Większość chlebów bananowych jest dość wilgotna, przez co nie tylko smakiem, ale i konsystencją odbiegają od tradycyjnego pieczywa. Mąka ziemniaczana daje dość suche wypieki, więc postanowiłem użyć ją do chleba bananowego. Rezultat wyszedł znakomity – chleb bananowy z mąką ziemniaczaną!
Jak zrobić tak smacznie wyglądający chleb? Przepis na chleb bananowy z mąką ziemniaczaną:
- mąka/skrobia ziemniaczana – 1,5 szklanki
- mąka kokosowa – ½ szklanki
- banany – 3 przejrzałe
- jajka – 4 (zobacz też: Zamiast jajek)
- olej kokosowy – ½ szklanki
- miód – ½ szklanki
- cynamon – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy – 1 łyżka
- sól (kłodawska lub himalajska) – ⅓ łyżeczki
Ubij jajka, dodaj olej kokosowy i banany i dobrze zmiksuj razem. Dodaj wszystkie pozostałe składniki poza octem jabłkowym i wymieszaj do gładkiej konsystencji.
Powyższe proporcje są na 3 dość duże banany, jeśli masz je mniejsze, albo mniej dojrzałe, to daj mniej mąki kokosowej, bo inaczej ciasto będzie za gęste.
Gdy masz rozgrzany piec i gotową foremkę (ok. 10×20 cm), wlej do ciasta ocet jabłkowy, rozmieszaj, przelej do foremki i wstaw do pieca. Piecz w 180°C przez 50-60 minut (do suchego patyczka). Gotowe!
Gotowy chleb jest słodkawy (ma w końcu miód i banany), ale nie za bardzo. Ja dodałem nieco pokrojonych drobno rodzynek (na zdjęciu powyżej taki właśnie chleb), przez co wyszedł nieco słodszy.
Mimo słodkości taki chleb doskonale smakuje z masłem i nadaje się na kanapki, choć oczywiście nie wszystkie dodatki będą do niego pasować.
Uwaga, jest to bomba węglowodanowa – nic dziwnego, w końcu wśród składników mamy mąkę ziemniaczaną, miód i banany. Nie jest to propozycja dla osób na diecie niskowęglowodanowej.
Ze względu na skrobię z ziemniaków chleb ten jest niedozwolony na dietach SCD i GAPS.
Na diecie FODMAP problematyczne są mąka kokosowa (choć nie jest jej dużo) i miód (możesz go zastąpić brązowym cukrem albo stewią).
Na protokole autoimmunologicznym unika się jajek, ale z powodu niskiej wilgotności i struktury tego chleba możesz jajka łatwo zastąpić żelatyną (zobacz: Zamiast jajek).
Skrobia ziemniaczana jest z reguły dobrze tolerowana przez osoby z problemami autoimmunologicznymi, jeśli jednak masz silną nadwrażliwość na psiankowate, to możesz ją zastąpić mąką ararutową albo z tapioki.
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Bochenek (16 kromek) | 3150 kcal | 428 g | 34 g | 146 g | 5,7 g | 40 g |
Kromka | 197 kcal | 26,8 g | 2,1 g | 9,1 g | 0,4 g | 2,5 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Zmodyfikuj przepis | Niestety nie | Zmodyfikuj przepis |
- Chleb z mąki migdałowej
- Chleb z warzyw (niskowęglowodanowy)
- Chleb bananowy z mlekiem kokosowym
- Chleb bananowy z ziarnami kakao
- Chleb śródziemnomorski
- Chleb bananowy z migdałami
- Chleb z ziemniaków i lnu
- Chleb bananowy AIP (bez jajek)
- Chleb dyniowy AIP (bez jajek)
- Chleb bananowo-fasolowy
- Chleb z masła orzechowego (bez mąki)
- Chleb z batatów
- Chleb bananowo-gryczany AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką gryczaną AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką kasztanową i orzechami
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
A można zrezygnować z bananów czy nie wyjdzie ? nie chce bananów w chlebie
Czy ktoś próbował może ten przepis bez miodu? Czy wtedy wychodzi tylko mniej słodki, czy miód musi być aby utrzymać strukturę chleba?
Miód jest tylko dla smaku, możesz go zastąpić czymkolwiek albo pominąć 🙂
A muszą być jajka lub ich zamienniki? W końcu tu są banany i mąka ziemniaczana….
Coś musi wiązać ten chleb i nadać mu strukturę.
Czy mąki trzeba przesiewać?
Ja nie przesiewam, bo potem i tak blenderem je rozrabiam. Ale jak chcesz wymieszać ręcznie, to pewnie trzeba będzie przesiać. Pamiętaj jednak, że kokosowa jest dość gruboziarnista i do niej trzeba by sitko z większymi otworami.
Dobrze jest przesiać mąkę w tedy ja napowietrzasz i jest ciasto pulchniejsze