Jak reagowac?

Wszelkie pozostałe tematy
Marta

Jak reagowac?

Post autor: Marta »

Otoz dzisiaj mija 2tygodnie na paleo i chwale sobie to zywienie mam natomiast problem natury ludzkiej a mianowicie postrzeganie mojej osoby za dziwaka a czasami nawet kogos glupiego albo swira ze tak powiem gdy wspomne ze jjem inaczej niz!wiekszosc ludzie najpierw udaja ze mnie sluchaja a potem mowia ze mi odbilo i dlugo tak nie wytrzymam i przy kolejnych spotkaniach tylko jakby czekali ze powiem ze skapitulowalam :x
Niewiem moze to mi sie tylko tak!wydaje albo wyolbrzymiam problem i nie powinnam podchodzic do tego tak emocjonalnie tylko na spokojnie to brac
Najgorsze jest to ze ci ludzie co mnie osadzaja skarza sie czasami ze to boli ze tam boli ze zle sie czuja i prosza o rade a jak! powiem ze nie jedzcie zboz i cukru to spotykam sie z brakiem zrozumienia dla nich
Pytam sie co jest grane czemu ludzie samych siebie oszukuja i tego nie widza? :geek:
:arrow: Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą!!!

Reklama wspiera rozwój strony:
'

Awatar użytkownika
Grzegorz
Administrator

Re: Jak reagowac?

Post autor: Grzegorz »

Ja po prostu mówię, że nie jem żadnych zbóż ani nabiału. Kropka. Jak ktoś pyta dlaczego, czy jestem uczulony, to odpowiadam, że "można tak powiedzieć". Dopiero jak ktoś się dalej interesuje, to mogę wyjaśnić, co to jest niezwiązana z celiakią nadwrażliwość na gluten, co to są choroby autoimmunologiczne i dieta paleo.
Większość rozmówców kwituje "Aha" i bez żadnej refleksji wracają dalej do swojego chleba i cukru :-)
Pamiętaj, żeby nikogo nie ewangelizować na siłę, po prostu jedz to, co możesz, i nie rób wokół tego wielkiego halo. Zdziwisz się, jak szybko ludzie wokół przywykną i przestaną w ogóle zwracać uwagę :)
Mallga

Post autor: Mallga »

Rozumiem Cię, bo sama nie znalazłam zrozumienia wśród innych. Nawet próby walk w rodzinie nic nie dały, więc staram się coś zmieniać małymi kroczkami. Np. w domu zachęcam, żeby jedli chleb orkiszowy lub żytni (choć i tak nie wszyscy mnie słuchają), ale przynajmniej udało mi się przekonać wszystkich do masła zamiast margaryny i smalcu zamiast oleju a to strasznie długo trwało, bo "dzisiaj w ośrodku zdrowia powiedzieli mi coś całkiem innego". I cięzko przekonać kogokolwiek, że to ja mam rację, a nie dany lekarz...
Marta

Wlasnie tak to jest czlowiek chce dobrze a odbierany jest jak jakis intruz ktory chce zaszkodzic macie racje nie ma co zbawiac swiata bo to nierealne a jedynie mozna sie nerwicy nabawic :)
Najlepiej zajac sie soba kazdy jest dorosly i odpowiada za siebie i swoje zycie a najlepiej powiedziec ze tak mi lekarz zalecil i sprawa zalatwiona :mrgreen: dzieki za odzew pozdrawiam :P
vvaleczny1

Post autor: vvaleczny1 »

Tak jak napisał Grzegorz: ewangelizować na siłę nie ma sensu. W końcu chyba też nie lubisz jak Jehowcy chodzą po domach i wciskają swoje książeczki :lol: Zamiast tego, po prostu staraj sie świecić przykładem. Mieć ładne paznokcie, włosy, być pogodną i zadowoloną i wtedy zaczniesz ich przyciągać i sami zaczną się interesować: co ona robi, jak sie odżywia że tak świetnie wygląda ;)
Poza tym musisz wyluzować. Ja czasami lubie rzucić tekstem, że "Podstawą diety ssaków nie są zboża. Zbożami się mogą najeść jedynie ptaki" albo "Nie pije mleka, bo racice i rogi nie są mi potrzebne" :lol:
Marta

Masz racje na sile to nawet i kon nie pociagnie :mrgreen: juz mi odeszlo nawracanie niewiernych na lepsza droge zycia :lol: najlepiej zajac sie soba jak piszesz i cieszyc sie z zycia pelna para :P
Awatar użytkownika
Ewa Paleo od kuchni

Post autor: Ewa Paleo od kuchni »

Heh, ja też mam tendencje do zbawiania świata, jednak już się gryzę w język po prostu :) Jedyne co, to staram się tłumaczyć mamie co i jak i widzę, że powolne zmiany zachodzą (mój największy sukces!).

Niestety ludzie nie chcą zmian. Dlaczego? Bo tak jest po prostu wygodnie. Łatwiej jest nie brać odpowiedzialności za swoje zdrowie. Jedzą co chcą, a potem idą do lekarza i łyknąć tabletkę. Ale widzę, że to się powoli zmienia :). Coraz więcej ludzi oczekuje czegoś innego, niż odpowiedź w stylu: te wzdęcia to taka pani/pana uroda. Widzę, że idziemy w dobrym kierunku i tego się trzymam :)

A traktowanie jak dziwaka? Przyzwyczaiłam się :)
vvaleczny1

To widzę że jak u mnie ;) Też mamie tłumacze i juz na takim pół paleo jest można powiedzieć, schudła kilka kilo, wie że cholesterol nie jest problemem (chyba że jego za niski poziom), i smaży tylko na smalcu, je sałatki i jajka na śniadanie zamiast bułeczek i chleba.

Oprócz tego że jest im wygodnie to bierze sie to stąd że są leniwi. Po co upiec dobre mięso jak jest szynka naszprycowana w sklepie. Po co pojechać na targ i wybrać lepszej jakości owoce/warzywa? Po co założyć swój mały ogródek? I tak dalej... Łatwiej kupić w hipermarkecie, a wiadomo że producentom "żywności" zależy tylko na zyskach a nie na naszym zdrowiu. A już wiara w magiczne tabletki to szkoda gadać :lol:
Awatar użytkownika
Ewa Paleo od kuchni

Post autor: Ewa Paleo od kuchni »

Oj racja, ludzie się masakrycznie rozleniwili i wiecznie na nic nie mają czasu :P Zawsze jak do pracy przynoszę pudełko, to się dziwią, skąd ja mam na to czas. Ja też bywam zaganiana, ale przygotowanie jedzenia jest dla mnie priorytetem i frajdą, uwielbiam gotować, to naprawdę odpręża.

A co poradzić na marudy? Nie wiem, szczerze mówiąc. Żyją coraz szybciej i nie zwracają uwagi na swoje ciało. Sądzę, że trzeba dawać przykład po prostu i pomału się przekonają co niektórzy (bo wszyscy to chyba się nie zdarzy..). Ja staram się na blogu też udostępniać przydatne informacje dla początkujących, żeby było im łatwiej zacząć.
vvaleczny1

A nawet jak już mają to wolą go poświęcić na tv, czytanie kolorowych gazetek czy inne pierdółki.. Widocznie umiesz sobie dobrze zorganizować czas :D A jajka na twardo np. robią sie 10min a nie pare godzin, wiec juz z tym ile zajmuje organizacja jedzenia wiele osób przesadza. Zresztą w erze lodówek, zamrażarek mamy o wiele łatwiej niż ludzie w paleolicie. :D No kobiety to już w ogóle mają łatwiej bo przeważnie lubią gotować ;)
ODPOWIEDZ