Cukrzyca typu 2 - cukier na czczo 350 - TRI 2000

Wszelkie pozostałe tematy
Alex

Re: Cukrzyca typu 2 - cukier na czczo 350 - TRI 2000

Post autor: Alex »

Panie Grzegorzu to zakrawa na cud
Trójglicerydy z 2000 miesiąc temu, teraz wróciły do normy
Cholesterol z poziomu 800, teraz też jest w normie
A obniżyć HbA1c przez miesiąc z 10,2 do 7,8 to jest bardzo dobry wynik

A z tego sposobu odżywiania nie zamierzam rezygnować już nigdy, jedynie jak HbA1c, będzie już w normie i jeszcze trochę niżej zejdę z cukrami porannymi, to zamierzam wprowadzić trochę więcej owoców, bo teraz ich kosztuję tylko 2 razy w tygodniu

A ogólne samopoczucie, poziom energii i w ogóle wszystko to rzeczy nie do opisania, nie wiem czy kiedyś wcześniej tak dobrze się czułem

Reklama wspiera rozwój strony:
'

aaaaq

Post autor: aaaaq »

to nie cud, to po prostu prawidłowe odżywianie :D
gratulacje :)
Alex

Ale że jedzenie potrafi zdziałać takie cuda, wcześniej jak by mi ktoś o czymś takim powiedział, to chyba bym go wyśmiał i kazał mu iść do psychiatry .....

I dodam jeszcze że po odstawieniu leków na cukrzycę, po tygodniu stosowania tej diety w zastępstwie zacząłem pić codziennie, dzień w dzień jedną butelkę czerwonego wytrawnego wina,obawiałem się trochę że to mi przeszkodzi w obniżeniu poziomu Trójglicerydów, ale widzę teraz że moje obawy były nie słuszne, TRI z poziomu prawie 2000, spadły do normy ..... :lol:
Alex

19 czerwca miałem wizytę u Diabetologa i wykonał mi badanie HbA1c, wynik 5,2%
Czyli teraz już mam wszystko w normie, ale był strasznie obrażony że stosuje taką dietę i kazał mi się nie wygłupiać i jeść z powrotem chleb i przepisał mi Metformin 1000 po pół tabletki dwa razy dziennie i nawet nie raczył poczekać na wynik badania HbA1c.
Nie zgodził się na sugerowane przez mnie badanie poziomu insuliny na czczo i obciążenie glukozą, bo powiedział że nie widzi takiej potrzeby.
Co można powiedzieć, przecież lekarz wie lepiej, przecież w końcu ukończył studia medyczne ......

Na obecną chwilę wszystkie poziomy glukozy we krwi, czyli na czczo i 2h po posiłku mam praktycznie do 100 .... i cieszę się dobrym zdrowiem i tylko rozśmieszają mnie takie teorie o jedzeniu ciemnego chleba przy niby stwierdzonej cukrzycy.

I tak się teraz zastanawiam czy takie zjawisko można w ogóle nazwać chorobą, jak można to wyleczyć dietą w przeciągu 2 tygodni .....

Moja waga sadła przez 2,5 miesiąca ponad 20kg, teraz się zatrzymała i kręci się wokoło 90kg, ale to nie był mój główny cel, tylko jak gdyby efekt "uboczny" stosowania tego sposobu odżywiania .....
aaaaq

nie ty pierwszy i na pewno nie ostatni dochodzisz do takich wniosków...

niestety, na studiach medycznych (i pokrewnych zresztą też) tak skutecznie piorą im mózgi, że nie licz na to, że ktoś przyzna ci, że dobrze robisz. Zresztą, poszukaj i poczytaj ile godzin wykładów o żywieniu mają lekarze...to cię pewnie zaszokuje ;)
Dla mnie ogromnym szokiem była postawa mojej znajomej - otwartej dziewczyny, krytycznej i wątpiącej (także w sprawach żywieniowych).Od jakiegoś studiuje dietetykę (sic!) i jej poglądy w tej materii zmieniły się tak drastycznie w kwestii żywienia, że nie da się z nią w ogóle rozmawiać.....
Alex

Też studiowałem 5 lat na Polibudzie, ale jakoś mi nie uprali mózgu, albo może tylko tak mi się wydaje ....
Ale niektórzy rzeczywiście po 5 latach wychodzili przeprani i już im tak zostało ....
Minie

Post autor: Minie »

moja mama ma ten sam Problem...ale traktuje Insuline jak lekarstwo i ciesze sie ze nie musi juz jej tyle podawac co kiedys...nawet nie probuje jej tlumaczyc gdyz dietetyk przy wyjsciu pouczyl ja co ma jesc a ja sluchajac tego nie wiedzialam czy zaraz sie nie wtracic i nie powiedziec co o tym mysle...moja mama stosuje sie do zalecen a jakze..schudla-to na plus-ale cukrzyca jak jest tak jest...planuje jej kupic na urodziny jsiezke dr EBW ...i wlozyc zakladki w temacie ckurzyca...moze sie obudzi..gdyz mnie nie chce niestety sluchac:(
aaaaq

z własnego doświadczenia
- nie rób nikomu dobrze, nie będzie ci źle...(wężykiem, jasiu, wężykiem)
- nie próbuj nikogo nawracać na siłę, książkę kupić+to co piszesz, to jak najbardziej...jak nie da efektu to odpuść, bo to i tak się nie uda... są ludzie, którzy muszą być umierający, żeby do nich dotarły pewne oczywiste (dla mnie/nas) fakty, a są i tacy, którzy nawet umierając, nie przyjmują żadnych argumentów....

Jak ktoś sam chce, tak jak Alex - to jak sami widzicie, to można bardzo szybko pomóc...ale jak ktoś nie chce...niestety :roll:
Alex

Dokładnie, tak to niestety jest.
Chociaż co tu się innym dziwić, jak by mi ktoś coś takiego opowiadał jeszcze 2-3 lata temu że dieta może spowodować takie "cuda", to bym go potraktował z lekkim uśmiechem .....
A jak już miałem ten wysoki cukier, to próbowałem różnych diet w pierwszej kolejności tej zalecanej przez lekarzy przy cukrzycy, nie dość że nie działa (przynajmniej w krótkim przedziale czasowym, około tygodnia), nie zauważyłem żadnej zmiany na plus, to po drugie jest tak uciążliwa, że nie wiem czy jest w ogóle do utrzymania na dłuższy okres czasu.
Paleo było moją 3 dietą w kolejności której spróbowałem i w przeciągu niemalże tygodnia obniżyłem poranny cukier z wartości 250-280 do normy.
Przy pozostałych dwóch dietach po tygodniu stosowania, poranny cukier nawet nie drgnął w dół, tkwił jak zaczarowany w granicy 250.

Co tu dużo pisać, po miesiącu stosowania, trójglicerydy obniżyły mi się z wartości 2000 do 150 , czyli do normy.
Cholesterol z wartości 800, obniżył się do w granicę też 150, czyli też norma, ciśnienie krwi mam teraz jak noworodek, ostatni pomiar u lekarza wskazał 70/110, nigdy w życiu nie miałem tak dobrego ciśnienia krwi, zawsze od kąt pamiętam, miałem podwyższone w okolicy 110/165, ale nigdy tego nie leczyłem, bo jakoś nie pasowało mi przyjmowanie codziennie leków, no a teraz cud - wyleczyło się samo, zmianą diety ....

Przez pierwsze 2 miesiące stosowania Paleo (bez żadnych odstępstw), wersja dla cukrzyków z małą ilością owoców, schudłem 20kg.
Teraz waga mi się zatrzymała i stoi od 3-4 tygodni w miejscu, waga zatrzymała mi się na takich kilogramach, które 20 lat temu nosiłem przez dłuższy okres czasu. Do prawidłowego BMI brakuje mi jeszcze niecałe 10kg, ale nie naciskam, niech mój organizm sam podejmie decyzje czy chce iść dalej na dół z wagą, ma akurat teraz czas aby obkurczyć skórę po tych straconych 20kg, nie wisi jakoś strasznie, ale jak się dokładnie przyjrzeć, to widać małe zmarszczki na brzuchu. A taki tam mały efekt uboczny schudnięcia, chociaż to schudnięcie też było efektem ubocznym stosowania Paleo w celu obniżenia cukru we krwi .......
Minie

Post autor: Minie »

brzuch po duzym schudnieciu rzeczywiscie moze byc poblemem;)asaze stosowanie srodkow ujedrniajacych jest pomocne...ja chodze tez na rolletic..to takie kolo do masazu...super ujedrnia cialo..
ODPOWIEDZ