Na stronie PaleoSMAK były już 4 przepisy na brownie (ciasto czekoladowe paleo) oraz 5 przepisów na chleby bananowe (zobacz przepisy paleo: na ciasta i na chleby), ale nie było do tej pory przepisu na brownie bananowe. A szkoda, bo to przepyszne ciasto czekoladowe i do tego bez glutenu, nabiału (laktozy i kazeiny) oraz orzechów!
Przepis na bananowe brownie paleo – ciasto bez zbóż, glutenu, nabiału (laktozy i kazeiny) i orzechów:
- banany – 6
- jajka – 6 (zobacz też: Zamiast jajek)
- kakao albo karob – ½ szklanki
- mąka kokosowa – ⅓ szklanki
- miód – 3 łyżki
- olej kokosowy – 4 łyżki
- ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – ½ łyżeczki
- sól (kłodawska lub himalajska) – ½ łyżeczki
To bardzo proste ciasto – zmieszaj wszystkie składniki razem blenderem i gotowe! Ilość mąki kokosowej zależy od wielkości bananów – gdy będą duże albo naprawdę dojrzałe, rozważ dodanie jednej albo dwóch łyżki mąki, żeby uzyskać prawidłową konsystencję.
Przelej do foremki wysmarowanej olejem kokosowym (albo wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz w 170°C przez 30-40 minut (aż do suchego patyczka).
Jak chyba każde ciasto czekoladowe, to brownie podczas pieczenia pachnie wspaniale – dobrze broń piekarnik przez dziećmi albo sąsiadami 🙂
Wierzch ciasta możesz polać roztopioną gorzką czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Pomimo dużej ilości owoców brownie bananowe nie jest za bardzo wilgotne.
Mając w składzie aż 6 bananów, to ciasto nie może być niskowęglowodanowe – 1 porcja ma aż 11,4 g przyswajalnych węglowodanów! Możesz jednak zmniejszyć ich ilość o prawie 25%, gdy zastąpisz miód stewią.
Na diecie FODMAP (stosowanej w przypadku zespołu jelita drażliwego) niedozwolona jest mąka kokosowa (jest jej jednak tak mało, że nie powinien to być problem) i miód (jak zastąpisz go syropem klonowym albo w ostateczności cukrem trzcinowym lub zwykłym, to wtedy ciasto to będzie dopuszczalne).
W przypadku diety SCD (oraz GAPS) to ciasto jest dozwolone pod warunkiem, że banany będą bardzo dojrzałe albo wręcz przejrzałe.
Na protokole autoimmunologicznym (restrykcyjnej wersji diety paleo stosowanej przy chorobach autoimmunologicznych) niedozwolone są jajka i kakao. Zamiast tego ostatniego można użyć karobu, a jajka zastąpić (Zobacz więcej: Zamiast jajek).
Smacznego!
Więcej o składnikach: Czy miód jest paleo? | Czy kakao jest paleo?
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Blaszka (20 porcji) | 2062 kcal | 228 g | 51,2 g | 102 g | 6,7 g | 64,8 g |
Porcja | 103 kcal | 11,4 g | 2,6 g | 5,1 g | 0,3 g | 3,2 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Zmodyfikuj przepis | Smacznego! | Zmodyfikuj przepis |
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Piekę to ciasto od lat, na pewno już kilkadziesiąt razy. Najczęściej dzieciom w piątek na śniadanie. Jest rewelacyjne!
Czy mogę olej kokosowy zastąpić masłem zwykłym lub klarowanym?
Oczywiście. Tylko że już wtedy nie będzie to takie ścisłe paleo 🙂
Użyłam mąki ryżowej i dodałam o 3 jajka więcej. Wyszło pyszne i wcale nie suche. Wilgotne i miękkie jak podusia – podejrzewam, że przez zwiększoną ilość jajek 😉
Zrobiłam je pierwszy i z pewnością nie ostatni raz!
Olej kokosowy rafinowany czy extra virgin?
Nie ma dużego znaczenia, choć ja do obróbki termicznej używam rafinowanego.
Jaka średnica foremki na ciasto?
Pozdrawiam
Moja ma 25 cm. Ale możesz też użyć prostokątnej, tak żeby grubość ciasta była odpowiednia 🙂