Topinambur
Topinambur
Kupiłam właśnie tackę i zastanawiam się, co z niego zrobić. Znacie jakieś proste przepisy?
Reklama wspiera rozwój strony:
'
'
Re: Topinambur
Nie próbowałem, bo jakoś nie mogę znaleźć - gdzie kupiłaś?
Z tego co wiem, to przyrządza się podobnie jak ziemniaki - można ugotować na parze, w wodzie, potem usmażyć albo dodać do zupy, czy na upartego zrobić z tego jakieś placki. Dziś wrzuciłem taki przepis:
http://paleosmak.pl/2016/03/hiszpanski-omlet/ - takie coś z topinamburem na pewno będzie pyszne!
Z tego co wiem, to przyrządza się podobnie jak ziemniaki - można ugotować na parze, w wodzie, potem usmażyć albo dodać do zupy, czy na upartego zrobić z tego jakieś placki. Dziś wrzuciłem taki przepis:
http://paleosmak.pl/2016/03/hiszpanski-omlet/ - takie coś z topinamburem na pewno będzie pyszne!
Re: Topinambur
Kupiłam w Sławie, to taka lokalna, polska sieć sklepów. Mają ciekawe produkty, ostatnio nawet awokado kupowałam, bataty, duży wybór warzyw. Ale w Piotrze i Pawle też się pokazały, w dodatku od tego samego producenta, z Kalisza. Tylko ciut droższe.
W ogóle zamierzam posadzić w tym roku. Spróbuję ten przepis, dzięki. 


Re: Topinambur
Jadłam topinambur pieczony. Pychota! Robi się jak pieczone ziemniaki, tylko krócej się pieką.
Re: Topinambur
Zrobiłam omlet z topinamburem. To znaczy właściwie wyszła mi jajecznica, ale i tak była dobra. 

Re: Topinambur
tez to mam leza i leza i cos trzeba z tym w koncu zrobic:)moze upieke:)
Re: Topinambur
Topinambur mam w ogrodzie.
Nadaje się na surówki i do sałatki jarzynowej po ugotowaniu. Można dodawać go do każdej zupy ale w niezbyt dużej ilości bo ma silne właściwości "wydechowe". Robiłam je tak jak marchewkę z groszkiem. Smażyłam z nich placki. Smażyłam frytki. Robiłam piure. Dosyć wielofunkcyjne są. Nie piekłam, ale myślę że nie byłyby gorsze od dyni. Wypróbuję.
Nadaje się na surówki i do sałatki jarzynowej po ugotowaniu. Można dodawać go do każdej zupy ale w niezbyt dużej ilości bo ma silne właściwości "wydechowe". Robiłam je tak jak marchewkę z groszkiem. Smażyłam z nich placki. Smażyłam frytki. Robiłam piure. Dosyć wielofunkcyjne są. Nie piekłam, ale myślę że nie byłyby gorsze od dyni. Wypróbuję.
Re: Topinambur
Próbowałem na surowo, bez skórki, też jest dobry .....
Re: Topinambur
Po dokładnym wyszorowaniu można jeść ze skórką.