Cukier

Wszelkie pozostałe tematy
Marta

Cukier

Post autor: Marta »

A ja znowu o tym cukrze wiem... :D ale mam z nim wielki problem a teraz juz wiem ze cukier jest gorszy niz narkotyk lub jakiekolwiek inne uzaleznienie,w sumie to wiedziałam wczesniej ale musiałam doswiadczyc na sobie.
Otoz dokładnie 2 miesiace mija dzisiaj jak nie pale papierosow i zapomnialam o ich istnieniu tak jakby wczesniej nie istnialy natomiast z cukrem tak sie nie da i niewiem dlaczego?nie moge uwolnic sie od słodkiego codziennie musze zjesc albo jabłko albo banana albo troche daktyli albo łyzeczke miodu albo troche rodzynek itp.
Czytałam gdzies ze pociagu do slodkiego smaku nie da sie do konca wyeliminowac bo tak jest zapisane w naszych genach od pradawnych czasow np.ludzie pierwotni jak juz znalezli jakies jabłka to zjadali wszystkie bo one dawaly im energie ktora przeksztalcala sie w tluszcz ktory gwarantowal wieksze przetrwanie danego osobnika itp.
Tyle ze w dzisiejszych czasach nie potrzebujemy juz tyle cukru bo on dosłownie jest wszedzie dodawany i jest go za duzo. Takze papierosy,narkotyki,alkohol to wszystko da sie wyeliminowac z naszego zycia natomiast cukier juz nie do konca... :) Co o tym myslicie?Pozdrawiam ;)
:arrow: Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą!!!

Reklama wspiera rozwój strony:
'

Lotharion

Re: Cukier

Post autor: Lotharion »

Ja właśnie z tego powodu zdecydowałam się na paleo, zwykle moje "zmiany trybu życia" padały z powodu cukru i węgli no i mojego "może się uda i nie pójdę w ciąg". Dlatego stwierdziłam, że muszę się pozbyć przeciwnika z jadłospisu maksymalnie. Nie wiem czy nie przesadziłam teraz w drugą stronę no ale czas pokaże. też mam ciągoty, zwłaszcza jak piekę coś tradycyjnego na zamówienie a nie chce rezygnować z tego hobby. U mnie to jest raczej tzw. packman- czyli chodzę po domu z zglądam co by tu zjeść, zwykle pada na orzechy czasem na linda 85%, ale szczerze myślałam, że będzie gorzej, choć ja dopiero 3 miesiąc tak się odżywiam...
Trzymam za ciebie kciuki i zgadzam się z tobą o ile narkotyki alkohol czy papierosy da się całkowicie wyeliminowac ze swojego życia o tyle z cukrem jest duuuzo trudniej
Awatar użytkownika
Grzegorz
Administrator

Post autor: Grzegorz »

Myślę, że jak jesz codziennie jabłko, banana albo łyżeczkę miodu czy małą garść rodzynków, to absolutnie nie masz czym się martwić. Problem byłby wtedy, gdybyś jadła banana za bananem, albo słoik miodu wyjadła łyżeczką. Naturalne słodkie pokarmy mogą być bardzo przyjemnymi przekąskami, o ile znamy umiar. Część z nich może być zdrowa - banany są świetny prebiotykiem, naturalny miód jest bardzo zdrowy itp.
Szczególnie teraz, gdy staje się coraz chłodniej, takie rozsądne ilości słodkiego nie są niczym złym. Zobacz też czekoladę, ale spróbuj tylko jeść taką ok. 80% albo więcej. O ile dobrze tolerujesz kakao, to tak niewielkie ilości cukru nie zaszkodzą, a taka czekolada to dobre źródło magnezu i przeciwutleniaczy.
Spróbuj tylko co jakiś czas zrobić dzień bez słodkich przekąsek, żeby przekonać się, czy jesz je dla smaku i przyjemności, czy też może wchodzi to w nałóg i zaburza łaknienie. O ile możesz sobie ich od czasu do czasu odmówić i potrafisz zachować umiar, to jedz zdrowe i naturalne słodycze na zdrowie :)
Marta

Czekolade robie sama:olej kokosowy mieszam z kakao troche miodu,wiorki kokosowe,kruszone ziarna kakaowca przekładam mase do foremek silikonowych do lodu i wkładam do lodowki :)
Dzieki kochani za odzew myslami jestem z Wami zawsze podrawiam serdecznie :P
Olafinia

Post autor: Olafinia »

Nie wiem od czego to zależy ale chyba od "typu" osobnika, nie mam pojęcia, bo to fakt dużo ludzi ma problem z cukrem i słodyczami i czekoladą... a np. dla mnie może nie istnieć. Nie lubię ciast, drożdżówek, cukierków, jedzenia na słodko, słodka kawa jest ohydna... i zrezygnowanie z cukru i białej mąki było dla mnie najłatwiejszym krokiem na drodze do zdrowej diety. Mogę powiedzieć to z perspektywy czasu, bo nie jem już cukru i tym podobnych pięć lat. Uwielbiam natomiast bitą śmietanę i jak na święta coś robię to słodzę ją daktylami. I bardzo lubię sobie dogodzić owocami ale nie uważam, żeby to był grzech straszny. Wręcz przeciwnie. Zdrowe to jest.
Marta

Kochani mam dla Was nowine...otoz udało mi sie pozbyc ciagłej ochoty na słodki smak.Wiedziałam ze mam z tym problem ale nie potrafiłam sie z nim zmierzyc.Dopiero gdy poznalam przyczyne czemu akurat w okreslonych sytuacjach mam ochote na słodkie i z czego to wynika przestałam odczuwac głod cukrowy.
Odstawiłam rowniez tabletki Beto 50 zk calkowicie!
Hurra!!! :P :)
p.s.patrzcie na sklad swoich lekow bo sie okazuje ze tam tez jest cukier!!!
W leku ktory brałam na nadcisnienie były 3 rodzaje cukrow...laktoza,glukoza i sacharoza!
W innych lekach jest nieco lepiej chciaz sa takie cuda jak laktoza i skrobia (euthyrox,ketrel)
Dobrze ze w venlectine(lek przeciwdepresyjny)nie ma zapychaczy bo to juz by bylo przegiecie bo jak wiadomo antydepresanty wzmagaja apetyt...
Nie dziwie sie ze ciagle mnie ciagneło do słodkiego teraz juz nie mam takiego problemu 8-)
Ela1595

Post autor: Ela1595 »

Mnie udało pozbyć się chęci na słodkie silna wolą. Zaparłam się i teraz nawet nie korci mnie na coś słodkiego http://zdrowo.info.pl/cukier.html :D
Ostatnio zmieniony środa 07 08 2019, 14:51 przez Ela1595, łącznie zmieniany 1 raz.
vvaleczny1

Post autor: vvaleczny1 »

Ja nadal lubie coś słodkiego ale stawiam na owoce typu pomarańcza, jabłko, banany(!!), granat ;) Od święta czekolada lindt 85% ;)
Pretty_Woman

Post autor: Pretty_Woman »

To prawda.. ja niesety chyba nigdy nie zrezygnuje z pysznych tortow, wysmienitej czekolady czy tez sokow i roznych innych slodkosci ;)
ODPOWIEDZ