Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym)

Chleb paleo bananowy nie jest typowym chlebem kanapkowym, ponieważ jest dość słodki. Doskonale się za to komponuje z masłem i stanowi świetne śniadanie albo przekąskę – dzieci go uwielbiają. Dodatek mleka kokosowego zapewnia odpowiednią wilgotność i zdrowy tłuszcz. Chleb bez zbóż (bezglutenowy) i bez nabiału (laktozy i kazeiny) – bananowy chleb paleo z mlekiem kokosowym – jak zrobić?

Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym), Paleo SMAK

Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) – przepis:

Opcjonalnie możesz dodać do jednej szklanki dodatków, np. wiórki kokosowe, kawałki gorzkiej czekolady, łamane ziarna kakao, orzechy włoskie albo pekan lub nawet borówki.

Mleko kokosowe kup w puszce, postaraj się znaleźć pełnotłuste. Na górze powinna się znaleźć gęsta śmietana kokosowa, jak nie potrzebujesz jej do innego przepisu, to wymieszaj dobrze zawartość puszki i do chleba użyj mleka kokosowego wymieszanego ze śmietaną.

W odpowiednio dużej miseczce ubijaj mikserem (albo ręcznym blenderem) jajka przez parę minut. Następnie dodaj banany, mleko kokosowe, miód i roztopiony olej kokosowy – miksuj do momentu, gdy banany się całkowicie rozpadną. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dobrze łyżką albo mikserem (ale nie za długo). Gotowe!

Przełóż wszystko do foremki wyłożonej papierem albo posmarowanej tłuszczem (możesz posypać też niektórymi dodatkami) i piecz w 180° przez 40 do 55 minut – aż patyczek włożony do środka chleba wyjdzie czysty i suchy. Zostaw w foremce przez 10-15 minut, następnie wyciągnij i daj mu ostygnąć i oddać wilgoć.

Ale ten chleb pachnie podczas pieczenia! A jak smakuje później! Jest dość słodki, dla niektórych nawet bardziej przypomina ciasto niż chleb – w moim domu jednak ten przepis funkcjonuje jako chleb i jest jedzony z masłem. Stanowi świetne śniadanie – dzieciom bardzo smakuje, ale jest też doskonałą przekąską za dnia albo na wycieczkę w plener. Można go też dać dziecku do szkoły – nawet bez masła, bo dzięki mleku kokosowemu ten chleb jest dość wilgotny i nie zapycha.

Zobacz też: mąki w kuchni paleo.

Chleb paleo bananowy z mlekiem kokosowym nie jest niskowęglowodanowy (jedna kromka dostarcza mniej więcej tyle samo węglowodanów co pszenny chleb), ale za to nie zawiera zbóż (jest bezglutenowy) ani nabiału – mleko kokosowe nie ma nic wspólnego ze zwykłym mlekiem.

Miód (Czy miód jest paleo?) oraz mąka migdałowa i kokosowa raczej nie mają miejsca w diecie FODMAP, ale możesz zastąpić miód syropem klonowym (a w ostateczności cukrem trzcinowym albo zwykłym) i wtedy ten chleb będzie dozwolony (w niewielkich ilościach). Jeśli użyjesz naprawdę dojrzałych bananów, to przepis ten będzie także zgodny z dietą SCD.

Nie zawsze jednak możemy dograć czasowo dojrzewanie bananów z ochotą na ten pyszny chleb. Co zrobić, żeby zawsze mieć pod ręką dojrzałe banany? Jest na to proste rozwiązanie – banany doskonale się mrożą. Gdy masz banany, który skórka jest bardziej czarna niż żółta, to możesz je zamrozić – albo całe, albo obrane, albo nawet w plastikowym pojemniku jako pure bananowe.

Przepis został zaadaptowany z tej strony. Oryginalny chleb jest zdecydowanie za słodki, dlatego też zmniejszyłem ilość miodu o połowę.

Smacznego!

Wartości
odżywcze
Wartość
energetyczna
WęglowodanyTłuszczeBiałko
przyswajalnebłonnikogółemwielonienasycone
Bochenek
(16 kromek)
2200 kcal149 g48,3 g143,4 g9,8 g66,7 g
Kromka137,5 kcal9,3 g3 g9 g0,6 g4,2 g
Dieta paleo
i samuraja
Dieta LCHF/
niskowęglo-
wodanowa
Dieta
FODMAP
Dieta SCD
i GAPS
Protokół
autoimmu-
nologiczny
Smacznego!Niestety nieZmodyfikuj
przepis
Smacznego!Niestety nie
Inne chleby paleo:


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

36 komentarzy do “Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym)”

    1. Nie musisz go niczym zastępować, po prostu daj mniej albo pomiń. Z tym że chleb bananowy z założenia ma być słodkim ciastem, a nie klasycznym chlebem.

  1. Witam….dodam tylko że mleko koksowe jest bardzo łatwo zrobić…rozbić kokosa…obrać i pokroić /posiekać lub zmielić/zetrzeć i zalać wodą przegotowaną…a z praktyka pokarze jaka konsystencja najlepsza…

  2. witam mam prosbe prosze o pomoc w podaniu przepisu na chleb osoba ta nie moze jesc glutenu kasz ryzu jajek mleka i jego przetworów nasion chia prosze o pomoc dziekuje i pozdrawiam

  3. Dzień dobry 🙂 czy chlebek uda się, jeśli dodam tylko mąki ryżowej (czyli 1,25 szklanki)? Niestety nie posiadam innej, a chlebek wygląda rewelacyjnie 🙂
    Pozdrawiam

    1. Nie wiem, czy wyjdzie. O ile mąkę migdałową pewnie da się zastąpić ryżową, to z kokosową może nie być tak łatwo. Mąka kokosowa bardzo chłonie wilgoć, a ryżowa chyba tego aż tak nie potrafi.

      1. Zaryzykowałam i warto było 😉 Mąki ryżowej dodałam więcej, bo ok 260 g, ale chlebek się udał.
        Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

  4. Dziękuję za wspaniałą stronę! Zaczynamy z synem dietę GAPS i zastanawiam się czy zamiast mleka kokosowego i oleju kokosowego (syn nie lubi) mogłabym dodać masło klarowane i surowe mleko ?

      1. Olej kokosowy możesz zastąpić smalcem albo masłem klarowanym, a co do zastąpienia mleka kokosowego kwaśnym, to pewnie by wyszło, ale smak może być zupełnie inny 🙂

    1. Bez jajek i mąki 🙂 Są przepisy na takie chleby, ale nie tak łatwo je upiec. Wkrótce na tej stronie też pojawi się przepis na chleb bez jajek.

    1. Przypuszczam, że zamiast pół szklanki mąki migdałowej możesz dopełnić mąkę kokosową do pełnej szklanki i może będzie OK, choć nie próbowałem.

    1. Przypuszczam, że dowolna inna mąka z orzechów albo kasztanów da radę, ale nie próbowałem.

  5. Super przepis! Próbowałam już jako chlebek i teraz zastanawiam się czy takie ciasto wyjdzie też w formie muffinów?

  6. Witam serdecznie – pytanie odnośnie mleka kokosowego. Na rynku dostępne są takie b.gęste w puszce (ponad 50% zawartości kokosa) oraz takie rozrzedzane w kartonie – bardziej przypomina to wodę z kokosem (8,5% kokosa). O które mleko chodzi? 🙂

    1. Olga, nie znam do końca tych kartonów, ale przypuszczam, że to napoje bazujące na mleku kokosowym. Ja zawsze kupuję takie w puszkach.

  7. A czym zastąpić można jajka? Niestety jestem na nie uczulony a bardzo chciałbym spróbować takiego chlebka 🙂

    1. Niektórzy próbują siemię lniane zalane gorącą wodą – jedna łyżka (z czubkiem) tej papki to jedno jajko. Możesz też użyć pół banana zamiast jednego jajka. Nie próbowałem i nie mam zielonego pojęcia, czy coś z tego wyjdzie.

  8. Czy można w którymkolwiek z przepisów zamieniać mleko kokosowe na migdałowe (+olej kokosowy)? Gdzie można kupić ekstrakt z wanilii?

    1. Nie wiem, nie próbowałem, ale mleko kokosowe jest raczej tańsze i zdrowsze od migdałowego, więc nie widzę wielu przyczyn za tym. Na ekstrakt z wanilii będzie przepis, na razie możesz użyć cukru waniliowego albo wanilinowego 🙂

  9. Dzień dobry,
    mam pytanie o mąkę migdałową, która jet składnikiem chlebka. Wiele osób związanych z paleo twierdzi, że powinno unikać się obróbki termicznej migdałów (i innych orzechów), bo powstają tłuszcze trans… Jak jest z mąką? Czy jest ona odtłuszczona, czy powstaje jedynie w wyniku mielenia migdałów? Będę wdzięczna za odpowiedź!

    1. Mąka migdałowa zawiera dużo tłuszczu. Tłuszcze nienasycone w postaci mąki są dość stabilne w wyższych temperaturach w przeciwieństwie do tych samych tłuszczy w postaci płynnej. Prawdopodobnie antyoksydanty i inne składniki ziaren chronią te tłuszcze. Problemem takiego chleba nie są tłuszcze trans, ale tłuszcze omega-6 zawarte w nasionach.

  10. Witam, znam ten przepis z innej zagranicznej witryny. Dlaczego nie podaje Pan źrodła inspiracji?

    1. Przepisy jako lista składników i czynności nie są chronione prawem autorskim, a zdjęcie i cały opis są moje własne. Po namyśle dodałem do strony powyżej link do oryginału. Dzięki za zwrócenie uwagi.

  11. Diabeł ogonem nakrył, bo czytałam kilka razy;) Zrobiłam i jest rewelacyjny…. musi doczekać powrotu domowników i powiem tak…. ciężko będzie 😀

  12. A olej kokosowy to powinien być roztopiony? Bo już któryś przepis widzę i się zastanawiam… a nie mam jakoś odwagi na eksperymenty 🙂

    1. Sylwia, chyba niezbyt dokładnie przeczytałaś, bo napisane jest wyraźnie: „dodaj banany, mleko kokosowe, miód i roztopiony olej kokosowy” 🙂
      Z reguły w wypiekach używa się olej kokosowy roztopiony (lecz nie za ciepły).

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *