Brownie z ciecierzycy (ciasto czekoladowe paleo)

Uwielbiam ciasta czekoladowe. Niedawno uświadomiłem sobie, że jeszcze robiłem brownie z ciecierzycy, postanowiłem więc to naprawić. Efekt wyszedł wyśmienity!

Brownie z ciecierzycy

Brownie (ciasto czekoladowe) z ciecierzycy – paleo, bez glutenu (bez zbóż), bez nabiału (laktozy i kazeiny) – przepis:

Ciecierzyca, jak inne rośliny strączkowe, nie do końca się mieści w diecie paleo. Niektóre warianty żywienia paleo eliminują wszystkie strączki, inne pozwalają na niektóre albo wszystkie poza soją.

Ciecierzyca jest z reguły dobrze tolerowana i może stanowić ciekawe urozmaicenie diety jako roślinne źródło białka. Pamiętajmy jednak, że ma ponad 2x węglowodanów niż białka, więc umiar wskazany.

Ciecierzycę możesz albo wziąć konserwową (z puszek albo lepiej – słoików) albo kupić suszoną, namoczyć i dzień później ugotować na parze.

Samodzielnie ugotowana ciecierzyca (szczególnie gotowana na parze) jest zdecydowanie bardziej sucha niż ta z puszek, dlatego może się okazać pomocne dodać do ciasta nieco mleka (zwykłego albo roślinnego) albo samej wody – zależnie od tego, jakie jedzenie tolerujesz.

Najprościej wszystkie składniki poza sodą zblendować razem. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstego kremu – nie za rzadkie, bo zakalec gwarantowany!

Gdy masz rozgrzany piec i wszystko gotowe, dodaj sodę, dobrze wymieszaj, przełóż ciasto do foremki i piecz przez 30-40 minut w 180°C.

Gotowe ciasto jest bardzo syte – jedna porcja ma ok. 15 g węglowodanów i ponad 3,5 g białka. Połowę węglowodanów dostarcza miód, więc zastąpienie go stewią albo ksylitolem może znacznie ograniczyć ich ilość.

Ciecierzyca nie jest dozwolona na dietach FODMAP, GAPS oraz SCD, nie jest też niskowęglowodanowa. Choć sama ciecierzyca nie stymuluje tak bardzo układu odpornościowego, to razem z jajkami i kakao czyni ten przepis niedozwolonym na protokole autoimmunologicznym.

W przeciwieństwie do większości wypieków, to ciasto zawiera całkiem sporo białka (jeden kawałek ma około 3,6 g). Jest to jednak białko roślinne – niekompletne i mniej dostępne dla nas niż białko roślinne. Od czasu do czasu jednak nie zaszkodzi 🙂

Smacznego!

Wartości
odżywcze
Wartość
energetyczna
WęglowodanyTłuszczeBiałko
przyswajalnebłonnikogółemwielonienasycone
Blacha
(20 porcji)
2175 kcal292 g54 g82 g7 g72 g
Porcja109 kcal15,6 g2,7 g4,1 g0,35 g3,6 g
Dieta paleo
i samuraja
Dieta LCHF/
niskowęglo-
wodanowa
Dieta
FODMAP
Dieta SCD
i GAPS
Protokół
autoimmu-
nologiczny
Smacznego!Niestety nieNiestety nieNiestety nieNiestety nie

Podyskutuj o tym i innych przepisach: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo pochwal się swoimi potrawami, podziel doświadczeniami i pomóż innym!


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *