Organizacja diety - Wasze sposoby

Wszelkie pozostałe tematy
Awatar użytkownika
Ewa Paleo od kuchni

Re: Organizacja diety - Wasze sposoby

Post autor: Ewa Paleo od kuchni »

Ja mam swój sklepik z dobrym mięsem, gdzie zaopatruję się w:
- boczek (surowy - potem dzielimy go na plastry i mamy, np. do usmażenia lub pieczemy w całości)
- łopatkę wieprzową - dzielimy na małe kawałki, a potem na porcje dla dwóch osób i mrozimy - wtedy tylko rano wyciągam mięso, a po powrocie z pracy już mam rozmrożone do przygotowania posiłku.
- kurze udka - często kupuję więcej i piekę - wtedy dobieramy do nich tylko warzywa, jakie mamy pod ręką
- porcję rosołową - jest to korpus kurzy wraz z szyją - mega tanie i świetnie nadaje się do zrobienia rosołu - wtedy, albo wypijamy sobie sam rosół, albo robię zupę warzywną z mięsem z rosołu.

Mam też niedaleko domu masarnię mięsa, gdzie mogę kupić dziczyznę w dobrej cenie, więc od czasu do czasu raczymy się schabem z dzika :)

Dostajemy też wiejskie gęsi i kaczki od czasu do czasu, więc pieczemy je w całości i mamy jedzonko na parę dni.

Czasem też kupujemy po prostu ćwiartkę świni od rolnika i mamy mnóstwo jedzenia za niewielką cenę.

Trzeba co prawda trochę się naszukać tych dobrych źródeł mięsa, ale naprawdę warto :)

Reklama wspiera rozwój strony:
'

vvaleczny1

Post autor: vvaleczny1 »

Schab z dzika aah zazdroszczę :D Z jakich okolic jesteś że masz tak fajne sklepy z mięsem? :shock: Ja takiego sklepiku wciąż szukam ale cięzko jest.. a na dziczyznę mam ochotę niesamowitą ;)
Awatar użytkownika
Ewa Paleo od kuchni

My mieszkamy 50 km od Warszawy i kupujemy dziczyznę w masarni mięsa niedaleko nas :) Masarnia Kuznocin, może komuś się przyda :)

Dobrą dziczyznę też można kupić na befsztyk.pl (dowożą kurierem), albo możesz poszukać kooperatywy spożywczej w swojej okolicy, tam często można też dostać dziczyznę.
vvaleczny1

A ja 150km od Warszawy - w Lublinie ;D No poszukam coś u siebie, ale ciężko trochę :P
Awatar użytkownika
Ewa Paleo od kuchni

Możesz dołączyć do grupy na FB Jem Paleo i tam poszukać czy ktoś nie pytał o dobre źródła mięsa w Twojej okolicy, lub jeśli nie było to zadać pytanie :) Na pewno ktoś coś podpowie.
Ferrieha

Post autor: Ferrieha »

Vvaleczny - ja też jestem z Lublina :) Również jeszcze szukamy dobrego źródła mięsa, bo warzywa mamy fajne pod nosem (mieszkamy na Sławinku), chociaż niestety niezbyt tanie. No ale coś za coś ;) może na sezon wiosna/lato będą tańsze.
Ostatnio wyczailiśmy tę stronę: http://jagniecinazlubelszczyzny.pl/sklep/ i będziemy się kontaktować, żeby ustalić ceny, kocham jagnięcinę. Już mam wizję kleftiko, które zrobię (tylko bez fety, a ziemniaki pewnie zamienię na bataty w niewielkiej ilości) :P
Nadal szukamy dobrego dostawcy mięsa, stosunkowo nie takie złe mięso i kiełbasę można dostać w Stokrotce, ale zdaję sobie sprawę, że market zawsze będzie marketem... Może na targu przy Wileńskiej coś sensownego się znajdzie, kilka razy tam byłam i na pewno warzywa i owoce w sezonie mają piękne, może i mięso też - muszę sprawdzić.

My kupujemy niestety zbyt często, choć podstawowe zakupy raz w tygodniu, ale wiecznie "coś" trzeba dokupić, i niestety zbyt często kupujemy w marketach - to planujemy zmienić. To, co robimy dobrze, to: Drób kupujemy w całości, wycinamy cycki i uda, z reszty wstawiamy rosół, który pyrka sobie minimum kilka godzin (a najlepiej 8-10), droższe tłuszcze (olej kokosowy) zamawiamy online dużo na tym oszczędzając, mleko kokosowe robimy sami, suszymy też wiórki na mąkę kokosową, chociaż trudno jest mi dokładnie zmielić wiórki - młynek uniwersalny nie działa, blender nie działa... Planuję zacząć redukować rosół do bardzo skoncentrowanego bulionu i mrozić, żeby mieć szybsze zupy.

Co do czasu na gotowanie... jeśli już naprawdę nie ma czasu, to wystarczy udko z kury posypać ziołami i curry, posmarować trochę olejem kokosowym albo obłożyć boczkiem i do piekarnika. Albo jeśli jest możliwość - w 4 minuty zamarynować w tłuszczu schab z czosnkiem i ziołami (np. rozmaryn, zioła prowansalskie, odrobina papryki), wsadzić do lodówki na noc i na drugi dzień do piekarnika - robi się długo, ale robi się SAMO, a człowiek ma czas na inne sprawy ;) potem tylko warzywa sru na patelnię, nawet takie z mrożonki, jeśli nie ma czasu posiekać i już. A jak nie ma czasu nawet pilnować warzyw z patelni albo posypać mięsa ziołami, to zeżreć surowego brokuła, pomidora albo ogórka i zagryźć surowym boczkiem też się da. To tylko wymówki z tym czasem...
vvaleczny1

To miło spotkać tu Lubliniankę :)
Tego sklepu nie znałem co podałaś, trzeba bedzie sprawdzić, bo jagnięciny bym w sumie spróbował. Co do wędliny i mięsa to polecam sklep WASĄG na Krakowskim - http://www.wasag.pl/sklep-firmowy-wasag ... dliny.html - boczek i karkówkę mają bardzo dobrą. Drób dobry można znaleźć na Wieniawskiej, niedawno kupiłem tam smalec z gęsi. Dziczyzna raczej niedostępna i kiełbasy z dzika tak latwo sie nie kupi, ale mam jeden kontakt i będę testować :D
Marzena
Zodiak:

Post autor: Marzena »

No a ja nie wyrabiam z czasem. :( Stale szukam dobrego źródła mięsa, na razie właściwie z marnym skutkiem. Ostatnio kupowałam wątróbki i żołądki indycze w Piotrze i Pawle. Na pewno jest to lepsze rozwiązanie niż kurczak w Pamso. :) Jeszcze wchodzi w grę pierś albo szyja z indyka. Albo wołowina, ale nie wiem, jakiego pochodzenia. Dobrze chociaż, że oleju kokosowego i smalcu z gęsi mi nie brakuje. :)
Awatar użytkownika
Ewa Paleo od kuchni

Może w Twojej okolicy są jakieś kooperatywy spożywcze, wtedy są organizowane zbiorcze zakupy dla wszystkich. Możesz też sprawdzić na stronie: https://lokalnyrolnik.pl/ - ja dzięki temu znalazłam dziczyznę w swojej okolicy :)
Marzena
Zodiak:

Post autor: Marzena »

Właśnie działam w kooperatywie. :) Tylko nawet roku nie mamy i nie znaleźliśmy jeszcze źródła mięsa... A Lokalny Rolnik odstrasza cenami. Przejrzę jeszcze raz, kto tam dostarcza.
ODPOWIEDZ