zboża jako głowny składnik w TMC a dieta paleo
zboża jako głowny składnik w TMC a dieta paleo
Do tej pory założenia diety paleo były dla mnie najbardziej przekonywujące w obecnym chaosie informacyjnym dotyczącym prawidłowego żywienia. Jestem terapeutą z wykształceniem rehabilitacyjno-dietetycznym i od kilku miesięcy spotykam coraz więcej pacjentów, którzy najbardziej skuteczną pomoc uzyskali od lekarza TMC. Zaczęłam zgłębiać zasady TMC, żywienia wg 5 przemian i poczułam się mocno zagubiona..... to jednak zboża są głównym składnikiem żywienia w medycynie wschodu. Oczywiście nie pszenica, ale to dlatego,że jest modyfikowana. Proszę o wypowiedź w tej sprawie. Jak rozumieć tak inne podejście ? Czy jest tu możliwy konsensuns ,biorąc pod uwagę olbrzymie doświadczenie lecznicze TMC i fakt że oba style przynoszą pozytywne samopoczucie w wielu przypadkach.
Reklama wspiera rozwój strony:
'
'
Re: zboża jako głowny składnik w TMC a dieta paleo
No jak uważasz, że pokarm pozbawiony całkowicie wartości odżywczych może być pomocny w drodze do zdrowia, to życzę powodzenia 

Nic takiego nie uważam. Zadałam pytanie, licząc na merytoryczną odpowiedź. Nie neguję diety paleo która np. wspaniale działa w Sibo...napisałam do Ciebie wiedząc ,ze jesteś specjalistą i może pomożesz mi w rozwiązaniu powstałego dylematu, który mocno mnie zaintrygował. I tak dziękuję za uwagę.
Nie znam medycyny wschodu, ale nie sądzę, by opierała się na jedzeniu zbóż.
Szczerze mówiąc, nigdy się jakoś mocno nie wglębiałem w tematykę, ale teraz przeczytałem ogólne zarysy
Dla mnie to w zasadzie koniec tematu...jasne, pewnie znajdzie się sporo osób którym to służy, ale z mojego punktu widzenia takie żywienie będzie przeładowane węglowodanami - nawet jeśli nie będzie się opierała na jedzeniu zbóż....W chińskiej kuchni szczególną rolę odgrywa temperatura produktów spożywczych. Najczęściej przygotowuje się ciepłe, krótko gotowane potrawy, które są lekkostrawne.
Zaleca się spożywanie gotowanych zbóż, warzyw i owoców z dodatkiem mięsa lub ryb. Unika się nadmiaru nabiału, by nie generować nagromadzenia wilgoci w organizmie.