Cześć
czytałem artykuł na temat oleju kokosowego ale ostatnio znalazłem olej kokosowy tyle, że na etykiecie było napisane filtrowany na gorąco czy gorąco tłoczony (nie pamiętam dokładnie) taki olej jest Paleo czy zawiera za dużo tłuszczy omega 6?
a olej rafinowany ale tłoczony na zimno, też dobry?
Pozdrawiam
Cholera wie jak z tymi tłoczony na gorąco
Najlepsze są nierafinowane, bo mają najwięcej cennych właściwości oraz prawdziwy smak kokosa, ale rafinowany też ujdzie, np. do płukania jamy ustnej albo do smażenia, tyle że w smaku będzie jak smalec
Pytanie o olej kokosowy vergin piszą najlepszy =najdroższy, czy ten rafinowany np. zbiedronki jest tak fatalny ?ewentualnie jaki najtańszy vergin polecacie? Żeby do każdego posiłku dokładać 2-3 łyżki oleju , słoik 400 ml szybko pokazuje dno u nas w eko sklepie 32 zł . Dużo firm wiodących robi pseudo oceny oleju kokosowego, by ludzie kupowali przede wszystkim ich produkty, trudno o rzetelne informacje. Wypłata jest raz w miesiącu, teraz jej większość pochłania ogrzewanie domu , warzywa droższe, mięsko tez wiem ze leczenie droższe ☺, ale co jeść? Od kilku dni mam myśli, aby zacząć się żywić samym olejem kokosowym /zamiennie masło klarowane+około kilogram warzyw ,mięso tylko raz w tygodniu, co otym sadzicie ? Ktoś już próbował przeżyć np za 300- 400 zł ?na olej miesięcznie 120-130 zł jak nic wydam,(ile oleju zużywacie na osobę )300 zł na osobę trudno się zmieścić. . . Czyli życie dla wybranych,czy zwykły marketing ?
u nas nie ma hipo, najtańszy wbiedronce 9,9 za 500 ml .Pomogła mi dziewczyna z bloga o urodzie znalazłam vergin za 90 zł /1800 ml , a rafinowany był po około 28/l póki co pozostaje przy biedronkowym .
Polecam olej kolosowy ze sklepu olejowy raj http://olejowyraj.pl/shop/23-olej-kokosowy . Oni sami te oleje tłoczą na zimno. Sam kupuję od ponad roku. U mnie w aptece kosztuje 16 zł za 340 ml i tle samo u nich na stronie.
A ja znalazłam olej nierafinowany 900 ml za nieco ponad 30 zł! Producenta Targroch i na jego stronie - www.targroch.pl można go kupić bezpośrednio, albo w innych sklepach (ja akurat kupowałam gdzie indziej, ale cena podobna). Dzisiaj przyszedł kurierem i jest bardzo w porządku, rzeczywiście nierafinowany
A czy lepszy zamiast oleju kokosowego nie byłby olej z opuncji figowej? Fakt jest drogi i raczej trudno dostępny, ale może kiedyś, kiedyś w przyszłości...