Archiwum kategorii: Przepisy SCD

Przepisy na dietę SCD

Purée z dyni

Purée z dyni, zwane też musem albo przecierem dyniowym, to doskonała metoda wstępnego przygotowania dyni, która otwiera drogę do wykorzystania jej w wypiekach, zupach, sosach, zapiekankach, dżemach i innych daniach. Purée z dyni można długo przechowywać w zamrażarce albo zawekowane w słoikach.

Puree z dyni

Do sporządzenia purée nadaje się dowolna odmiana jadalnej dyni (poza dynią makaronową), ja najczęściej używam najpopularniejszej chyba w Polsce pomarańczowej odmiany, zwanej dynią Hokkaido (ang. pumpkin), choć czasem wykorzystuję też dynię piżmową (ang. butternut squash), jak się ją uda dostać. Często pod ogólną nazwą „dynia” można znaleźć w sklepach różne odmiany dyni zwyczajnej albo olbrzymiej. Czytaj dalej Purée z dyni

Reklama:

Spaghetti z dyni makaronowej

Dynia makaronowa, mało znane w Polsce warzywo, to prawdziwy skarb, z którego można wyczarować cuda. Dynie i ziemniaki przywędrowały do nas z Ameryki i choć obie te grupy roślin doskonale udają się w naszym klimacie, to dynie nie zdobyły dużej popularności. A szkoda.

Dynia makaronowa nie bez powodu nosi taką nazwę (po angielsku spaghetti squash), można z niej bowiem przygotować warzywny makaron spaghetti, który, przynajmniej w moim odczuciu, jest dużo smaczniejszy od pszenicznego oryginału. A o ile zdrowszy! Tak, można przyrządzić makaron z dyni.

Spaghetti z dyni makaronowej Dynia makaronowa nie ma typowego smaku dyni, który sam z siebie jest trochę nijaki i wymaga przypraw i dodatków. Dynia makaronowa ma delikatny smak o wyraźnie wyczuwalnej słodkiej nucie. Makaron z dyni sam z siebie stanowi pyszne danie, ale też doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Czytaj dalej Spaghetti z dyni makaronowej

Naleśniki orzechowe

Naleśniki należą do ulubionych pokarmów wielu z nas, szczególnie dzieci. Tradycyjne naleśniki mają dużo węglowodanów (i są z mąki pszennej), ale całe szczęście są zdrowsze alternatywy. Choć nie jestem fanem naleśników, to ten przepis przypadł mi do gustu. Oto naleśniki orzechowe – niskowęglowodanowe, bezglutenowe, bez nabiału, paleo.

Naleśniki orzechoweWiększość naleśników paleo ma charakterystyczny smak omletu i bananów i nie wszystkim to pasuje. Te naleśniki, choć mają w składzie jajka i banany, mają delikatny orzechowy smak. Nadają się na śniadanie albo deser, choć dzieci zjedzą je także na kolację 🙂

Naleśniki orzechowe – przepis: Czytaj dalej Naleśniki orzechowe

Sałatka polna (wiosenna)

Nasza żywność nie musi pochodzić w 100% ze sklepu. Część jedzenia możemy próbować sobie samodzielnie wyhodować (nawet na balkonie), a część możemy znaleźć na łące. Zainspirowany niedawno opisywaną książką Łukasza Łuczaja Dzika kuchnia postanowiłem zrobić polną sałatkę.

Sałatka polna, Paleo SMAK

Dzika kuchnia to zielnik i książka kucharska opisujących ponad 60 dzikich i jednocześnie jadalnych polskich roślin. W Polsce są jeszcze rejony, gdzie można znaleźć dzikie pieczarki albo szpinak, ale mnie zainteresowały rośliny, których nie kupi się w sklepie, a które rosną powszechnie, wokół każdego polskiego domu. Stąd pomysł na sałatkę z mniszkiem i stokrotkami.

Sałatka polna (wiosenna) – z mniszkiem i stokrotkami – przepis: Czytaj dalej Sałatka polna (wiosenna)

Brownie z cukinii (ciasto czekoladowe paleo)

Moimi ulubionymi ciastami były serniki i ciasta czekoladowe. O ile z sernikami pożegnałem się bez żalu, to wciąż czasem mam ochotę na dobre czekoladowe ciasto. Kiedyś robiłem brownie z batatów, jednak miało ono trochę za dużo węglowodanów. Zacząłem więc testować brownie z cukinii i okazało się, że jest całkiem smaczne!

Brownie z cukinii (ciasto czekoladowe paleo)

Brownie z cukinii – ciasto czekoladowe paleo – bezglutenowe, bez zbóż, bez nabiału, bez orzechów i bez cukru: Czytaj dalej Brownie z cukinii (ciasto czekoladowe paleo)

„Owsianka” bez zbóż, nabiału, nasion

Owsianka jest tradycyjną potrawą śniadaniową przyrządzaną z płatków owsianych i mleka. Żywienie paleo oraz protokół autoimmunologiczny stosowany między innymi przy Hashimoto wykluczają zboża i nabiał. Całe szczęście można przyrządzić „owsiankę” paleo bez owsa, nabiału, orzechów, strączków, cukru.

"Owsianka" paleo z kalafiora
„Owsianka” paleo, bezglutenowa, wegańska, bez nabiału, orzechów i zbóż, dozwolona na protokole autoimmunologicznym – ilości na dwie porcje: Czytaj dalej „Owsianka” bez zbóż, nabiału, nasion

Reklama:

Ryż (kuskus) z kalafiora albo brokuła

Ryż albo kuskus (z pszenicy) są często spotykane nawet w Polskiej kuchni. Niestety składają się głównie z węglowodanów, a kuskus dodatkowo zawiera gluten. Całe szczęście możemy przygotować dużo zdrowszą i całkiem podobną alternatywę dla ryżu i kaszy kuskus – z kalafiora albo brokuła.

Ryż albo kuskus z kalafiora, PaleoSMAK

Dlaczego jednak chcemy czymś zastąpić ryż i kuskus? Są to zboża, prawie czyste węglowodany, które tuczą i których nadmiar szkodzi naszemu zdrowiu, a dodatkowo zawierają problematyczne białka. Czytaj więcej na ten temat: Zboża szkodzą | Węglowodany | Węglowodany tuczą a nie tłuszcz oraz Gluten – nie tylko celiakia. Czytaj dalej Ryż (kuskus) z kalafiora albo brokuła

Sałatka winegret (ze śledziem)

Sałatka winegret to wywodzące się z rosyjskiej i ukraińskiej kuchni bardzo zdrowe i pożywne danie, które także nadaje się na smaczne śniadanie. Przy małej modyfikacji ta sałatka będzie dozwolona na protokole autoimmunologicznym – restrykcyjnej wersji diety paleo.

Sałatka winegret, Paleo SMAK

Tak jak wiele tradycyjnych dań, sałatka winegret posiada bardzo dużo różnych wersji, zależnie od regionu, z którego pochodzi, ale podstawą zawsze są buraki. W przedwojennej wschodniej Polsce potrawa ta była zwana sałatką lwowską i jadano ją jako samodzielne danie albo przystawkę. Czytaj dalej Sałatka winegret (ze śledziem)

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem to w niektórych regionach Polski tradycyjne świąteczne danie, choć oczywiście bywa także jadane poza świętami. Dieta paleo ogranicza albo wyklucza rośliny strączkowe (czytaj więcej: Rośliny strączkowe nie takie zdrowe), jednak niektóre z nich od czasu do czasu nie zaszkodzą większości z nas i mogą zastąpić mięso do jednego posiłku.

Kapusta z grochem, Paleo SMAK
Kapusta z grochem to fantastyczny posiłek na zimę i wczesną wiosnę, kiedy to brakuje świeżych warzyw, a wciąż, albo nawet szczególnie wtedy, potrzebujemy sycących i pożywnych dań. W Polsce występuje wiele wariantów tej potrawy, w niektórych grochu jest mało, w innych dominuje. Mi najbardziej smakuje, kiedy kapusty jest wagowo mniej więcej dwa razy więcej niż grochu.

Kapusta z grochem albo groch z kapustą, przepis: Czytaj dalej Kapusta z grochem

Ciasteczka bananowo-kokosowe (paleo, 2 składniki)

Ciasteczka bananowo-kokosowe zawierają tylko dwa składniki. Są bezglutenowe, bez zbóż, nabiału, cukru, jajek, orzechów – wolne od alergenów i dozwolone na protokole autoimmunologicznym – restrykcyjnej wersji diety paleo. To naprawdę najprostsze, a przy okazji bardzo smaczne ciasteczka.

Ciasteczka bananowo-kokosowe, Paleo SMAKCiasteczka te można wycinać foremką i da to dzieciom dużo zabawy. Mamy ucieszy fakt, że „surowe” ciasto można bez żadnych problemów jeść i nie trzeba dzieci nijak przy tym pilnować.

W przeciwieństwie do sklepowych chemicznych „rakotworów” ciasteczka te nijak nie szkodzą naszemu zdrowiu i dozwolone są przy chorobach autoimmunologicznych, np. przy zapaleniu tarczycy Hashimoto albo cukrzycy typu I.

Zaręczam, że smakują lepiej niż wyglądają 🙂 Jak zrobić takie proste i zdrowe ciasteczka? Ciastka paleo kokosowo-bananowe, dozwolone przy Hashimoto: Czytaj dalej Ciasteczka bananowo-kokosowe (paleo, 2 składniki)