Uwielbiam ciasta czekoladowe. Niedawno uświadomiłem sobie, że jeszcze robiłem brownie z ciecierzycy, postanowiłem więc to naprawić. Efekt wyszedł wyśmienity!
Brownie (ciasto czekoladowe) z ciecierzycy – paleo, bez glutenu (bez zbóż), bez nabiału (laktozy i kazeiny) – przepis:
- ciecierzyca – 2 szklanki (konserwowej albo gotowanej)
- kakao – ½ szklanki
- miód – ½ szklanki
- jajka – 4 (zobacz też: Zamiast jajek)
- mąka kasztanowa (lub migdałowa) – ½ szklanki
- mleko (zwykłe lub roślinne) albo woda – ⅓ szklanki (opcjonalnie)
- mąka kokosowa – 3 łyżki
- olej kokosowy – 3 łyżki
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Ciecierzyca, jak inne rośliny strączkowe, nie do końca się mieści w diecie paleo. Niektóre warianty żywienia paleo eliminują wszystkie strączki, inne pozwalają na niektóre albo wszystkie poza soją.
Ciecierzyca jest z reguły dobrze tolerowana i może stanowić ciekawe urozmaicenie diety jako roślinne źródło białka. Pamiętajmy jednak, że ma ponad 2x węglowodanów niż białka, więc umiar wskazany.
Ciecierzycę możesz albo wziąć konserwową (z puszek albo lepiej – słoików) albo kupić suszoną, namoczyć i dzień później ugotować na parze.
Samodzielnie ugotowana ciecierzyca (szczególnie gotowana na parze) jest zdecydowanie bardziej sucha niż ta z puszek, dlatego może się okazać pomocne dodać do ciasta nieco mleka (zwykłego albo roślinnego) albo samej wody – zależnie od tego, jakie jedzenie tolerujesz.
Najprościej wszystkie składniki poza sodą zblendować razem. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstego kremu – nie za rzadkie, bo zakalec gwarantowany!
Gdy masz rozgrzany piec i wszystko gotowe, dodaj sodę, dobrze wymieszaj, przełóż ciasto do foremki i piecz przez 30-40 minut w 180°C.
Gotowe ciasto jest bardzo syte – jedna porcja ma ok. 15 g węglowodanów i ponad 3,5 g białka. Połowę węglowodanów dostarcza miód, więc zastąpienie go stewią albo ksylitolem może znacznie ograniczyć ich ilość.
Ciecierzyca nie jest dozwolona na dietach FODMAP, GAPS oraz SCD, nie jest też niskowęglowodanowa. Choć sama ciecierzyca nie stymuluje tak bardzo układu odpornościowego, to razem z jajkami i kakao czyni ten przepis niedozwolonym na protokole autoimmunologicznym.
W przeciwieństwie do większości wypieków, to ciasto zawiera całkiem sporo białka (jeden kawałek ma około 3,6 g). Jest to jednak białko roślinne – niekompletne i mniej dostępne dla nas niż białko roślinne. Od czasu do czasu jednak nie zaszkodzi 🙂
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Blacha (20 porcji) | 2175 kcal | 292 g | 54 g | 82 g | 7 g | 72 g |
Porcja | 109 kcal | 15,6 g | 2,7 g | 4,1 g | 0,35 g | 3,6 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Niestety nie | Niestety nie | Niestety nie |
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo