Archiwum kategorii: Badania

Wyniki moich badań przed o po przejściu na żywienie paleo.

Reklama wspiera rozwój strony:

Czy czerwone mięso powoduje raka? Co naprawdę pokazują badania?

Na fali trwającej nagonki na mięso co rusz obiegają nas informacje o tym, że mięso, szczególnie to czerwone, wywołuje raka. Czy rzeczywiście tak jest? Zobacz, jakie wnioski badań są całkowicie pomijane przez media i czy mięso rzeczywiście wywołuje raka.

Czerwone mięso

Jemy mięso od milionów lat. W historii ludzkości nigdy nie było społeczności niejedzącej mięsa przez więcej niż kilka pokoleń. Ciężko znaleźć zwierzęta, które są ściśle roślinożerne – krowy, owce, jelenie itp zjadają owady, drobne gryzonie i ptaki, widzimy je także czasem ogryzające padlinę. Czytaj dalej Czy czerwone mięso powoduje raka? Co naprawdę pokazują badania?

Dlaczego przetworzone jedzenie nas tuczy

Bardzo ciekawe badanie zostało przeprowadzone niedawno porównujące dwie diety o identycznych wartościach odżywczych – jedną wysoko-przetworzoną, drugą tak naturalną, jak to tylko możliwe. Badani na tej pierwszej przytyli, na tej drugiej schudli, choć wszyscy jedli do syta – dlaczego?

Śniadanie wysoko-przetworzone
Źródło: https://www.nytimes.com/2019/05/16/well/eat/why-eating-processed-foods-might-make-you-fat.html

Powyżej mamy typowe przetworzone śniadanie – zbożowy syf Honey Nut Cheerios, pełne mleko (z dodanym błonnikiem w proszku), babeczka jagodowa i margaryna. Brzmi znajomo? Jeśli tak jadasz (albo co gorsza karmisz tak swoje dzieci), to czytaj dalej i raczej przemyśl swoje wybory żywieniowe. Czytaj dalej Dlaczego przetworzone jedzenie nas tuczy

Twoje badania krwi – recenzja książki

Twoje badania krwi to interesująca książka wydana przez wydawnictwo Vital. Jej podtytuł to: Dlaczego wyniki badań laboratoryjnych są często błędne i nie odzwierciedlają faktycznego stanu zdrowia.

Twoje badania krwi

Te tłumaczenia są dość miękkie, bo oryginał (po niemiecku) brzmi dosłownie mniej więcej: Kłamstwo badań krwi: dlaczego wyniki badań są fałszywe i czynią nas chorymi. Czytaj dalej Twoje badania krwi – recenzja książki

Jajka jednak nie szkodzą

Kilka tygodni temu sieć obiegły „najnowsze badania amerykańskich naukowców”, z których wynika, że jajka szkodzą. Kto je więcej jajek, ten szybciej umiera. Czy naprawdę?

Tak naprawdę jest to wielka manipulacja, a czytając do końca, dowiesz się, na czym polegała i kto za nią prawdopodobnie zapłacił. Dlaczego więc jajka nie szkodzą?

Jajka, Paleo SMAK

Te „badania” ukazały się w połowie marca 2019, a już kilka dni później podchwycił je Wall Street Journal z alarmującym tytułem “Study Links Eggs to Higher Cholesterol and Risk of Heart Disease” (czyli: badanie łączy jajka ze zwiększonym cholesterolem i ryzykiem chorób serca). Czytaj dalej Jajka jednak nie szkodzą

Mam za niski cholesterol

Wiem, we współczesnym świecie zdanie „mam za niski cholesterol” brzmi absurdalnie, ale ja naprawdę uważam, że mam za niski cholesterol. Media i tzw. powszechna świadomość pełna jest kłamstw o tłuszczu i cholesterolu.

Ale zobaczmy, co pokazują twarde i jak najobszerniejsze dane. Oto wykresy pokazujące statystyki zebrane przez WHO z 192 krajów – zależność ryzyka śmierci od poziomu cholesterolu w krwi.

Cholesterol, WHO, mężczyźni.

Powyżej mamy porównanie średniego poziomu cholesterolu w krwi (wyliczonego w mmol/l) i ilości śmierci na rok na 100.000 mężczyzn z powodu chorób układu krążenia. Czytaj dalej Mam za niski cholesterol

Rok bez jajek, rok bez śniadań – badanie krwi (wykresy)

Rok temu przestałem jeść śniadania (czytaj więcej: Rok bez śniadań) oraz jajka (Rok bez jajek). Jak to wpłynęło na moje wyniki badań krwi? Czy to jest zdrowe nie jeść śniadań albo jajek?

Tak naprawdę przestałem także jeść migdały i staram się unikać drożdży (wino tylko okazyjnie). Wszystko po tym, gdy dwa testy na przeciwciała IgG wykazały u mnie bardzo wysoki poziom przeciwciał na migdały i jajka i wysoki na drożdże (zobacz: Test Food Detective oraz Czy test Food Detective jest wiarygodny?).

TSH i paleo - 2019

Najważniejsza zmiana dotyczyła tarczycy. Choć powszechnie TSH uważa się za hormon tarczycy, to jest on wytwarzany przez przysadkę mózgową i ma za zadanie stymulowanie tarczycy. Czytaj dalej Rok bez jajek, rok bez śniadań – badanie krwi (wykresy)

Genetyczne placebo

Efekt placebo znamy od dawna. Polega na informowaniu chorego, że przechodzi jakąś terapię albo dostaje lekarstwa, gdy tymczasem nie robimy z nim niczego. Sama informacja (i wiara w nią) wystarczy, by pacjent czuł się lepiej. Najnowsze badania dotyczą jednak, że wyniki testów DNA mogą też działać jak placebo.

Badania DNA

Efekt placebo wykorzystuje się powszechnie do testowania nowych leków. Żeby lek został dopuszczony na rynek, musi być bezpieczny i skuteczniejszy niż placebo. Z tym ostatnim jest problem, bo w ostatnich latach efekt placebo staje się coraz silniejszy (źródło). Czytaj dalej Genetyczne placebo

Czy śniadanie to najważniejszy posiłek dnia?

Wszyscy to słyszeliśmy. Nasze babcie, koleżanki z pracy, dietetycy z telewizji i kolorowej prasy, wszyscy mówią jednym głosem – śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Czy rzeczywiście?

Śniadanie

Nawet niektórzy myślący dietetycy tak uważają. W końcu są badania, z których jasno wynika, że omijanie śniadań prowadzi do cukrzycy, nadwagi itp, prawda? Czytaj dalej Czy śniadanie to najważniejszy posiłek dnia?

Badania żywieniowe – jedna wielka ściema (7 przyczyn)

Przez setki lat uczeni badali wiele rzeczy, ale nie odżywianie. Naukowcy zaczęli się zajmować żywieniem jakieś 50 lat temu – do czego to doprowadziło?

Chyba każdy zgodzi się, że badania żywieniowe to jedna wielka ściema i zamieszanie. Otrzymujemy sprzeczne wyniki, zalecenia, a media prześcigają się w wyszukiwaniu sensacji. Dlaczego tak jest? Dlaczego nie możemy ufać badaniom żywieniowym?

Stres, Paleo SMAK

Ta pani ze zdjęcia powyżej ma chyba prawidłową reakcję po przestudiowaniu badań naukowych dotyczących jedzenia. Czytaj dalej, żeby poznać 7 przyczyn, dzięki którym badania żywieniowe najczęściej kłamią. Czytaj dalej Badania żywieniowe – jedna wielka ściema (7 przyczyn)