Mnie nie służą ale normalni ludzie mogą je jeść na ddp.
1 batat
Smalec do smażenia
Sól i ulubione przyprawy.
Batata obrać i pokroić w plasterki grubości między pięć a osiem mm.
Rozgrzać smalec i smażyć te plasterki do zrumienienia. Po usmażeniu posolić i posypać dowolnymi przyprawami. Smakują bardzo podobnie do frytek, są lekko słodkawe. Ich smak jest nieporównywalnie lepszy niż inne potrawy z batata, które jadłam.
Smażone bataty
Reklama wspiera rozwój strony:
'
'
Re: Smażone bataty
Puziaczku, dla mnie bataty w każdej formie są słodkie do obłędu, niejadalne, ale większość znanych mi osób je uwielbia.
Fajne przepisy wrzucasz, fajnie że ci się chce!
Fajne przepisy wrzucasz, fajnie że ci się chce!
Ibiniu, mnie się wydaje, że słodkość batatów jest porównywalna do słodkości marchewki a przecież marchewkę lubisz. Chyba dzisiaj robiłaś frytki.
Muszę Ci jednak powiedzieć, że smak smażonych batatów bardziej przypomina frytki z ziemniaków. Ta słodycz gdzieś się ulatnia. Dla mnie smak zdecydowanie lepszy niż placków, zapiekanki, pieczonych frytek itd. Jeżeli bataty to tylko smażone i w postaci mleczka na które podawałam kiedyś przepis.
Muszę Ci jednak powiedzieć, że smak smażonych batatów bardziej przypomina frytki z ziemniaków. Ta słodycz gdzieś się ulatnia. Dla mnie smak zdecydowanie lepszy niż placków, zapiekanki, pieczonych frytek itd. Jeżeli bataty to tylko smażone i w postaci mleczka na które podawałam kiedyś przepis.
Pugi - subiektywne uczucie słodkości to jedno, ale jeszcze jest coś takiego jak indeks glikemiczny...
właśnie sprawdziłem - bataty mają stosunkowo niewielki (około 50) - gotowana marchewka ma 46 a surowa 16 (a ziemniaki dla porównania 95) - ja sprawdziłem te dane, to się mocno zdziwiłem.....
No ale nie zmienia to faktu, że bataty ci nie służą, bo cukry ci po nich skaczą....
właśnie sprawdziłem - bataty mają stosunkowo niewielki (około 50) - gotowana marchewka ma 46 a surowa 16 (a ziemniaki dla porównania 95) - ja sprawdziłem te dane, to się mocno zdziwiłem.....
No ale nie zmienia to faktu, że bataty ci nie służą, bo cukry ci po nich skaczą....
Aaaaq, indeks glikemiczny też przerabiałam. Mam książkę.
Toteż jak pisałam, następny raz za pół roku.

Toteż jak pisałam, następny raz za pół roku.