Archiwum kategorii: Przepisy AIP

Przepisy na protokół autoimmunologiczny

Chleb dyniowy AIP (paleo, bez jajek)

Protokół autoimmunologiczny (restrykcyjna wersja diety paleo stosowana przy chorobach z autoagresją, np. Hashimoto) wyklucza między innymi jajka, które wchodzą w skład zdecydowanej większości przepisów na chleby paleo. Zastąpienie jajek żelatyną czy siemieniem lnianym nie zawsze się sprawdza.

Całe szczęście są przepisy na chleby AIP – chleby dozwolone przy chorobach autoimmunologicznych – bez jajek, zbóż, nabiału, strączków, orzechów i wszelkich nasion – bez cukru i alergenów. Tak, można jeść chleb przy Hashimoto!

Chleb dyniowy AIP

Chleb z dyni jest bardzo smaczny i z powodzeniem zastąpi tradycyjne pieczywo. Przepis na chleb paleo bez jajek – chleb dyniowy AIP: Czytaj dalej Chleb dyniowy AIP (paleo, bez jajek)

Purée z dyni

Purée z dyni, zwane też musem albo przecierem dyniowym, to doskonała metoda wstępnego przygotowania dyni, która otwiera drogę do wykorzystania jej w wypiekach, zupach, sosach, zapiekankach, dżemach i innych daniach. Purée z dyni można długo przechowywać w zamrażarce albo zawekowane w słoikach.

Puree z dyni

Do sporządzenia purée nadaje się dowolna odmiana jadalnej dyni (poza dynią makaronową), ja najczęściej używam najpopularniejszej chyba w Polsce pomarańczowej odmiany, zwanej dynią Hokkaido (ang. pumpkin), choć czasem wykorzystuję też dynię piżmową (ang. butternut squash), jak się ją uda dostać. Często pod ogólną nazwą „dynia” można znaleźć w sklepach różne odmiany dyni zwyczajnej albo olbrzymiej. Czytaj dalej Purée z dyni

Chleb bananowy AIP (paleo, bez jajek)

Czy można jeść chleb przy Hashimoto? Czy można jeść chleb przy innych chorobach z autoagresją? Ścisły protokół autoimmunologiczny – sposób odżywiania stosowany w takich przypadkach – wyklucza jajka, orzechy, zboża i nabiał.

Można! Jest chleb zgodny nawet ze ścisłym protokołem autoimmunologicznym – chleb bezglutenowy, bez jajek, orzechów, zbóż, pseudo-zbóż, nabiału – chleb bez alergenów i cukru, chleb dozwolony na Hashimoto.

Chleb bananowy AIP (paleo, bez jajek)

Chleb bananowy AIP jest nieco słodki, ale bardzo smaczny i ma wygląd i konsystencję chleba. Przepis na bezglutenowy chleb bez jajek – chleb bananowy AIP: Czytaj dalej Chleb bananowy AIP (paleo, bez jajek)

Spaghetti z dyni makaronowej

Dynia makaronowa, mało znane w Polsce warzywo, to prawdziwy skarb, z którego można wyczarować cuda. Dynie i ziemniaki przywędrowały do nas z Ameryki i choć obie te grupy roślin doskonale udają się w naszym klimacie, to dynie nie zdobyły dużej popularności. A szkoda.

Dynia makaronowa nie bez powodu nosi taką nazwę (po angielsku spaghetti squash), można z niej bowiem przygotować warzywny makaron spaghetti, który, przynajmniej w moim odczuciu, jest dużo smaczniejszy od pszenicznego oryginału. A o ile zdrowszy! Tak, można przyrządzić makaron z dyni.

Spaghetti z dyni makaronowej Dynia makaronowa nie ma typowego smaku dyni, który sam z siebie jest trochę nijaki i wymaga przypraw i dodatków. Dynia makaronowa ma delikatny smak o wyraźnie wyczuwalnej słodkiej nucie. Makaron z dyni sam z siebie stanowi pyszne danie, ale też doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Czytaj dalej Spaghetti z dyni makaronowej

Sałatka polna (wiosenna)

Nasza żywność nie musi pochodzić w 100% ze sklepu. Część jedzenia możemy próbować sobie samodzielnie wyhodować (nawet na balkonie), a część możemy znaleźć na łące. Zainspirowany niedawno opisywaną książką Łukasza Łuczaja Dzika kuchnia postanowiłem zrobić polną sałatkę.

Sałatka polna, Paleo SMAK

Dzika kuchnia to zielnik i książka kucharska opisujących ponad 60 dzikich i jednocześnie jadalnych polskich roślin. W Polsce są jeszcze rejony, gdzie można znaleźć dzikie pieczarki albo szpinak, ale mnie zainteresowały rośliny, których nie kupi się w sklepie, a które rosną powszechnie, wokół każdego polskiego domu. Stąd pomysł na sałatkę z mniszkiem i stokrotkami.

Sałatka polna (wiosenna) – z mniszkiem i stokrotkami – przepis: Czytaj dalej Sałatka polna (wiosenna)

„Owsianka” bez zbóż, nabiału, nasion

Owsianka jest tradycyjną potrawą śniadaniową przyrządzaną z płatków owsianych i mleka. Żywienie paleo oraz protokół autoimmunologiczny stosowany między innymi przy Hashimoto wykluczają zboża i nabiał. Całe szczęście można przyrządzić „owsiankę” paleo bez owsa, nabiału, orzechów, strączków, cukru.

"Owsianka" paleo z kalafiora
„Owsianka” paleo, bezglutenowa, wegańska, bez nabiału, orzechów i zbóż, dozwolona na protokole autoimmunologicznym – ilości na dwie porcje: Czytaj dalej „Owsianka” bez zbóż, nabiału, nasion

Ryż (kuskus) z kalafiora albo brokuła

Ryż albo kuskus (z pszenicy) są często spotykane nawet w Polskiej kuchni. Niestety składają się głównie z węglowodanów, a kuskus dodatkowo zawiera gluten. Całe szczęście możemy przygotować dużo zdrowszą i całkiem podobną alternatywę dla ryżu i kaszy kuskus – z kalafiora albo brokuła.

Ryż albo kuskus z kalafiora, PaleoSMAK

Dlaczego jednak chcemy czymś zastąpić ryż i kuskus? Są to zboża, prawie czyste węglowodany, które tuczą i których nadmiar szkodzi naszemu zdrowiu, a dodatkowo zawierają problematyczne białka. Czytaj więcej na ten temat: Zboża szkodzą | Węglowodany | Węglowodany tuczą a nie tłuszcz oraz Gluten – nie tylko celiakia. Czytaj dalej Ryż (kuskus) z kalafiora albo brokuła

Sałatka winegret (ze śledziem)

Sałatka winegret to wywodzące się z rosyjskiej i ukraińskiej kuchni bardzo zdrowe i pożywne danie, które także nadaje się na smaczne śniadanie. Przy małej modyfikacji ta sałatka będzie dozwolona na protokole autoimmunologicznym – restrykcyjnej wersji diety paleo.

Sałatka winegret, Paleo SMAK

Tak jak wiele tradycyjnych dań, sałatka winegret posiada bardzo dużo różnych wersji, zależnie od regionu, z którego pochodzi, ale podstawą zawsze są buraki. W przedwojennej wschodniej Polsce potrawa ta była zwana sałatką lwowską i jadano ją jako samodzielne danie albo przystawkę. Czytaj dalej Sałatka winegret (ze śledziem)

Ciasteczka bananowo-kokosowe (paleo, 2 składniki)

Ciasteczka bananowo-kokosowe zawierają tylko dwa składniki. Są bezglutenowe, bez zbóż, nabiału, cukru, jajek, orzechów – wolne od alergenów i dozwolone na protokole autoimmunologicznym – restrykcyjnej wersji diety paleo. To naprawdę najprostsze, a przy okazji bardzo smaczne ciasteczka.

Ciasteczka bananowo-kokosowe, Paleo SMAKCiasteczka te można wycinać foremką i da to dzieciom dużo zabawy. Mamy ucieszy fakt, że „surowe” ciasto można bez żadnych problemów jeść i nie trzeba dzieci nijak przy tym pilnować.

W przeciwieństwie do sklepowych chemicznych „rakotworów” ciasteczka te nijak nie szkodzą naszemu zdrowiu i dozwolone są przy chorobach autoimmunologicznych, np. przy zapaleniu tarczycy Hashimoto albo cukrzycy typu I.

Zaręczam, że smakują lepiej niż wyglądają 🙂 Jak zrobić takie proste i zdrowe ciasteczka? Ciastka paleo kokosowo-bananowe, dozwolone przy Hashimoto: Czytaj dalej Ciasteczka bananowo-kokosowe (paleo, 2 składniki)