glodna to jesz ta salate lodową ewentualnie z pomidorem i olejem (trochę) ewentualnie przyprawy, które lubisz. Po co ta cebula (ma przecież 9 W) a juz całkiem nie rozumiem tego B z orzechów. Jesli uważasz, że nie wytrzymasz bez jedzenia to salaty lodowej x 2. Mało W a "brzuch pelny". Nie jest to może wymarzone jedzenie ale po coś się "męczymy" .
Przy wysokim rano cukrze jeśli musisz jeść jedz surowe warzywa o małym W czyli najlepiej z salatę z ogórkirm, cukinią ostatecznie pomidorem + odrobina oleju/oliwy i oczywiście przyprawy.
2 posiłek - omlet to rozumiem, że SAME JAJKA, ile? ja robię z 3 szt ale po co do tego ta reszta? Wywar z brokuła OK ale nie razem z omletem, po pól godzinie. Rozcieńczasz soki trawienne. Wszyscy dietetycy łącznie z EBW zalecaja nie łączyc B i W w jednym posiłku. Może to nie jest najważniejsze w tej cukrzycy ale jak już staramy sie poprawic to róbmy wszystko co sie da . To nic nie kosztuje a może w czymś pomoże.
3 posiłek - kapusta z cebulką nie wystarczy? A za pól godziny kawa? Dynia nowe B źle na Ciebie działa i jeszcze jablko pewnie ze 250 g czyli 30W. Po co?? Jak za mało jedzenia to więcej kapusty nie cebulki!
Pisalaś, że znasz zasady DDP ale ich nie stosujesz permanentnie. Z wlasnego doświadczenia wiem, że trudno utrzymac zasady długo. Dlatego mówiłem żebys brala przez miesiąc, dwa po 1 tabletce leku pcukrzycowego np Glibetic, Diarel. Pozwoli Ci to lepiej ogarnąć DDP. Kiedyś EBW pisala mi że widzi u mnie, że kiedy łykam leki bardziej dostosowuje sie do DDP. Coś w tym jest.
Spróbuj zrobić sobie takie 3 dni z warzywami i "słabym B" jak wcześniej pisałem i na 4 dzień zmierz rano cukier. Nie musi to być dzień z krewetkami mogą być ośmiorniczki

Zobaczysz na ile organizm Twój radzi sobie z cukrem.
Wystarczy bo Cie zamęczę tym pisaniem.
Pozdrawiam