Szukałam w wyszukiwarce, ale nie wskakuje ani słowo HOSTIA ani OPŁATEK
Jak sobie radzicie w tym temacie? Tz znalazłam wykaz kościołów, gdzie są hostie ryżowe, ale w większości jest pszenna. Nie choruję na celiakię. Czy taka ilość Waszym zdaniem ma znaczenie?
HOSTIA
Reklama wspiera rozwój strony:
'
'
Re: HOSTIA
Moim zdaniem jak nie masz celiakii to taka mała ilość glutenu raz na tydzień nie powinna wyrządzić dużej krzywdy.
Re: HOSTIA
Oficjalna wykładnia kościoła jest, że hostia może być niskoglutenowa, ale nie może być całkowicie bezglutenowa. Komunia taką hostią jest nieważna. Tak twierdzą biskupi.
Re: HOSTIA
Biskupi to wymyślają niestworzone rzeczy, a ta hostia to i tak ma wymiar symboliczny. Jeśli ktoś nie może glutenu nawet odrobinę, to nie będzie jej jeść i tyle.
Re: HOSTIA
To co napisałeś dotyczy hostii dla diabetyków, czyli tzw. bezglutenowej, która musi zawierać minimalne ilości mąki pszennej. Ponieważ chleb konsekrowany jest chlebem pszennym, dlatego zawiera gluten, i dlatego (upraszczając) hostia dla diabetyków, też musi zawierać przynajmniej śladowe jej ilości.
Inna sprawa, że pszenica z czasów Jezusa to była pszenica płaskurka (Triticum dicoccum), jedna z dwóch najstarszych odmian pszenicy (uprawiana już 7000 lat pne) (starsza od orkiszu, który ma mało leptyn, a który był uprawiany w epoce brązu, od ok. 1600 do 650 pne), która obecnie jest uprawiana w niewielkich ilościach, głównie w Stanach Zjednoczonych, w celach przemysłowych (na paszę). Wynika to z tego, że pszenica ta jest dość krucha. Wiadomo, że im więcej glutenu tym pulchniejsze ciasto.
Ponieważ zmieniała się uprawa pszenicy, sposób wyrobu chleba, a także sama pszenica zmieniała swój skład przez hodowlę i modyfikację jej właściwości, to również mąka z której jest wytwarzana hostia się zmieniała. Stanowisko Kościoła, że hostia, nawet dla diabetyków, musi zawierać jakieś ilości glutenu, wynika z tego, że Jezus chleb pszeniczny zamienił w swoje ciało, i w ten sposób chleb pszeniczny jest tym materiałem, który jest używany od Ostatniej Wieczerzy do konsekracji. Tylko z tego to wynika.
Ale myślę, że skoro dla diabetyków nie ma problemu, żeby przyjmować eucharystię w hostii o minimalnej ilości glutenu, to również nie ma problemu dla osób, które nie mają problemów z diabetycznych, żeby przyjmowały komunię w hostii o zwykłej zawartości glutenu. No bo ile waży taka jedna mała hostia?
Jeśli ktoś chce przyjąć komunię dla diabetyków, to musi to przed mszą św. zgłosić w zakrystii, żeby ksiądz taką hostię w trakcie przeistoczenia położył na korporale.