Archiwum kategorii: Przepisy SCD

Przepisy na dietę SCD

Chleb paleo z masła orzechowego (bez mąki)

Większość chlebów paleo bazuje na mąkach migdałowej albo kokosowej. Mają one swój specyficzny smak, który nie każdemu podchodzi do gustu. Okazuje się jednak, że można zrobić chleb paleo, który wśród składników ma głównie masło orzechowe i jajka – żadnej mąki.

Chleb paleo z masła orzechowego (bez mąki)

Chleb paleo z masła orzechowego – bez mąki, bezglutenowy, bez nabiału, niskowęglowodanowy – przepis: Czytaj dalej Chleb paleo z masła orzechowego (bez mąki)

Reklama wspiera rozwój strony:

Chleb paleo bananowo-fasolowy

Chleby bananowe są smaczne i czasem bardziej przypominają słodkie ciasto niż chleb. Mają też dużo węglowodanów i raczej mało białka. Pomyślałem – czy da się zrobić chleb bananowy, który nie jest taki słodki i ma więcej białka? Tak powstał chleb paleo bananowo-fasolowy.

Chleb bananowo-fasolowy

Przepis na chleb paleo bananowy z fasolą – bezglutenowy, bez zbóż, nabiału (laktozy i kazeiny) i orzechów: Czytaj dalej Chleb paleo bananowo-fasolowy

Brownie bananowe (ciasto czekoladowe paleo)

Na stronie PaleoSMAK były już 4 przepisy na brownie (ciasto czekoladowe paleo) oraz 5 przepisów na chleby bananowe (zobacz przepisy paleo: na ciasta i na chleby), ale nie było do tej pory przepisu na brownie bananowe. A szkoda, bo to przepyszne ciasto czekoladowe i do tego bez glutenu, nabiału (laktozy i kazeiny) oraz orzechów!

Brownie bananowe paleo SCD

Przepis na bananowe brownie paleo – ciasto bez zbóż, glutenu, nabiału (laktozy i kazeiny) i orzechów: Czytaj dalej Brownie bananowe (ciasto czekoladowe paleo)

Lody owocowe (bez cukru i mleka)

Sklepowe lody z owocami mają wspólną tylko nazwę. Tak naprawdę jest tam głównie cukier, chemiczne odtłuszczone mleko w proszku i aromaty, które oszukują nasze zmysły. Całe szczęście każdy może w domu zrobić pyszne i zdrowe lody owocowe.

Najczęstsza ostatnio przekąska w moim domu – lody owocowe paleo – bez mleka (laktozy i kazeiny) i cukru – prawie nie posiadają alergenów i mogą być bezpiecznie jadane przez osoby z problemami autoimmunologicznymi.

Lody owocowe paleo

Przepis na lody owocowe paleo – bez cukru i mleka (laktozy i kazeiny) – dozwolone na protokole autoimmunologicznym: Czytaj dalej Lody owocowe (bez cukru i mleka)

Lody czekoladowe (bez cukru i mleka)

Sklepowe lody składają się głównie z odtłuszczonego mleka w proszku, cukru (albo co gorsza syropu glukozowo-fruktozowego) i utwardzonych tłuszczów roślinnych. Jedząc zdrowo, unikamy wszystkich tych składników, ale to nie oznacza, że musimy rezygnować z lodów, bo możemy sami zrobić pyszne i zdrowe lody!

Szkoda, że tak późno zaczęliśmy w domu robić własne lody, bo są one przepyszne. Bardzo czekoladowe, obłędnie smaczne lody – bez cukru, mleka (laktozy i kazeiny), jajek – zawładnęły moim domem. Nie mają prawie w ogóle alergenów i można je jeść przy chorobach autoimmunologicznych. Tak – można jeść lody przy Hashimoto!

Lody czekoladowe

Przepis na lody czekoladowe – bez cukru i mleka (laktozy i kazeiny) – dozwolone na protokole autoimmunologicznym: Czytaj dalej Lody czekoladowe (bez cukru i mleka)

Biszkopt czekoladowy (paleo)

Biszkopt to lekkie ciasto na bazie jajek, cukru i mąki – zwykle pszennej, która dzięki zawartości gumowatego glutenu potrafi ciastu nadać puszystą, podobną do gąbki strukturę. Biszkopt bywa często podstawą tortu – całe szczęście można przyrządzić także pyszny biszkopt paleo – bezglutenowy (bez zbóż)!

Ja wolę raczej ciasta ciężkie i mokre, dlatego próbowanie biszkoptów w wersji paleo nie było na szczycie listy moich priorytetów, ale akurat żona sprawiła mi niespodziankę, przygotowując na ostatnie urodziny tort paleo.

Zdjęcie powyżej przedstawia ten biszkopt w wersji typowego ciasta, na tort trzeba je oczywiście zrobić w dużej okrągłej foremce.

Biszkopt kakaowy na tort czekoladowy paleo – bez glutenu (przepis według mojej żony): Czytaj dalej Biszkopt czekoladowy (paleo)

Purée z dyni

Purée z dyni, zwane też musem albo przecierem dyniowym, to doskonała metoda wstępnego przygotowania dyni, która otwiera drogę do wykorzystania jej w wypiekach, zupach, sosach, zapiekankach, dżemach i innych daniach. Purée z dyni można długo przechowywać w zamrażarce albo zawekowane w słoikach.

Puree z dyni

Do sporządzenia purée nadaje się dowolna odmiana jadalnej dyni (poza dynią makaronową), ja najczęściej używam najpopularniejszej chyba w Polsce pomarańczowej odmiany, zwanej dynią Hokkaido (ang. pumpkin), choć czasem wykorzystuję też dynię piżmową (ang. butternut squash), jak się ją uda dostać. Często pod ogólną nazwą „dynia” można znaleźć w sklepach różne odmiany dyni zwyczajnej albo olbrzymiej. Czytaj dalej Purée z dyni

Spaghetti z dyni makaronowej

Dynia makaronowa, mało znane w Polsce warzywo, to prawdziwy skarb, z którego można wyczarować cuda. Dynie i ziemniaki przywędrowały do nas z Ameryki i choć obie te grupy roślin doskonale udają się w naszym klimacie, to dynie nie zdobyły dużej popularności. A szkoda.

Dynia makaronowa nie bez powodu nosi taką nazwę (po angielsku spaghetti squash), można z niej bowiem przygotować warzywny makaron spaghetti, który, przynajmniej w moim odczuciu, jest dużo smaczniejszy od pszenicznego oryginału. A o ile zdrowszy! Tak, można przyrządzić makaron z dyni.

Spaghetti z dyni makaronowej

Dynia makaronowa nie ma typowego smaku dyni, który sam z siebie jest trochę nijaki i wymaga przypraw i dodatków. Dynia makaronowa ma delikatny smak o wyraźnie wyczuwalnej słodkiej nucie. Makaron z dyni sam z siebie stanowi pyszne danie, doskonale też komponuje się z wieloma dodatkami. Czytaj dalej Spaghetti z dyni makaronowej

Naleśniki orzechowe

Naleśniki należą do ulubionych pokarmów wielu z nas, szczególnie dzieci. Tradycyjne naleśniki mają dużo węglowodanów (i są z mąki pszennej), ale całe szczęście są zdrowsze alternatywy. Choć nie jestem fanem naleśników, to ten przepis przypadł mi do gustu. Oto naleśniki orzechowe – niskowęglowodanowe, bezglutenowe, bez nabiału (laktozy i kazeiny), paleo.

Naleśniki orzechoweWiększość naleśników paleo ma charakterystyczny smak omletu i bananów i nie wszystkim to pasuje. Te naleśniki, choć mają w składzie jajka i banany, mają delikatny orzechowy smak. Nadają się na śniadanie albo deser, choć dzieci zjedzą je także na kolację 🙂

Naleśniki orzechowe – przepis: Czytaj dalej Naleśniki orzechowe