Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Dyskusje o aktualnych i pokonanych problemach zdrowotnych
Awatar użytkownika
krajowy
Posty: 12
Rejestracja: środa 29 08 2018, 18:06

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Post autor: krajowy » niedziela 02 09 2018, 16:28

Hej. Mam nadzieję, że znalazłem odpowiednie forum dla siebie. Moje problemy zaczęły się miesiące temu od suchego kaszlu i dziwnego uczucia w okolicy krtani. Wtedy też zmieniłem swoją dietę na gorszą. Jadłem gorsze jedzenie, i zacząłem jeść ostre potrawy. Jadałem duże ilości w krótkim czasie. Kasłałem głównie podczas ruchu i po jedzeniu. W nocy kaszel nie przeszkadzał. Po miesiącu doszedł lekki ból w klatce piersiowej. Byłem u pulmonologa który nic nie znalazł. Kilka miesięcy później mój stan się pogorszył Kilka tygodni później ból w klatce piersiowej i nad żołądkiem był tak mocny, że poszedłem do lekarza. Dostałem IPP. Polepszyło mi się, ale kaszel i to uczucie (gryzienie) przy krtani nie ustąpiły. Mniej więcej od tego czasu cały czas mam czerwone gardło.  Kolejny miesiąc później zrobiłem gastroskopie. Lekarz powiedział, że nie widzi niczego poważnego. Podobno to gastropatia nadżerkowa (H. Pylori ujemne). Przepisał mi IPP 2 razy dziennie i jakieś leki rozkurczowe, przeciwbólowe. Później zrobiłem kolonoskopie (miałem m.in. krew w stolcu oraz ból jelit, który po posiłku się nasilał. Rozpoznanie - wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Dostałem na 2 tygodnie mesalazyne do podania doustnie oraz czopki. Jest trochę lepiej. Czytałem ostatnio dużo na temat refluksu i WZJG. Lekarze zmniejszają kwas solny w żołądku, a leczenie powinno wyglądać na jego zwiększaniu. Pulmonolog tym razem wykrył u mnie astmę (ciekawe). Chciałbym zacząć pić cydr jabłkowy przed posiłkami, ale nie wiem czy to nie zaszkodzi moim jelitom. Wiem, że mogę jeść tylko monosacharydy. Uwielbiam ziemniaki, ryż kaszę, makarony ale ze zbóż i ze skrobi muszę niestety zrezygnować, prawda?. Słyszałem, że kupne pieczywo będzie dla mnie złe. Ograniczyłem słodycze prawie do zera, ale czy mogę jeść miód? Zacząłem niedawno biegać.
Dostałem te same leki co wcześniej (mesalazyna). Dostałem od lekarza kartke na której jest napisane co mam jeść, ale wiele rzeczy mi tu nie pasuje. Na górze piramidy są ryby, mięso, jajka, tłuszcze roślinne 1 - 2 razy dziennie. Piętro niżej jest mleko i inne przetwory mleczne 3 - 4 razy dziennie. Jeszcze niżej są owoc 3 - 4 razy dziennie, niżej są jeszcze warzywa 4 - 5 razy dziennie, niżej produkty zbożowe (!) 4 - 5 razy dziennie i na końcu jest sport codziennie. Napisane jest też, że powininem maksymalnie zredukować spożycie cukrów prostych i że żółty ser z reguły ma znikomą zawartość laktozy. "Błonnik jest substancją niejednorodną, a jego działanie na przewód pokarmowy jest różnorodne, dlatego unikanie błonnika w ogóle nie jest uzasadnione. W okresie remisji należy unikać wymyślnych diet eliminacyjncyh, choćby dlatego aby uzyskać maksymalną poprawę odżywienia przed ewentualnym kolejnym zaostrzeniem". Z tego co wyczytałem w internecie to powininem jeść tylko monosacharydy czyli cukry proste. Powinienem unikać zbóż, słodyczy, ostrych i tłustych potraw oraz skrobii.
Czym zaspokoić apetyt na słodycze? Co ja mam teraz jeść? Sam już nie wiem.

Reklama wspiera rozwój strony:
'

Awatar użytkownika
Grzegorz
Administrator
Posty: 307
Rejestracja: wtorek 15 12 2015, 17:22
Płeć:
Kontakt:

Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Post autor: Grzegorz » niedziela 02 09 2018, 21:52

Cześć,
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego jest chorobą autoimmunologiczną, więc astma nie jest taką niespodzianką, bo choroby autoimmunologiczne nie lubią samotności i po jakimś czasie wołają kolegów i koleżanki. Jest odmiana astmy, która objawia się nie dusznościami, ale uporczywym kaszlem.
Co do zaleceń od lekarza, to wiesz - zgodnie z prawem masz ich słuchać, być gruby i chory. Niestety zboża i nabiał tylko napędzają problemy jelitowe i choroby autoimmunologiczne. Poczytaj o protokole autoimmunologicznym, poszukaj historii ludzi, którzy sobie sami poradzili i przemyśl wszystko.
Powodzenia!

aaaaq
Posty: 1869
Rejestracja: czwartek 26 01 2017, 11:58

Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Post autor: aaaaq » poniedziałek 03 09 2018, 06:13

Ja bym jeszcze dodał, że to niekoniecznie musi być od razu protokół immunologiczny. Prawdopodobnie każda dieta niskowęglowodanowa przyniesie znaczącą poprawę - nie wiem czy to dobra wiadomość dla ciebie, biorąc pod uwagę że uwielbiasz ziemniaki,ryż,kaszę i całą tę resztę ;)
Ja tego co ty uwielbiasz nie jem od lat, pieczywa żadnego też nie i jakoś nie mam problemu co jeść. Wszystko tkwi w głowie, trzeba się niestety całkowicie przestawić. Apetyt na słodycze przechodzi sam po pewnym czasie - chyba na zasadzie, że jak się rzuci substancję uzależniającą (ale skutecznie), to po jakimś czasie nawet się o niej nie pomyśli...

Awatar użytkownika
krajowy
Posty: 12
Rejestracja: środa 29 08 2018, 18:06

Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Post autor: krajowy » wtorek 04 09 2018, 19:42

By wprowadzić dietę AIP będę potrzebował dużo czasu. Mam katar od 6 lat przez cały rok. Podobno jest to katar naczyniowo ruchowy. Dermatolog stwierdził u mnie również atopową skórę. Czyli z biegiem czasu mam coraz więcej chorób autoimmunologicznych. Muszę zrezygnować z kupnego pieczywa? Tylko masło klarowane? Co ze smalcem, skoro jest on paleo? Lubię kiszone ogórki. Chociaż to sobie będę mógł jeść. Nie uda mi się przytyć. Tym razem schudnę, ale z kości na ości.

Awatar użytkownika
Grzegorz
Administrator
Posty: 307
Rejestracja: wtorek 15 12 2015, 17:22
Płeć:
Kontakt:

Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Post autor: Grzegorz » wtorek 04 09 2018, 21:19

Właśnie możesz przytyć. Masz tak zniszczone jelita, że nie wchłaniają składników odżywczych. Wszystko, co dobre, to przelatuje. Jak naprawisz jelita, to zaczniesz przyswajać jedzenie i może właśnie przytyjesz. Zgaduję, że masz bardzo niedokwaszony żołądek i w ogóle nie trawisz białek.

Awatar użytkownika
krajowy
Posty: 12
Rejestracja: środa 29 08 2018, 18:06

Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Post autor: krajowy » wtorek 04 09 2018, 21:35

Ja również mam podejrzenie, że mam niedokwaszony żołądek, ale nie mam jak tego sprawdzić. Czy cydr jabłkowy przed posiłkiem może podrażnić moje chore jelita? Piłem go ostatnio przez kilka dni, ale wtedy moje jelita zaczęły gorzej pracować, albo to nie ma w ogóle związku z cydrem jabłkowym.

aaaaq
Posty: 1869
Rejestracja: czwartek 26 01 2017, 11:58

Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Post autor: aaaaq » środa 05 09 2018, 05:58

Z pieczywa zrezygnuj całkowicie na jakiś czas. Smalec jak najbardziej powinien być ok(bez skwarek!). To że masz cały czas czas katar świadczy, że cały czas spożywasz coś co cię bardzo silnie uszkadza.Poczytaj trochę o DDP - diecie dobrych produktów. Dr Ewa Bednarczyk-Witoszek zaleca rotację produktów, a nawet ich dłuższe ich odstawienie, jeśli powodują silne reakcje. Na YT jest sporo filmików pani dr.

Awatar użytkownika
krajowy
Posty: 12
Rejestracja: środa 29 08 2018, 18:06

Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Post autor: krajowy » środa 05 09 2018, 19:29

Najlepiej jakbym zrobił test z krwi na nietolerancje pokarmową, ale jest to drogie. Zamówiłem food detective oraz Betaina HCL. Jutro na obiad zrobiłem sobie paluszki rybne z batatem. Jak spotkam gdzieś maszynę do pieczenia chleba to zacznę bawić się w piekarza. Zwyczajne masło zastąpiłem smalcem. Chcę jeszcze kupić masło klarowane. Na czym mogę smażyć? Do czego służy olej kokosowy? Szkoda, że na efekty zmiany diety trzeba tak długo czekać.

aaaaq
Posty: 1869
Rejestracja: czwartek 26 01 2017, 11:58

Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Post autor: aaaaq » czwartek 06 09 2018, 05:56

jeśli chodzi o smażenie to po równo używam masła klarowanego lub smalcu. Czasami olej kokosowy - no ale dużo rzadziej. Ja oleju kokosowego daje do kawy/herbaty (czytaj pod hasłem kawa kuloodporna) lub do smażenia właśnie. Też kiedyś się bawiłem w piekarza, a z mojego punktu widzenia, lepiej całkowicie się przestawić i zrezygnować. Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że tak jest po prostu łatwiej.

Awatar użytkownika
Grzegorz
Administrator
Posty: 307
Rejestracja: wtorek 15 12 2015, 17:22
Płeć:
Kontakt:

Re: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Post autor: Grzegorz » czwartek 06 09 2018, 08:39

Nie widzę żadnego sensu w pieczeniu chleba w domu (choć sam tak robiłem kiedyś), o ile zamierzasz użyć mąki ze sklepu. Jaka to różnica, czy piekarz użyje trującej mąki pszennej, czy też sam ją wsypiesz do maszyny?

ODPOWIEDZ