Dostałem of firmy Cosori ich szybkowar w zamian za uczciwą recenzję.
Jeśli śledzicie anglojęzyczne strony o paleo, to pewnie widzicie, że publikują one od czasu do czasu przepisy wykorzystujące szybkowary i wolnowary. Z reguły pojawiają się tam popularne za oceanem marki Instant Pot albo Crock-Pot. Są one albo słabo dostępne w Polsce, albo dość drogie. Mało kto jednak słyszał o marce Cosori.
Dostałem urządzenie wielofunkcyjne Cosori, które w założeniu ma zastąpić 7 innych urządzeń, w tym szybkowar i wolnowar. Dla uproszczenia, nazywam je później szybkowarem. Czytaj dalej Szybkowar Cosori→
Tętno (puls) to falisty ruch naczyń tętniczych spowodowany pracą serca. Większość z nas pewnie potrafi wyczuć puls na nadgarstku, a niektórzy wiedzą, że naturalnie noworodki mają dość szybkie tętno (grubo ponad 100 uderzeń na minutę), które z wiekiem stopniowo maleje, by dojść do około 70 w wieku dorosłym.
Niedawna natrafiłem na bardzo ciekawy artykuł, który podaje dużo do tej pory powszechnie nieznanych faktów o tętnie spoczynkowym. Tętno spoczynkowe to ilość uderzeń naszego serca, kiedy odpoczywamy. Podczas aktywności fizycznej tętno idzie w górę, bo organizm ma większe zapotrzebowanie na tlen.
Skąd pochodzą opisywane poniżej fakty? Większość to dane firmy Fitbit, która produkuje między innymi opaski na rękę monitorujące aktywność fizyczną. Użytkownik dostaje dzięki temu dane dotyczące swoich ćwiczeń, tętna, snu itp.
Wszystkie te dane są także przesyłane do firmy Fitbit, które je agreguje (na tym etapie są one już całkowicie anonimowe). W tej chwili Fitbit posiada 150 miliardów godzin zapisów tętna użytkowników swoich produktów. Czytaj dalej Tętno spoczynkowe – 10 nieznanych faktów→
Nie tak dawno sieć obiegła wiadomość, że „według najnowszych badań naukowych” dieta niskowęglowodanowa skraca życie. Tak naprawdę, gdy przyjrzymy się temu „badaniu” dokładniej, to mamy perfekcyjny przykład manipulacji i zabawy statystyką. Dlaczego więc dieta niskowęglowodanowa nie skraca życia?
Zacznijmy od początku – dieta niskowęglowodanowa polegająca na ograniczeniu spożywanych węglowodanów ma dawno udowodniony bezsprzeczny pozytywny wpływ na zdrowie w niezliczonych przypadkach, między innymi:
Z sensacyjnej wiadomości, która obiegła internet wynika, że dieta, która prowadzi to utraty wagi i zdecydowanie poprawia prawie każdy aspekt zdrowia, skraca życie. Urocze, prawda? Czytaj dalej Czy dieta niskowęglowodanowa skraca życie?→
Dokładnie rok temu, z początkiem roku szkolnego, pojawił się na stronie PaleoSMAK wpis Co do szkoły zamiast chleba? Oczywiście wszystkie treści w poprzednim wpisie są wciąż aktualne, ale przez ostatni rok sporo się zmieniło w jedzeniu, które moje dzieci zabierają do szkoły, więc myślę, że warto to opisać ponownie. Jakie więc drugie śniadanie do szkoły bez chleba?
W porównaniu do zdjęcia sprzed roku widać jedną istotną zmianę – pudełko plastikowe zostało zastąpione stalą nierdzewną. Od jakiegoś czasu staramy się minimalizować kontakt żywności z plastikiem – zastępujemy go szkłem i stalą nierdzewną. Czytaj dalej Co do szkoły zamiast chleba?→
Niedawno media przyniosły kilka informacji, które po wczytaniu są dość przerażające. Wielkie koncerny robią wszystko, żeby ich przychody rosły, a nasze zdrowie malało. Ich chciwość i pazerność nie zna granic – a wszystko kosztem naszego zdrowia.
Niedawno na forum ONZ Ekwador wniósł projekt rezolucji popierającej karmienie piersią – rezolucja miała na celu „chronić, wspierać i promować naturalne karmienie”. Niby nic – chyba wszyscy wiedzą, że dla dziecka nie ma nic lepszego nic naturalny pokarm. Tymczasem okazało się, że delegacja USA sprzeciwiła się tej rezolucji. Czytaj dalej Chciwość, pazerność i pieniądze→
Niedawno przyjrzeliśmy się zmianom, jakie zaszły w żywieniu Polaków przez ostatnie pół wieku: Co jedzą Polacy? Dziś i 50 lat temu. Pora zobaczyć, jak je świat teraz i co zmieniło się przez 50 lat (źródła: tu i tu).
Pierwsze, co rzuca się w oczy, to że przeciętny człowiek je więcej niż 50 lat temu. Więcej wagowo i więcej kalorycznie – więcej białka, a przede wszystkim więcej tłuszczu. W 1961 przeciętny mieszkaniec świata jadł 2248 kcal dziennie, a w 2010 było to 2779 kcal/dzień. Czytaj dalej Co je świat? Dziś i 50 lat temu→
Niedawno natrafiłem na interesujące grafiki przestawiające, jak przez ostatnie 50 lat zmieniało się to, co je świat i poszczególne kraje. Ciekawe dane dotyczą Polski i myślę, że warto je szerzej opisać.
Dane zostały zebrane przez FAO (ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations, czyli Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) i można je znaleźć tutaj.
Co więc zmieniło się w jedzeniu Polaków przez ostatnie 50 lat?
Tak naprawdę niewiele się zmieniło. Jemy trochę mniej zbóż i warzyw skrobiowych, a więcej olei. Choć świat jako całość je zdecydowanie więcej niż kiedyś, to Polacy jedzą mniej więcej tyle samo.
Na wykresie powyżej nie zmieściły się niektóre podpisy, powyżej alkoholu (200 kcal dziennie) są kolejno w górę: warzywa nieskrobiowe (74 kcal), owoce (65 kcal), strączki (15 kcal) i przyprawy i używki (herbata, kawa, kakao – 11 kcal). Czytaj dalej Co jedzą Polacy? Dziś i 50 lat temu→
Czy to możliwe, że prosty i tani specyfik dostępny w dosłownie każdym sklepie spożywczym może pomóc w przypadku chorób autoimmunologicznych? Okazuje się, że soda oczyszczona, bo to o niej mowa, według najnowszych badań może rzeczywiście pomóc ustabilizować układ odpornościowy.
Soda oczyszczona (inaczej wodorowęglan sodu) jest znana od setek lat i dość dobrze znamy jej wpływ na nas. Używamy jej powszechnie – jest choćby składnikiem proszku do pieczenia albo wielu tabletek i napojów musujących w proszku. Nikt nie kwestionuje jej bezpieczeństwa.
Od lat świat nauki nie potrafił się pogodzić w rozstrzygnięciu, jaka dieta jest lepsza – niskotłuszczowa czy niskowęglowodanowa? Tymczasem okazuje się, że tak naprawdę nie ma wielkiej różnicy i każdy sposób żywienia może być dobry, o ile zrezygnuje się z cukru i śmieci z fabryki. Czytaj dalej, żeby poznać szczegóły.
Brakowało dobrych badań naukowych, które by rzetelnie porównały low-carb i low-fat. Ciężko było znaleźć fundusze na trwające długo badanie obejmujące sporą grupę osób. A sponsorzy z reguły wymuszali taką procedurę testów, która powodowała, że wyniki nie były wiele warte.
Niektórzy „naukowcy”, szukając taniej sensacji i rozgłosu, manipulowali danymi i ogłosili, że dieta niskowęglowodanowa skraca życie (czytaj więcej na ten temat: Czy dieta niskowęglowodanowa skraca życie?).
Istniejące do tej pory badania opierały się głównie na ankietach, a niestety wiemy, że większość z nich to myślenie życzeniowe, a nie rzeczywiste dane.
W internecie słowa „alergia”, „nadwrażliwość” i „nietolerancja” pojawiają się często zamiennie, choć tak naprawdę są to zupełnie różne pojęcia. Czym się różni alergia od nietolerancji i nadwrażliwości?
Lody ze zdjęcia powyżej mogą dać zarówno nietolerancję, alergię, jak i nadwrażliwość. Są to odmienne reakcje organizmu, z innym czasem pojawienia się i trwania i różnymi konsekwencjami. Większość cierpiących na dolegliwości nie wie jednak, co dokładnie mają i jak to diagnozować. Czytaj dalej Alergia, nadwrażliwość, nietolerancja – różnice→
Dieta paleo po polsku i styl życia dla dzieci i dorosłych