Archiwum kategorii: Badania

Wyniki moich badań przed o po przejściu na żywienie paleo.

Badania żywieniowe – jedna wielka ściema (7 przyczyn)

Przez setki lat uczeni badali wiele rzeczy, ale nie odżywianie. Naukowcy zaczęli się zajmować żywieniem jakieś 50 lat temu – do czego to doprowadziło?

Chyba każdy zgodzi się, że badania żywieniowe to jedna wielka ściema i zamieszanie. Otrzymujemy sprzeczne wyniki, zalecenia, a media prześcigają się w wyszukiwaniu sensacji. Dlaczego tak jest? Dlaczego nie możemy ufać badaniom żywieniowym?

Stres, Paleo SMAK

Ta pani ze zdjęcia powyżej ma chyba prawidłową reakcję po przestudiowaniu badań naukowych dotyczących jedzenia. Czytaj dalej, żeby poznać 7 przyczyn, dzięki którym badania żywieniowe najczęściej kłamią. Czytaj dalej Badania żywieniowe – jedna wielka ściema (7 przyczyn)

Reklama wspiera rozwój strony:

Dieta paleo i dobowy profil glikemii

Pomiar poziomu cukru (glukozy) w krwi jest tanim i podstawowym badaniem krwi, które stosunkowo wcześnie pozwala wykryć cukrzycę i tzw. zespół metaboliczny. Posiadam już kilkanaście lat historii takich pomiarów i co ciekawe – po wyrzuceniu cukru i zbóż jadłospisu glukoza poszybowała w górę, dochodząc czasem do stanów przedcukrzycowych.

Pisałem o tym już wcześniej (Glukoza i paleo – badanie krwi) i doszedłem do wniosku, że to prawidłowa fizjologiczna reakcja organizmu na ograniczenie węglowodanów. Zbadałem także poziom insuliny (Mój idealny wynik badania insuliny na czczo) i do 100% pewności brakowało tylko wykonania dobowego profilu glikemii.

Dobowy profil glikemii na diecie paleo

Dobowy profil glikemii to nic innego jak mierzenie poziomu cukru (glukozy) w krwi przez cały dzień. Ja zacząłem o 8:00 rano i mierzyłem mniej więcej co 60-90 minut aż do 22:00. Czytaj dalej Dieta paleo i dobowy profil glikemii

Nadwrażliwość na drożdże (nietolerancja drożdży)

Kiedy w moich wynikach badań przeciwciał IgG pojawił się stosunkowo wysoki wynik na drożdże, pomyślałem, że to nic złego, w końcu nie jadam drożdży. Dopiero po jakimś czasie uświadomiłem sobie, że drożdże są praktycznie wszędzie! Jakich pokarmów należy unikać, gdy ma się nadwrażliwość na drożdże?

Czy wino jest paleo? Pierre-Auguste Renoir, Paleo SMAK
Kieliszek wina, Pierre-Auguste Renoir, 1908

Uściślijmy najpierw – nadwrażliwość na drożdże, często mylnie zwana nietolerancją drożdży (zobacz więcej: Alergia, nietolerancja, nadwrażliwość – różnice), to sytuacja, gdy nasz organizm produkuje przeciwciała skierowane na drożdże. Czytaj dalej Nadwrażliwość na drożdże (nietolerancja drożdży)

Mój idealny wynik badania insuliny na czczo

Czytelnicy tego bloga pewnie zauważyli, że publikuję wyniki swoich badań krwi – i to nie tylko w przypadkach, które w pełni potwierdzają propagowane przeze mnie idee dietetyczne. Po przejściu na dietę paleo mój poziom cukru w krwi na czczo poszybował w górę do poziomów uznawanych za przedcukrzycowe.

Pisałem o tym choćby niedawno we wpisie Glukoza i paleo – badanie krwi. Czy to oznacza, że niejedzenie chleba jest niezdrowe? Czy jedząc głównie mięso, owoce i warzywa umrę za 2 tygodnie? Żeby uzyskać więcej informacji, zrobiłem także badanie poziomu insuliny w krwi.

Cukrzyca, insulina, glukoza, cukier

Insulina jest hormonem, który wydziela się, gdy spożywamy węglowodany. Pozwala zmagazynować glukozę w tkankach, a jej nadmiar przerobić na tkankę tłuszczową (tak, to węglowodany tuczą, a nie tłuszcz). Czytaj dalej Mój idealny wynik badania insuliny na czczo

Glukoza i paleo – badanie krwi 2018

Po wyrzuceniu cukru, zbóż i innego syfu z jedzenia, moje wyniki badań glukozy (cukru w krwi) na czczo poszybowały w górę ocierając się nawet o stany przedcukrzycowe. Zmianę wyraźnie widać na wykresie poniżej. Dlaczego mam takie wyniki?

Cukier w krwi i dieta paleo

Było to dla mnie początkowo zagadką i głowiłem się nad tym w poprzednich latach. O moich wynikach pisałem już wcześniej – w latach 2015 i 2016. Polecam przeczytanie tych wpisów – wciąż są bardzo pomocne.

Zacznijmy od tego – dlaczego w ogóle warto badać cukier na czczo, czyli poziom glukozy w krwi rano? Czytaj dalej Glukoza i paleo – badanie krwi 2018

Czy test Food Detective jest wiarygodny?

Nie tak dawno zrobiłem w domu test Food Detective, który może szybko wskazać nadwrażliwości pokarmowe na najpowszechniejsze grupy pokarmów (czytaj więcej: Test Food Detective). Czy taki test jest jednak rzetelny? Czy podaje on wiarygodne wyniki?

Food Detective - wynik

Powyższa tacka (niestety kiepskie zdjęcie) jest wynikiem wykonanego przeze mnie kilka miesięcy temu testu Food Detective. Wynik opisałem w osobnym wpisie – w wielkim skrócie: według Food Detective mam silną reakcję na migdały i jajka.

Zaraz po wykonaniu tego testu zrezygnowałem z jedzenia migdałów (bez problemu) i jajek (z bólem). Co ciekawe, niektórzy z czytelników podawali w wątpliwość wynik tego testu: „każdemu jajka wychodzą”. Choć widziałem wyraźnie, że wynik nie jest wyssany z palca, to jednak chciałem go zweryfikować. Czytaj dalej Czy test Food Detective jest wiarygodny?

Diagnozowanie problemów autoimmunologicznych u dzieci – przypadek Tomka

Niedoskonały układ odpornościowy u dzieci przez pierwsze kilka lat życia uczy się rozpoznawać białka – główne możliwości to: własne, obce ale nieszkodliwe i obce szkodliwe. Niestety czasem zdarza się, że coś pójdzie nie tak i w organizmie dziecka powstają przeciwciała zwalczające nieszkodliwe, a czasem nawet własne białka. Oto przypadek Tomka.

Test Food Detective u dziecka

Niedawno miałem okazję obserwować, jak znajoma rodzina radziła sobie z problemami autoimmunologicznymi u dziecka. Diagnozowanie takich problemów u dzieci nie jest łatwe, bo niewielu rodziców i lekarzy rozumie w ogóle, o co chodzi (zobacz więcej: Diagnozowanie nietolerancji/nadwrażliwości pokarmowych u dzieci). Czytaj dalej Diagnozowanie problemów autoimmunologicznych u dzieci – przypadek Tomka

Diagnozowanie nadwrażliwości/nietolerancji pokarmowych u dzieci

Nadwrażliwości/nietolerancje pokarmowe nie są domeną dorosłych i mogą na nie cierpieć także dzieci, tym bardziej że ich układ odpornościowy nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. Jakie są objawy i jak diagnozować alergie, nietolerancje i nadwrażliwości pokarmowe u dzieci?

Dzieci i jedzenie

Już kilkumiesięczne dzieci mogą jeść wiele „dorosłych” pokarmów, a rok później mogą jeść praktycznie wszystko to, co rodzice. U niemowląt i najmłodszych dzieci przejściowe alergie pokarmowe są dość często spotykane. Alergia taka może dotyczyć dowolnego wprowadzanego pokarmu i z reguły szybko mija.

Większość pediatrów dobrze diagnozuje alergie pokarmowe i potrafi sobie z nimi radzić. Alergie można diagnozować testem skórnym albo badaniem krwi pod kątem przeciwciał IgE.

Niestety dzieci mogą mieć także nietolerancje i nadwrażliwości, a z prawidłowym ich rozpoznaniem mogą mieć problemy zarówno rodzice, jak i lekarze. Problemy te są niewidoczne w testach skórnych i na przeciwciała IgE! Czytaj dalej Diagnozowanie nadwrażliwości/nietolerancji pokarmowych u dzieci

Test Food Detective

Czy można samodzielnie sprawdzić, na jakie pokarmy ma się nadwrażliwość? Czy możesz w ciągu godziny zobaczyć w domu, po jakich pokarmach się gorzej czujesz? Myślałem, że nie, ale okazuje się, że da się – z testem Food Detective, o którym się niedawno dowiedziałem.

Food Detective

Kiedy większość trapiących mnie problemów zdrowotnych zniknęła po rezygnacji ze zbóż i nabiału, próbowałem dalej eliminować z diety różne produkty, ale wciąż miałem lekkie problemy ze zdrowiem i nie potrafiłem odkryć, co je powoduje.

Miałem robiony test skórny i z krwi na alergie – nie wykazały one absolutnie niczego, więc w grę wchodziła nadwrażliwość (zobacz więcej: Alergia, nadwrażliwość, nietolerancja – różnice). Czytaj dalej Test Food Detective

Gen FTO (gen otyłości)

W 16 chromosomie znajduje się bardzo ciekawy gen – FTO, czyli jeden z tzw. genów otyłości. Czy FTO rzeczywiście rzeczywiście jest wyrokiem? Czy osoby z „pechowymi” wariantami są skazane na nadwagę?

Badania DNAKażdy z nas ma gen FTO kodujący enzym o tej samej nazwie. Jest to duży enzym, w związku z czym fragment kodu DNA zawierający informacje o jego budowie również jest długi. Pomiędzy sobą mamy drobne różnice w genie FTO, ale dla nas najciekawszy jest polimorfizm pojedynczego nukleotydu oznaczony jako rs9939609.

Tak naprawdę każdy z nas ma dwie kopie genu FTO – jeden od każdego z rodziców. Omawiana przez nas różnica to zmiana tylko jednej „literki” kodu DNA – T na A. Ta jedna literka dla wielu ludzi oznacza różnicę pomiędzy prawidłową wagą a otyłością. Czytaj dalej Gen FTO (gen otyłości)