Na dzień z siemieniem lnianym proponuję nibymajonez z siemienia.
Składniki:
10 gr(łyżka) siemienia lnianego
10 gr (łyżeczka) musztardy
3 gr (łyżeczka)octu balsamicznego
7 gr ksylitolu
30 gr (3 łyżki)oleju lnianego
sól ok 1/2 łyżeczki - u mnie różowa himalajska ale jak już dodałam to pomyślałam że lepsza byłaby czarna kala namak
Ok 1/2 szklanki wrzątku
Siemię zaparzyć wrzątkiem, lub zagotować tak aby zrobić gluta. Gluta ostudzić. Do pojemnika miksera dodać musztardę, ocet , ksylitol, sól i wstępnie zmiksować. Powoli dolewać gluta cały czas miksując aż ziarenka się rozdrobnią. Dodawać olej stopniowo i miksować do uzyskania gładkiej emulsji. Nie udało mi się uzyskać efektu zgęstnienia ale smakuje majonezowo
