
Może uda mi się pomóc. Forum znalazłem googlając po cukier + trójglicerydy.
Otóż tak: okazuje się że pomysł drastycznego ograniczenia ilości spożywanych cukrów i powrót do smażenia na smalcu nie jest wcale mój

Mniej więcej przed 8, 9 miesiącami wymyśliłem własną wersję "diety paleo" i oto wyniki:
Trójglicerydy - których poziomu nie byłem w stanie obniżyć od 3 lat, miałem 250 do 330, a raz nawet > 800, w dwóch ostatnich badaniach zmieściły się w normie! Poziomy 147 i 143, górna norma to 150.
Cholesterol HDL przekroczył poziom 40, uprzednio wahał się pomiędzy 33 a 36.
Spadek wagi o 8 kilogramów w ciągu pierwszych 4 miesięcy. W grudniu wprawdzie przybyło znów 3 kg, niemniej i tak jestem o 5 kg na plus!
Wszystko to tylko i wyłącznie po wykluczeniu cukrów i wyłączeniu słodyczy z codziennych posiłków. No i jak wspomniałem, zastąpieniem olejów do smażenia zwykłym smalcem!
Pozdrawiam
Wesołych Świąt