Czasem pizza pozostaje niespełnionym marzeniem, gdy nie jadasz zbóż ani nabiału. Całe szczęście okazuje się, że można zrobić pyszną pizzę bez zbóż i sera!
Z serem sprawa jest prosta – w sklepach mamy „oszukane” wegańskie sery na bazie oleju kokosowego i skrobi. Jak nie możesz nabiału, to taka wegańska mozzarella powinna wystarczyć.
A co ze spodem na pizzę? Tu właśnie ten przepis wchodzi w grę – niskowęglowodanowy spód na pizzę bez glutenu!
Czy na protokole autoimmunologicznym (ścisła wersja diety paleo stosowana przy chorobach autoimmunologicznych) można jeść pierniki? Oczywiście, da się zrobić pierniki bez jajek, glutenu, orzechów i nabiału!
Nie są to typowe polskie pierniki, takie jak np. toruńskie. Mają bardziej suche ciasto, tak jak angielskie ginger bread, niestety w języku polskim nie ma innego słowa na korzenne ciasteczka. Czytaj dalej Pierniczki AIP (bez jajek i orzechów)→
Pyszne śniadanie paleo, z którego będą zadowolone przede wszystkim dzieci – naleśniki z mąki z migdałów ziemnych (orzechów tygrysich). Łatwe i szybkie do przyrządzenia i odżywcze!
Co to są migdały ziemne? To bulwy rośliny tropikalnej o wielu nazwach (cibora jadalna, migdały ziemne, orzechy tygrysie albo chufa), które pomimo nazwy nie mają nic wspólnego z orzechami ani migdałami.
Mieliśmy zapas mąki kasztanowej i szukałem dla niej zastosowania. W rezultacie znalazłem chyba najlepsze ciasto na świecie!
Przepysznie orzechowe, genialne – chleb paleo bananowy z mąką kasztanową i orzechami. Jak każdy chleb bananowy jest on słodki i w pełni zasługuje na miano ciasta 🙂
Moje nowe ulubione ciasto – przepysznie pomarańczowe i sycące! Ciasto bez mąki, które wcale nie ma smaku ciecierzycy. Do tej pory uwielbiałem ciasta czekoladowe, ale teraz ich pozycja jest zagrożona, odkąd znam pomarańczowe ciasto z ciecierzycy.
Chodziło za mną ostatnio jakieś nowe ciasto czekoladowe. Już tyle różnych brownie robiłem (nawet z kiszoną kapustą!), ale chciałem coś nowego. Szukałem i w końcu znalazłem – ciasto czekoladowe z musem jabłkowym!
Siedzimy w domu i z nudów pieczemy ciasta. Z czego jeszcze nie robiłem ciasta czekoladowego? Czerwona fasola? Spróbujmy! Efekt znakomity – to chyba najsmaczniejsze ciasto czekoladowe, jakie jadłem! Wilgotne, bardzo czekoladowe, sycące – brownie z czerwonej fasoli.
Fasole i inne strączki są w szarej strefie żywienia paleo. Z jednej strony jadamy je od zarania dziejów (o wiele dłużej niż zboża), a z drugiej mamy teraz świadomość tego, że mogą one także zaszkodzić (czytaj więcej: Rośliny strączkowe nie takie zdrowe).
Z czerwonej fasoli można zrobić niesamowite ciasto czekoladowe – obłędnie smaczne! Brownie (ciasto czekoladowe) paleo z czerwonej fasoli – bezglutenowe (bez zbóż) i bez nabiału (laktozy i kazeiny) – sprawdzony przepis: Czytaj dalej Brownie z czerwonej fasoli (ciasto czekoladowe paleo)→
Uwielbiam ciasta czekoladowe. Niedawno uświadomiłem sobie, że jeszcze robiłem brownie z ciecierzycy, postanowiłem więc to naprawić. Efekt wyszedł wyśmienity!
Uwielbiam ciasta czekoladowe. Choć nie mam problemu z węglowodanami, to od jakiegoś czasu staram się ograniczać skrobię. Czy da się upiec ciasto czekoladowe bez glutenu i nabiału i z małą ilością skrobi? Okazuje się, że tak! Brownie paleo z buraków i awokado!
Chleb bananowy tak naprawdę bardziej przypomina ciasto niż klasyczny chleb, no ale nie kłóćmy się o nazwę 🙂 Nie wszyscy lubią smak mąki kokosowej albo mogą pozwolić sobie na zakupy mąki migdałowej lub kasztanowej. Rozwiązaniem jest chleb bananowy paleo z mąką gryczaną.
Mąka gryczana jest naprawdę tania, w przeciwieństwie do wielu mąk paleo. Wyrabiane z niej ciasto jest lekko gumowe, przez co dobrze zastępuje pszenicę z glutenem (gryka jest bezglutenowa). Minusem niestety jest duża zawartość węglowodanów oraz zanieczyszczenie glifosatem (roundupem). Czytaj dalej Chleb paleo bananowy (z mąką gryczaną)→
Dieta paleo po polsku i styl życia dla dzieci i dorosłych