Chodziło za mną ostatnio jakieś nowe ciasto czekoladowe. Już tyle różnych brownie robiłem (nawet z kiszoną kapustą!), ale chciałem coś nowego. Szukałem i w końcu znalazłem – ciasto czekoladowe z musem jabłkowym!
Uwielbiam ciasta czekoladowe. Choć nie mam problemu z węglowodanami, to od jakiegoś czasu staram się ograniczać skrobię. Czy da się upiec ciasto czekoladowe bez glutenu i nabiału i z małą ilością skrobi? Okazuje się, że tak! Brownie paleo z buraków i awokado!
Chleb bananowy tak naprawdę bardziej przypomina ciasto niż klasyczny chleb, no ale nie kłóćmy się o nazwę 🙂 Nie wszyscy lubią smak mąki kokosowej albo mogą pozwolić sobie na zakupy mąki migdałowej lub kasztanowej. Rozwiązaniem jest chleb bananowy paleo z mąką gryczaną.
Mąka gryczana jest naprawdę tania, w przeciwieństwie do wielu mąk paleo. Wyrabiane z niej ciasto jest lekko gumowe, przez co dobrze zastępuje pszenicę z glutenem (gryka jest bezglutenowa). Minusem niestety jest duża zawartość węglowodanów oraz zanieczyszczenie glifosatem (roundupem). Czytaj dalej Chleb paleo bananowy (z mąką gryczaną)→
Ten przepis to trochę dzieło przypadku. Miałem opakowanie mąki gryczanej, dla której nie było zastosowania. Pomyślałem więc o jakimś wypieku na słodko i tak powstał chleb paleo bananowo-gryczany. Można go także przygotować w wersji czekoladowej!
Jak w przypadku każdego chleba bananowego, słowo „chleb” jest lekkim nadużyciem, bo bardziej on przypomina słodkie ciasto. No ale w niektórych zastosowaniach może zastąpić chleb, więc tego się trzymajmy 🙂
Z reguły nie wykorzystuję przepisów z anglojęzycznych książek, bo jakoś do mnie nie przemawiają. Wolę inną kuchnię i inne składniki. Jednak czekoladowy budyń opisany w książce Stop zespołowi jelita drażliwego! Dieta FODMAP zaskoczył mnie swoją prostotą i znakomitym smakiem.
Czekoladowy budyń z chia (szałwią hiszpańską) bez gotowania jest naprawdę szybki i łatwy do przygotowania. Lekko zmodyfikowany przepis na stałe zagościł w moim domu i moje dzieci jedzą go od czasu do czasu na śniadania.
Podstawowy przepis jest idealną bazą, którą można rozbudowywać na wiele różnych sposobów, osiągając za każdym razem inny, ciekawy, posiłek.
Skoro da się zrobić chleb z ziemniaków (Chleb paleo z ziemniaków i lnu), to pewnie da się też zrobić z batatów. Rzeczywiście, chleb z batatów jest bardzo smaczny i choć nie zawiera cukru, miodu ani żadnego słodzika, to jest na tyle słodki, że można go też nazwać ciastem 🙂
Kiedy przychodzą zimne dni, mój organizm domaga się większych ilości węglowodanów. Latem ten chleb byłby dla mnie za słodki, jest za to dobrą propozycją na jesień albo zimę. Przypuszczam, że wielu czytelników ma podobnie.
Kiedy test pokazał mi prawdopodobną nadwrażliwość na jajka (czytaj więcej: Test Food detective), postanowiłem z nich zrezygnować na jakiś czas, żeby układ odpornościowy się nieco uspokoił. Całe szczęście moja nieoceniona żona wymyśliła przepyszne ciasteczka bez jajek.
Ciasteczka bananowo-marchewkowe są pyszne, a wszystkie składniki są dozwolone nawet na ścisłym protokole autoimmunologicznym! Tak, da się zrobić ciasteczka bez jajek 🙂
Wielu spośród nas – osoby z alergiami albo nadwrażliwościami pokarmowymi – tęskni za ciastem czekoladowym. Nawet ciasta bezglutenowe i bez nabiału zawierają jajka, kakao, orzechy i inne alergeny. Całe szczęście, że jest ciasto czekoladowe bez alergenów, dozwolone na protokole autoimmunologicznym!
Protokół autoimmunologiczny (z angielskiego AIP) to bardzo restrykcyjna wersja diety paleo, stosowana przy chorobach z autoagresją (np. Hashimoto). Wyklucza on zboża, nabiał, jajka, orzechy, jakiekolwiek nasiona, a także drożdże, kakao, a w pewnych przypadkach nawet ziemniaki, pomidory, paprykę itp. Ale jest ciasto czekoladowe, które się mieści nawet w tak restrykcyjnej diecie!
Zakwas z buraków to chyba najprostsza kiszonka do wykonania w domu – zawsze wychodzi. Zakwas buraczany to nie tylko podstawa smacznego barszczu, ale przede wszystkim smaczny i bogaty w witaminy probiotyk.
Chleby bananowe są smaczne i czasem bardziej przypominają słodkie ciasto niż chleb. Mają też dużo węglowodanów i raczej mało białka. Pomyślałem – czy da się zrobić chleb bananowy, który nie jest taki słodki i ma więcej białka? Tak powstał chleb paleo bananowo-fasolowy.