Skoro da się zrobić chleb z ziemniaków (Chleb paleo z ziemniaków i lnu), to pewnie da się też zrobić z batatów. Rzeczywiście, chleb z batatów jest bardzo smaczny i choć nie zawiera cukru, miodu ani żadnego słodzika, to jest na tyle słodki, że można go też nazwać ciastem 🙂
Kiedy przychodzą zimne dni, mój organizm domaga się większych ilości węglowodanów. Latem ten chleb byłby dla mnie za słodki, jest za to dobrą propozycją na jesień albo zimę. Przypuszczam, że wielu czytelników ma podobnie.
Chleb paleo batatowy (ze słodkich ziemniaków) – bezglutenowy, bez nabiału i cukru – przepis:
- bataty – 1,5 szklanki purée z ugotowanych (3 mniejsze lub 2 większe)
- jajka – 6 (zobacz też: Zamiast jajek)
- olej kokosowy – ⅓ szklanki
- mąka kokosowa – ½ szklanki
- mąka kasztanowa – ½ szklanki
- ocet jabłkowy – 1 łyżka
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- sól (kłodawska lub himalajska) – 1 łyżeczka
Powyższe składniki są na typowy słodkawy chleb paleo. Jeśli chcesz zmienić smak na typowo zimowy, to dodaj 2 łyżeczki cynamonu i po ⅔ łyżeczki gałki muszkatołowej i mielonych goździków.
Chleb z batatów z mąką kasztanową jest naprawdę smaczny. Możesz ją jednak zastąpić tą samą ilością mąki migdałowej albo pominąć, w tym ostatnim przypadku daj jednak ⅔ szklanki mąki kokosowej.
Przygotowanie takiego chleba jest tak szybkie i proste, że możesz zacząć od rozgrzania pieca.
Wymieszaj jajka z batatami i roztopionym olejem kokosowym. Dodaj suche składniki. Na początku ciasto może wydawać się nieco lejące, ale po chwili mąka kokosowa wchłonie nieco wilgoci.
W zależności od ilości i jakości batatów możesz jednak otrzymać za rzadkie ciasto – wtedy dodaj nieco więcej mąki.
Na samym końcu wlej ocet jabłkowy, dobrze wymieszaj i przelej do formy. Piecz 40-50 minut w 180°C – aż do suchego patyczka. Gdy masz termoobieg, to albo obniż nieco temperaturę, albo częściowo przykryj ciasto papierem.
Co zrobić, gdy wyjdzie zakalec? Wiele czynników ma na to wpływ, począwszy od kształtu i koloru foremki do pieczenia, ale spróbuj następnym razem dać nieco więcej mąki, albo zamiast świeżo ugotowanych batatów, daj takie z wczoraj, z których nieco wilgoci zdążyło odparować.
Poza jajkami nie ma tu uczulających składników. Bataty i mąki zwiążą w pewnym stopniu ten chleb, więc prawdopodobnie z powodzeniem możesz użyć zamienników jajek (np. żelatyny albo bananów).
Zwykłe ziemniaki należą do roślin psiankowatych, które nie mogą być spożywane przez niektóre osoby z chorobami autoimmunologicznymi (czytaj więcej: Protokół autoimmunologiczny).
Bataty, zwane też czasem słodkimi ziemniakami, są bezpieczne, a poza tym zawierają naprawdę dużo prowitaminy A. Niestety bataty (tak jak i ziemniaki) zawierają skrobię, przez co nie są dozwolone na dietach SCD i GAPS.
Mąki kokosowa i kasztanowa zawierają składniki FODMAP (sorbitol i oligosacharydy), przez co ten chleb w większych ilościach może powodować problemy jelitowe u osób na diecie FODMAP. Rozsądne ilości (2-3 kromki) powinny być jednak dobrze tolerowane
W przypadku nadwrażliwości na drożdże zamiast octu jabłkowego możesz użyć soku z cytryny.
Chleb paleo batatowy zawiera dużo węglowodanów, jednak po ostudzeniu część skrobi z batatów zamieni się w skrobie oporną – doskonały prebiotyk (czytaj więcej: Skrobia oporna).
Jadanie codziennie takiego chleba nie wyjdzie na zdrowie i może mieć wpływ na naszą wagę, jednak od czasu do czasu nie zaszkodzi.
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Bochenek (16 kromek) | 1890 kcal | 136 g | 36 g | 120 g | 7,3 g | 58 g |
Kromka | 118 kcal | 8,5 g | 2,3 g | 7,5 g | 0,5 g | 3,6 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Z umiarem | Niestety nie | Zmodyfikuj przepis |
- Chleb z mąki migdałowej
- Chleb z warzyw (niskowęglowodanowy)
- Chleb bananowy z mlekiem kokosowym
- Chleb bananowy z ziarnami kakao
- Chleb śródziemnomorski
- Chleb bananowy z migdałami
- Chleb z ziemniaków i lnu
- Chleb bananowy AIP (bez jajek)
- Chleb dyniowy AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką ziemniaczaną
- Chleb bananowo-fasolowy
- Chleb z masła orzechowego (bez mąki)
- Chleb bananowo-gryczany AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką gryczaną AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką kasztanową i orzechami
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
a ja mam pytanie niezwiązane z przepisem;) Chciałabym, aby ktoś mi wytłumaczył jedną rzecz. Mam insulinoopornosc i zauwazyłam, ze lepiej sie czuje jedząc 2 posilki dziennie niskoweglowodanowe, czyli jem sniadanie i obiad. Pomiedzy posilkami pije tylko wodę i zastanawiam się co dzieje sie z insulina w czasie miedzy posilkami. Skoro nie jem to ona pozostaje na niskim poziomie? Pytam, bo straszą mnie, że powinnam jesc min. 3 posilki, bo jak pomijam posilek to insulina i tak skacze, bo trzustka przyzwyczajona do częstej pracy…
Rada dotycząca 5 posiłków dotyczy "posiłków" składających się z cukru z węglowodanami. Wtedy rozbijając jedzenie na dużo małych porcji powodujesz, że zamiast mieć skoki cukru do 200-250, masz przez cały dzień po 150. Dla organizmu to nie ma żadnego znaczenia, bo i tak cukrzyca go niszczy.
Jak jesz niskowęglowodanowe posiłki, to masz niską insulinę cały dzień, w szczególności pomiędzy posiłkami.
Jeśli jesz tylko dwa posiłki bez węglowodanów, to już raczej nie masz tej insulinooporności 🙂
Zobacz też:
https://paleosmak.pl/dieta-paleo-dobowy-profil-glikemii/
https://paleosmak.pl/idealna-insulina-na-czczo/
https://paleosmak.pl/glukoza-paleo-badanie-krwi-2018/