Zawierając dużo węglowodanów, tłuszczu i białka, ten chleb zapewni poczucie sytości na długo i może stanowić pożywne śniadanie dla dzieci w domu albo drugie śniadanie do szkoły.
Chleb paleo bananowy z migdałami – bezglutenowy i bez nabiału (laktozy i kazeiny) – przepis:
- banany – 3 dojrzałe
- olej kokosowy – 3 łyżki
- miód – łyżka
- ekstrakt waniliowy – łyżka
- jajka – 4 duże lub 5 małych (zobacz też: Zamiast jajek)
- mąka migdałowa – 1,5 szklanki
- mąka kokosowa – 3/4 szklanki
- ocet jabłkowy / sok z cytryny – łyżka
- soda oczyszczona – pół łyżeczki
- sól (kłodawska lub himalajska) – pół łyżeczki
- cynamon – łyżeczka
- siekane migdały – 1/2 szklanki
Banany i wszystkie mokre składniki ucieramy w misce – olej kokosowy ma być miękki albo roztopiony. Następnie dodajemy suche składniki (poza migdałami) i dobrze mieszamy. Na samym końcu dosypujemy pokrojone drobno migdały.
W foremce ok. 10×20 cm pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – aż patyczek wbity do ciasta wyciągniesz suchy. Ostudź 10 minut przed wyciągnięciem z formy. Gotowe!
Zobacz też: mąka w kuchni paleo.
Pomimo tylko jednej łyżki miodu z taką ilością mąki, migdałów i bananów ten chleb zdecydowanie nie jest niskowęglowodanowy – jedna kromka zawiera 8 g przyswajalnych węglowodanów. Miód nie jest dozwolony w diecie FODMAP, migdały też nie za bardzo mają w niej miejsce, za to wszystkie składniki dopuszczalne są na diecie SCD. Ze względu na jajka i migdały ten chleb nie jest dozwolony na protokole autoimmunologicznym.
Chleb jest pyszny, ale jednak nie będę go zbyt często piekł – jedna kromeczka ma 1,5 g tłuszczów wielonienasyconych – to nie jest wyjątkowo dużo, ale też nie jest mało. Wszystko dzięki migdałom – o ile w małych ilościach (kilka sztuk dziennie) są zdrową przekąską, to nie powinniśmy z nimi przesadzać. Ze względu na ilość węglowodanów i tłuszczów wielonienasyconych nie jest to najzdrowszy chleb i zalecam umiar. Choć przyznaję, że jest bardzo smaczny 🙂
Inspiracją był ten przepis.
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Bochenek (16 kromek) | 2724 kcal | 128,2 g | 70 g | 198 g | 24,3 g | 91,8 g |
Kromka | 170 kcal | 8 g | 4,4 g | 12,4 g | 1,5 g | 5,7 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Niestety nie | Smacznego! | Niestety nie |
- Chleb z mąki migdałowej
- Chleb z warzyw (niskowęglowodanowy)
- Chleb bananowy z mlekiem kokosowym
- Chleb bananowy z ziarnami kakao
- Chleb śródziemnomorski
- Chleb z ziemniaków i lnu
- Chleb bananowy AIP (bez jajek)
- Chleb dyniowy AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką ziemniaczaną
- Chleb bananowo-fasolowy
- Chleb z masła orzechowego (bez mąki)
- Chleb z batatów
- Chleb bananowo-gryczany AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką gryczaną AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką kasztanową i orzechami
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Czy zamiast mąki migdałowej mogę dodać mąkę ryżową?
Pewnie wyjdzie, ale końcowy efekt będzie miał zboża i więcej węglowodanów, a mniej tłuszczu niż opisywany tutaj chleb, więc to nie będzie to samo.
Czy taki chleb upiecze się w automacie do pieczenia chleba?
Upiec pewnie się da, tylko go dość szybko będziesz musiała z foremki wyciągnąć, żeby mógł wilgoć oddać.