Archiwum kategorii: Badania

Wyniki moich badań przed o po przejściu na żywienie paleo.

Antybiotyki i alergie u dzieci

Nikt nie neguje tego, że antybiotyki są czasem niezbędne i mogą nawet ratować życie. Powinniśmy jednak wiedzieć, że ich stosowanie ma skutki uboczne. Coraz więcej badań wiąże stosowanie antybiotyków u dzieci z późniejszymi alergiami.

lekarstwa

Odkrycie antybiotyków odmieniło medycynę, która z upuszczania krwi przemieniła się w stosowanie nowoczesnych i skutecznych lekarstw. Antybiotyki praktycznie wyeliminowały choroby, które wcześniej były głównymi zabójcami ludzkości.

Do niedawna sądzono, że antybiotyki nie mają poważniejszych skutków ubocznych, no może poza chwilową biegunką. Mamy jednak coraz więcej badań, według których istnieje związek pomiędzy stosowaniem antybiotyków u dzieci, a późniejszymi alergiami i podobnymi problemami zdrowotnymi. Czytaj dalej Antybiotyki i alergie u dzieci

Reklama wspiera rozwój strony:

Pierwsze badanie o diecie paleo w czasie ciąży

Choć chyba każda paleo-mama potwierdzi, że ciąża była bez szczególnych komplikacji i choć logiczne, że dieta bogata w białko, tłuszcz, witaminy i minerały jest najlepsza w czasie ciąży, to brakowało badań naukowych na temat żywienia paleo i ciąży.

Ciężko się dziwić więc, że wiele mam miało wątpliwości – czy słuchać lekarzy i jeść śmieci z cukrem, czy też zaufać sobie i jeść prawdziwe jedzenie. Z ogromną satysfakcją mogę potwierdzić, że to się zmieniło i mamy pierwsze badanie o diecie paleo w czasie ciąży!

ciąża

Omawiane badanie pojawiło się niedawno w czasopiśmie o długim tytule: European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology. Czytaj dalej Pierwsze badanie o diecie paleo w czasie ciąży

Ferrytyna (czy żelazo to nowy cholesterol?)

Wojna z mięsem trwa w najlepsze. „Naukowcy” wynajdują coraz to nowsze powody, dla których powinniśmy przestać jeść czerwone mięso – od sławnego cholesterolu i tłuszczów nasyconych do tak egzotycznych substancji jak TMAO albo Neu5gc.

Ostatnio w ogniu ataków jest żelazo. Według niektórych organizacji zawarte w mięsie żelazo jest zabójcze i dlatego powinniśmy zamiast steku jeść ciecierzycę. Jaka jest prawda? Czy żelazo rzeczywiście może nam szkodzić?

Ferrytyna

Ilustracja powyżej przedstawia kompleks ferrytyny – organicznego związku wiążącego żelazo i przechowującego je w bezpiecznej formie. Ferrytyna jest prastarym związkiem chemicznym – mają je algi, bakterie, wszystkie rośliny, zwierzęta i ludzie.

Bardzo ciężko znaleźć na naszej planecie życie bez żelaza. Wykorzystujemy je do produkcji energii i bez niego opadamy z sił. Jest niezmiernie ważne dla kobiet w ciąży – niedobór żelaza u mamy ma poważne konsekwencje dla dziecka. Czytaj dalej Ferrytyna (czy żelazo to nowy cholesterol?)

Czy czerwone mięso powoduje raka? Co naprawdę pokazują badania?

Na fali trwającej nagonki na mięso co rusz obiegają nas informacje o tym, że mięso, szczególnie to czerwone, wywołuje raka. Czy rzeczywiście tak jest? Zobacz, jakie wnioski badań są całkowicie pomijane przez media i czy mięso rzeczywiście wywołuje raka.

Czerwone mięso

Jemy mięso od milionów lat. W historii ludzkości nigdy nie było społeczności niejedzącej mięsa przez więcej niż kilka pokoleń. Ciężko znaleźć zwierzęta, które są ściśle roślinożerne – krowy, owce, jelenie itp zjadają owady, drobne gryzonie i ptaki, widzimy je także czasem ogryzające padlinę. Czytaj dalej Czy czerwone mięso powoduje raka? Co naprawdę pokazują badania?

Dlaczego przetworzone jedzenie nas tuczy

Bardzo ciekawe badanie zostało przeprowadzone niedawno porównujące dwie diety o identycznych wartościach odżywczych – jedną wysoko-przetworzoną, drugą tak naturalną, jak to tylko możliwe. Badani na tej pierwszej przytyli, na tej drugiej schudli, choć wszyscy jedli do syta – dlaczego?

Śniadanie wysoko-przetworzone
Źródło: https://www.nytimes.com/2019/05/16/well/eat/why-eating-processed-foods-might-make-you-fat.html

Powyżej mamy typowe przetworzone śniadanie – zbożowy syf „Honey Nut Cheerios”, pełne mleko (z dodanym błonnikiem w proszku), babeczka jagodowa i margaryna. Brzmi znajomo? Jeśli tak jadasz (albo co gorsza karmisz tak swoje dzieci), to czytaj dalej i raczej przemyśl swoje wybory żywieniowe. Czytaj dalej Dlaczego przetworzone jedzenie nas tuczy

Twoje badania krwi – recenzja książki

Twoje badania krwi to interesująca książka wydana przez wydawnictwo Vital. Jej podtytuł to: Dlaczego wyniki badań laboratoryjnych są często błędne i nie odzwierciedlają faktycznego stanu zdrowia.

Twoje badania krwi

Te tłumaczenia są dość miękkie, bo oryginał (po niemiecku) brzmi dosłownie mniej więcej: Kłamstwo badań krwi: dlaczego wyniki badań są fałszywe i czynią nas chorymi. Czytaj dalej Twoje badania krwi – recenzja książki

Jajka jednak nie szkodzą

Kilka tygodni temu sieć obiegły „najnowsze badania amerykańskich naukowców”, z których wynika, że jajka szkodzą. Kto je więcej jajek, ten szybciej umiera. Czy naprawdę?

Tak naprawdę jest to wielka manipulacja, a czytając do końca, dowiesz się, na czym polegała i kto za nią prawdopodobnie zapłacił. Dlaczego więc jajka nie szkodzą?

Jajka, Paleo SMAK

Te „badania” ukazały się w połowie marca 2019, a już kilka dni później podchwycił je Wall Street Journal z alarmującym tytułem “Study Links Eggs to Higher Cholesterol and Risk of Heart Disease” (czyli: badanie łączy jajka ze zwiększonym cholesterolem i ryzykiem chorób serca). Czytaj dalej Jajka jednak nie szkodzą

Mam za niski cholesterol

Wiem, we współczesnym świecie zdanie „mam za niski cholesterol” brzmi absurdalnie, ale ja naprawdę uważam, że mam za niski cholesterol. Media i tzw. powszechna świadomość pełna jest kłamstw o tłuszczu i cholesterolu.

Ale zobaczmy, co pokazują twarde i jak najobszerniejsze dane. Oto wykresy pokazujące statystyki zebrane przez WHO z 192 krajów – zależność ryzyka śmierci od poziomu cholesterolu w krwi.

Cholesterol, WHO, mężczyźni.

Powyżej mamy porównanie średniego poziomu cholesterolu w krwi (wyliczonego w mmol/l) i ilości śmierci na rok na 100.000 mężczyzn z powodu chorób układu krążenia. Czytaj dalej Mam za niski cholesterol

Rok bez jajek, rok bez śniadań – badanie krwi (wykresy)

Rok temu przestałem jeść śniadania (czytaj więcej: Rok bez śniadań) oraz jajka (Rok bez jajek). Jak to wpłynęło na moje wyniki badań krwi? Czy to jest zdrowe nie jeść śniadań albo jajek?

Tak naprawdę przestałem także jeść migdały i staram się unikać drożdży (wino tylko okazyjnie). Wszystko po tym, gdy dwa testy na przeciwciała IgG wykazały u mnie bardzo wysoki poziom przeciwciał na migdały i jajka i wysoki na drożdże (zobacz: Test Food Detective oraz Czy test Food Detective jest wiarygodny?).

TSH i paleo - 2019

Najważniejsza zmiana dotyczyła tarczycy. Choć powszechnie TSH uważa się za hormon tarczycy, to jest on wytwarzany przez przysadkę mózgową i ma za zadanie stymulowanie tarczycy. Czytaj dalej Rok bez jajek, rok bez śniadań – badanie krwi (wykresy)