Maka kokosowa/Gryczana

Co jeść? Czego nie jeść? Jak żyć w świecie pełnym glutenu?
Piotrek
Posty: 3
Rejestracja: czwartek 10 03 2016, 13:45

Maka kokosowa/Gryczana

Post autor: Piotrek »

Cześć, co sądzicie o mące kokosowej oraz gryczanej z melvitu i ich połączeniu w ramach śniadania z nisko węglowodanowego? Pozdrawiam

Reklama wspiera rozwój strony:
'

Awatar użytkownika
Ewa Paleo od kuchni
Posty: 115
Rejestracja: środa 23 12 2015, 13:00
Gender:
Kontakt:

Re: Maka kokosowa/Gryczana

Post autor: Ewa Paleo od kuchni »

Jeśli nie przejmujesz się śladowymi ilościami glutenu i innych alergenów to te mąki są całkiem spoko, można fajne rzeczy z nich robić :)
Pugi
Posty: 951
Rejestracja: piątek 12 01 2018, 19:30

Re: Maka kokosowa/Gryczana

Post autor: Pugi »

Mąka kokosowa zawiera gluten???
aaaaq
Posty: 1951
Rejestracja: czwartek 26 01 2017, 11:58

Re: Maka kokosowa/Gryczana

Post autor: aaaaq »

Pugi - to jest taki standardowy tekst - może zawierać śladowe ilości soju,glutenu, i jeszcze kilku innych rzeczy :D Nawet na opakowaniu soli himalaijskiej znalazłem taki tekst...nikt dziwnego, bo to wszystko taśmowo idzie, nawet jak umyją, to śladowe ilości gdzieś tam mogą pozostać...(a przynajmniej ja to tak odbieram)
Awatar użytkownika
Grzegorz
Administrator
Posty: 322
Rejestracja: wtorek 15 12 2015, 17:22
Gender:
Kontakt:

Re: Maka kokosowa/Gryczana

Post autor: Grzegorz »

Chodzi o to, że w tym samym zakładzie przetwarzają też zboża glutenowe, soję, orzechy itp. Taki tekst musi być na opakowaniu, choć najczęściej te produkty nie mają ani grama glutenu.
Jeśli produkt ma znaczek, że jest bezglutenowy, to w zakładzie nie może być w ogóle glutenu, a pracownicy, jak chcą zjeść kanapkę, to mają do tego specjalne pomieszczenie i procedury czyszczenia rąk i siebie.
ODPOWIEDZ