Dieta na trójglicerydy

Tysiące Polaków próbują obniżyć poziom trójglicerydów w krwi, bo lekarze straszą ich miażdżycą. Słusznie, bo trójglicerydy są istotnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia {1, 2, 3, 4, 5}.

Trójglicerydy w krwi to jedna z transportowych form tłuszczu, na chłopski rozum więc, żeby zmniejszyć poziom trójglicerydów w krwi, należy jeść mniej tłuszczu, prawda? Niestety nie, choć wciąż większość lekarzy poleca swoim pacjentom ograniczenie spożywanie tłuszczów, przede wszystkim nasyconych i zwierzęcych, co oczywiście nie działa.

trójglicerydy dieta paleo smak Pieter Aertsen
Stragan rzeźnika z ucieczką do Egiptu, Pieter Aertsen, 1551

Niestet mało kto wie o tym, że trójglicerydy w krwi nie pochodzą tylko ze zjadanego tłuszczu – produkowane są także przez wątrobę z glukozy. Im więcej jemy węglowodanów, tym więcej trójglicerydów w krwi (czytaj więcej: Trójglicerydy – fakty i mity) – nie ma limitu. Lekarz o tym nie powie, bo koncerny farmaceutyczne nauczyły go tylko przepisywać lekarstwa – masz do końca życia przychodzić na wizyty i kupować szkodliwe dla zdrowia tabletki.

Jaka więc dieta na trójglicerydy? Jak obniżyć poziom trójglicerydów w krwi? Ograniczenie spożywanego tłuszczu może przynieść niewielkie, choć widoczne zmniejszenie ilości trójglicerydów w krwi, jednak z reguły nie osiągniesz zadowalających wyników. Jest to także trochę strzał w stopę, ponieważ wiele tłuszczów jest niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu (w tym serca i mózgu) i ich niedobór powoduje wiele przypadłości i chorób.

Ograniczenie spożywanych węglowodanów jest jedyną skuteczną metodą ograniczenia ilości trójglicerydów w krwi. To działa! Sprawdź moje wyniki badań krwi i zobacz wykresy – w ten sposób poziom trójglicerydów w mojej krwi spadł o ponad połowę!

Dieta na trójglicerydy – czego nie jemy?

  • cukier (w jakiejkolwiek postaci, czytaj więcej: Cukier niejedno ma imię)
  • zboża – w tym chleb, ryż, mąka, kasze, makaron, kukurydza itp – nie dość, że składają się głównie z węglowodanów, to jeszcze zawierają dużo szkodliwych substancji (czytaj więcej: Zboża szkodzą)
  • soki owocowe – to tylko kolorowa woda z cukrem
  • oleje roślinne – poza nielicznymi wyjątkami (jak oliwa z oliwek czy olej kokosowy) są one bardzo niezdrowe – unikaj takich tłuszczów jak olej słonecznikowy, arachidowy, sojowy, rzepakowy

Obniżyć trójglicerydy – co jemy z umiarem?

  • ziemniaki, bataty – to sama skrobia, jak chcesz je wciąż jeść, to nie za dużo (czytaj więcej: Czy ziemniaki są paleo?)
  • rośliny strączkowe – także zawierają dużo węglowodanów, poza tym wcale nie są takie zdrowe (czytaj więcej: Rośliny strączkowe nie takie zdrowe)
  • słodkie owoce – większość z nich zawiera bardzo dużo cukru, ale o ile jesz je z umiarem, to nie powinno być z nimi żadnego problemu. Możesz codziennie zjeść kilka porcji owoców, problem zaczyna się, gdy stanowią one ponad połowę pożywienia. Szczególnie słodkie są jabłka, gruszki, winogrona i banany.

Dieta na trójglicerydy – co jemy bez ograniczeń?

Powyższe wytyczne to właśnie dieta paleo. A skąd pewność, że to działa? Przeczytaj koniecznie o paleo i wynikach moich badań krwi pod kątem trójglicerydów i sprawdź wykresy „przed i po przejściu na dietę paleo” (zobacz też: Cholesterol i paleo – badanie krwi).

Są badania naukowe potwierdzające pozytywny wpływ diety paleo na poziom trójglicerydów w krwi: {6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17}.

Co jeszcze wpływa na ilość trójglicerydów w krwi? Wiadomo, że wpływ na to ma alkohol – jego nadmiar powoduje wydzielanie przez wątrobę trójglicerydów. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (zawarte głównie w rybach) z kolei skutecznie obniżają poziom trójglicerydów {18, 19, 20}. Z niedietetycznych środków można polecić ruch i aktywność fizyczną. Rozważ też suplementowanie witaminy D i tłuszczów omega-3.

Pamiętaj – jedyną skuteczną metodą na obniżenie trójglicerydów jest ograniczenie spożywanych węglowodanów. Dieta paleo, której podstawowymi wytycznymi jest całkowite wykluczenie z pożywienia cukru i zbóż, jest idealnym wyborem i skutecznie obniży ilość trójglicerydów w krwi. Zobacz też przepisy i przykładowe jadłospisy paleo.

Spróbuj! Do stracenia masz tylko kilka chorób i kilogramów w pasie 🙂 Powodzenia!

Podyskutuj o trójglicerydach i odżywianiu: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo podziel się doświadczeniami i pomóż innym!


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Żywieniowe fakty i mity | Cholesterol nie taki zły | Dieta na cholesterol | Rak żywi się cukrem | Zboża szkodzą | Węglowodany tuczą a nie tłuszcz | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Źródła:
  1. Boullart AC, de Graaf J, Stalenhoef AF. Serum triglycerides and risk of cardiovascular disease. Biochim Biophys Acta. 2012 May;1821(5):867-75.
    DOI/Crossref: 10.1016/j.bbalip.2011.10.002 [PubMed] [Google Scholar]
  2. Talayero BG, Sacks FM. The role of triglycerides in atherosclerosis. Curr Cardiol Rep. 2011 Dec;13(6):544-52.
    DOI/Crossref: 10.1007/s11886-011-0220-3 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  3. Harchaoui KE, Visser ME, Kastelein JJ, Stroes ES, Dallinga-Thie GM. Triglycerides and cardiovascular risk. Curr Cardiol Rev. 2009 Aug;5(3):216-22.
    DOI/Crossref: 10.2174/157340309788970315 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  4. Sarwar N, Danesh J, Eiriksdottir G, Sigurdsson G, Wareham N, Bingham S, Boekholdt SM, Khaw KT, Gudnason V. Triglycerides and the risk of coronary heart disease: 10,158 incident cases among 262,525 participants in 29 Western prospective studies. Circulation. 2007 Jan 30;115(4):450-8.
    DOI/Crossref: 10.1161/CIRCULATIONAHA.106.637793 [PubMed] [Google Scholar]
  5. Onat A, Sari I, Yazici M, Can G, Hergenç G, Avci GS. Plasma triglycerides, an independent predictor of cardiovascular disease in men: a prospective study based on a population with prevalent metabolic syndrome. Int J Cardiol. 2006 Mar 22;108(1):89-95.
    DOI/Crossref: 10.1016/j.ijcard.2005.06.056 [PubMed] [Google Scholar]
  6. Manheimer EW, van Zuuren EJ, Fedorowicz Z, Pijl H. Paleolithic nutrition for metabolic syndrome: systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2015 Oct;102(4):922-32.
    DOI/Crossref: 10.3945/ajcn.115.113613 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  7. Frassetto LA, Schloetter M, Mietus-Synder M, Morris RC Jr, Sebastian A. Metabolic and physiologic improvements from consuming a paleolithic, hunter-gatherer type diet. Eur J Clin Nutr. 2009 Aug;63(8):947-55.
    DOI/Crossref: 10.1038/ejcn.2009.4 [PubMed] [Google Scholar]
  8. Masharani U, Sherchan P, Schloetter M, Stratford S, Xiao A, Sebastian A, Nolte Kennedy M, Frassetto L. Metabolic and physiologic effects from consuming a hunter-gatherer (Paleolithic)-type diet in type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr. 2015 Aug;69(8):944-8.
    DOI/Crossref: 10.1038/ejcn.2015.39 [PubMed] [Google Scholar]
  9. Boers I, Muskiet FA, Berkelaar E, Schut E, Penders R, Hoenderdos K, Wichers HJ, Jong MC. Favourable effects of consuming a Palaeolithic-type diet on characteristics of the metabolic syndrome: a randomized controlled pilot-study. Lipids Health Dis. 2014 Oct 11;13:160.
    DOI/Crossref: 10.1186/1476-511X-13-160 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  10. Klonoff DC. The beneficial effects of a Paleolithic diet on type 2 diabetes and other risk factors for cardiovascular disease. J Diabetes Sci Technol. 2009 Nov 1;3(6):1229-32.
    DOI/Crossref: 10.1177/193229680900300601 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  11. Ghaedi E, Mohammadi M, Mohammadi H, Ramezani-Jolfaie N, Malekzadeh J, Hosseinzadeh M, Salehi-Abargouei A. Effects of a Paleolithic Diet on Cardiovascular Disease Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2019 Jul 1;10(4):634-646.
    DOI/Crossref: 10.1093/advances/nmz007 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  12. Kowalski LM, Bujko J. Evaluation of biological and clinical potential of paleolithic diet. Rocz Państw Zakł Hig. 2012;63(1):9-15. [PubMed] [Google Scholar]
  13. Pastore RL, Brooks JT, Carbone JW. Paleolithic nutrition improves plasma lipid concentrations of hypercholesterolemic adults to a greater extent than traditional heart-healthy dietary recommendations. Nutr Res. 2015 Jun;35(6):474-9.
    DOI/Crossref: 10.1016/j.nutres.2015.05.002 [PubMed] [Google Scholar]
  14. Mellberg C, Sandberg S, Ryberg M, Eriksson M, Brage S, Larsson C, Olsson T, Lindahl B. Long-term effects of a Palaeolithic-type diet in obese postmenopausal women: a 2-year randomized trial. Eur J Clin Nutr. 2014 Mar;68(3):350-7.
    DOI/Crossref: 10.1038/ejcn.2013.290 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  15. Ryberg M, Sandberg S, Mellberg C, Stegle O, Lindahl B, Larsson C, Hauksson J, Olsson T. A Palaeolithic-type diet causes strong tissue-specific effects on ectopic fat deposition in obese postmenopausal women. J Intern Med. 2013 Jul;274(1):67-76.
    DOI/Crossref: 10.1111/joim.12048 [PubMed] [Google Scholar]
  16. Jönsson T, Granfeldt Y, Ahrén B, Branell UC, Pålsson G, Hansson A, Söderström M, Lindeberg S. Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: a randomized cross-over pilot study. Cardiovasc Diabetol. 2009 Jul 16;8:35.
    DOI/Crossref: 10.1186/1475-2840-8-35 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  17. Blomquist C, Chorell E, Ryberg M, Mellberg C, Worrsjö E, Makoveichuk E, Larsson C, Lindahl B, Olivecrona G, Olsson T. Decreased lipogenesis-promoting factors in adipose tissue in postmenopausal women with overweight on a Paleolithic-type diet. Eur J Nutr. 2018 Dec;57(8):2877-2886.
    DOI/Crossref: 10.1007/s00394-017-1558-0 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  18. Bernstein AM, Ding EL, Willett WC, Rimm EB. A meta-analysis shows that docosahexaenoic acid from algal oil reduces serum triglycerides and increases HDL-cholesterol and LDL-cholesterol in persons without coronary heart disease. J Nutr. 2012 Jan;142(1):99-104.
    DOI/Crossref: 10.3945/jn.111.148973 [PubMed] [Google Scholar]
  19. Montori VM, Farmer A, Wollan PC, Dinneen SF. Fish oil supplementation in type 2 diabetes: a quantitative systematic review. Diabetes Care. 2000 Sep;23(9):1407-15.
    DOI/Crossref: 10.2337/diacare.23.9.1407 [PubMed] [Google Scholar]
  20. Maki KC, Lawless AL, Kelley KM, Dicklin MR, Kaden VN, Schild AL, Rains TM, Marshall JW. Effects of prescription omega-3-acid ethyl esters on fasting lipid profile in subjects with primary hypercholesterolemia. J Cardiovasc Pharmacol. 2011 Apr;57(4):489-94.
    DOI/Crossref: 10.1097/FJC.0b013e318210fca5 [PubMed] [Google Scholar]
Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

43 komentarze do “Dieta na trójglicerydy”

  1. Niektóre zdjęcia mogą mylnie sugerować że paleo dieta opiera się na tłustym mięsie i owocach. Tymczasem paleo to mięso zbliżone składem i proporcją do dziczyzny a nie wieprzowiny czy tłustej kiełbasy. Owoce w naturze występują tylko okresowo , niestety większość spożywa je okrągły rok bo możemy je przechować. Jestem na żywieniu naturalnym około 5 lat , okres adaptacyjny u mnie trwał około miesiąca , jem dużo ryb , jaj , indyka , warzywa , orzechy.Nigdy nie jadłem tłustego mięsa bo takiego w naturze nie ma.Ale to jest moja opinia i doświadczenie , każdy może dostosować dietę do siebie.Produkty mleczne nie są produktami naturalnymi i nie ma ich w moim menu , nie są paleo.Pozdrawiam

    1. Ależ pierwotni ludzie jedzą tony tłuszczu, który jest w naturze. Robisz podstawowy błąd, bo mylisz mięso ze zwierzętami. Mięso, które my mamy w sklepach, to mięśnie szkieletowe. A ludzie dawniej jadali całe zwierzęta – od nosa do ogona. Całe zwierze zawiera bardzo dużo tłuszczu – oczy, mózg itp.
      A eskimosi, jak upolują fokę, to sami zjadają tłuszcz, a mięso w postaci mięśni dają psom jako odpad. I co – dalej twierdzisz, że tłuszczu nie ma w naturze?
      Oczywiście ciężko teraz kupić w sklepie całe zwierzę, dlatego posiłkujemy się tłustym mięsem.

      1. wiem jak wygląda mięso dzika , sarny i jelenia – tłuszczu jest bardzo mało , sprawiam zwierzynę uczestniczę w polowaniach. Z dzika nawet kiełbasy się nie robi bez dodatku boczku bo jest za chudy. A oczu ani foki nie jem. Eskimosi żyli krótko , średnio 32 lata. Taki obraz wyłania się z badań z 1965 roku. . Nie twierdzę że zjadanie 0,5 kg słoniny dziennie szkodzi wszystkim , dla mnie dobre jest mięso chude.Pozdrawiam 🙂

  2. Siema mam 29 lat i 114 kg wagi (upasłem się nawet nie wiem kiedy)
    Odbieram dziś wyniki i szczęka mi opadła ;/
    Cholesterol całkowity 284
    HDL 37
    LDL 164,7
    Trójglicerydy 538 !!!!
    Nie hdl 247
    Moje pytanie co z tym LDL i NIE HDL . Proszę o odpowiedz

  3. Witam wszystkich !!!

    Zacząłem stosować od tygodnia system odżywiania Paleo.
    Dlaczego.?
    Obudziłem się 2,5 tygodnie temu z bólem brzucha i z cukrem na czczo 345 ….
    Po zrobieniu badań krwi, okazało się że mam :
    Trójglicerydy – 1953 mg/dl
    CHOL – 758 mg/dl
    HDL – <10
    LDL – 15 mg/dl
    itd. wszystkie moje wyniki to rekordy w przychodni, oczywiście w tą "niedobrą" stronę …..

    Brałem Metformin 850mg przez pierwsze 4 dni jeden raz dziennie, a później dwa razy dziennie, bo cukier nie chciał iść niestety w dół.
    Od około tygodnia stosuję system żywienia Paleo, z cukrem już udało mi się zejść poniżej 200 na czczo (170-180), myślę że jeszcze tydzień i w tym tempie z cukrem, powinienem wylądować w okolicy normy.

    Czuję się dużo lepiej po kilku dniach stosowania tego systemu żywienia, mam dużo więcej energii i nie mam ssania na żarcie, jak wcześniej kiedy w głównej mierze jadłem węnglowodany.
    Po posiłku Paleo czuję się najedzony przez 4-5 godzin i nie muszę dojadać między posiłkami.

    Ciekawy jestem bardzo wyników badań krwi, np. po dwóch czy trzech miesiącach stosowania tego systemu odżywiania. Następne badanie krwi mam zaplanowane przez lekarza na połowę lipca.

    Po przeczytaniu większości wpisów, nasuwa mi się jeden wniosek odnośnie mięsa – najlepsza dziczyzna.?

    1. cukier, cukier, cukier. Pod każdą postacią cukier winowajcą jest. Od prawie półtora roku zmieniłem odżywianie. Rzuciłem w kosz statyny. co kwartał robię kontrolne wyniki. Efekt? Jak najbardziej pozytywny. Trójglicerydy obecnie niższe aniżeli na prochach! Na tabletkach kształtowały się na poziomie 180 – 200 mg/dl. Teraz około 120mg/dl. Proponuję zagłębić się dobrze w lekturę tego bloga. Reasumując: wywaliłem cukier, pieczywo tylko razowe w śladowych ilościach jem więcej dobrego tłuszczu, olej kokosowy, jajka. Pozdrawiam

      1. Jeżeli chodzi o pieczywo to w Polsce, możesz kupić chleb ProBody, np. w "Piekarence", węglowodany ma na poziomie około 8-10 w smaku jest normalny, smakuje jak razowy pełnoziarnisty w jego składzie chyba nie ma zboża.

        W Niemczech kupuję Eiweisbrot, węglowodany ma na poziomie 6g na 100 i chyba też jest dobry do systemu Paleo, ale chciałbym żeby ktoś bardziej doświadczony z czytających to potwierdził …..

        Jutro będzie tydzień jak jestem na Paleo, dzisiaj cukier na czczo 150, a w poprzednim tygodniu nie mogłem zejść poniżej 230-250
        Jeżeli chodzi o obniżenie poziomu cukru we krwi, Paleo działa cuda, niektórzy walczą z tym latami i tabletki biorą garściami, u mnie po tygodniu efekty są zaskakujące …..

  4. Witam.
    Bolą mnie podudzia(pieczenie z gorąca) i kolana,kolana po kontuzjach ale podudzia!Jaka przyczyna?Odżywiam się normalnie wg.mnie.Nie palę,piwo raz na kilka dni,wódeczka raz w miesiącu.Uprawiam sport . Ponoć to miażdżyca.Słodycze sporadycznie,miód duża łyżka rano rozrobiona z litrem wody i połową cytryny.Proszę o poradę czy olej lniany+karczoch+nasiona wiesiołka wystarczą do zbicia trójglicerydów i cholesterolu?Dodam,że bardzo dobrze mi się śpi w temperaturze 15 C
    Wykonałem badania :
    glukoza -108
    cholesterol-346
    HDL-26
    Chol.nie HDL-320
    LDL-nie może być wyliczony
    Trójglicerydy-1180
    Wielkie dzięki za porady!Pozdrawiam Michał

  5. Takie tam z życia. Znajomy lekarz do kolegi – no Janusz masz wyniki niedobre, cholesterol, trjglicerydy i w ogóle chodź będę cie leczył i to intensywnie – Co na to Janusz ? Znalazł dietę Kwasniewskiego i pożerał tłuszcze, konserwy z mielonką, jaja na kopy – zrezygnował z cukru, owocków … znajomy lekarz do niego po kilku miesiącach – no wyniki masz jak młody bóg a masz przecie prawie 70 latek. CO ROBIŁEŚ ? pytanko – czy wszystkim takie jedzenie pomoże? nie wiem … jemu pomogło – Może to OBCY? A może lekarzy źle uczą?

  6. Pomocy!!!
    mąz lat 49, cukrzyca typ II, wczoraj odebrałam wyniki szok!!! trójglicerydy 2335 !!! nie ma pomyłki. Oczywiście zalecona dieta, bez tłuszczów zwierzęcych, których on nie jada, zgubiły go węglowodany 🙁

    1. Elu,sama Sobie odpowiedziałaś….węglowodany. Ze swojego doświadczenia,mogę podpowiedzieć,żeby zaprzyjaźnił się z olejem lnianym. W moim przypadku pomogło, można jeszcze jeść makrele wędzone. Powodzenia

  7. Mirek lat 57.
    Glukoza 86, cholesterol cał.246, HDL 71,nie-HDL 175, LDL 128, trójglicerydy 234, i jeszcze podwyższone eozynofile 0,53tys/ul, i eozynofile 7%. Czy ktoś może mi potadzić czy powinienem coś z tym zrobić?. Ważę 78kg przy wzroście 185. Uprawiam sport. Dziękuję.

  8. Witam odebrałem właśnie wyniki trójglicerydy 586jestem przerażony co robić mam 48lat mężczyzna

    1. Co ja mam powiędziec podwyższone 400 procent 5480 i nam 29 lat i zastawke serca a waze tylko 88 kilo jakaś dietę muszę sobie zrobić

    2. Cześć. Wprowadź do jedzenia olej lniany,ja rano piję jedną łyżkę stołową . Z 500 spadło na 150 w przeciągu 3 miesięcy.

      Pozdrawiam

  9. Witam
    Postanowiłem zajrzeć na moją ulubioną stronę by napisać słowa dwa o efektach ,,dobrej zmiany" jakiej doświadczam po wprowadzeniu zmian (nie rewolucji) w odżywianiu. Czas biegnie nieubłaganie. Minęły dwa miesiące od ostatnich badań. Zrobiłem kolejne (z dreszczykiem emocji). Odebrałem wyniki i….. pozytywne zaskoczenie. Wyniki zaczynają poprawiać się. Po dwóch miesiącach Cholesterol ldl spadł z 280 na 221, Hdl wzrósł z 43,8 do 44,5, trójglicerydy z 180 na 165. po raz pierwszy zbadałem poziom homocysteiny. Rewelacji nie ma 8,66. To pierwsze badanie tego czynnika. Zacząłem suplementować regularnie vit B12 i B6. Na efekty wypada poczekać. Póki co zadowolenia nie ukrywam tym bardziej, że nie radykalnym paleosmakoszem nie jestem. pozdrawiam serdecznie

    1. a dlaczego nie cieszysz sie wynikiem homocysteiny? norma jej jest do ok 16 a Ty masz ponad 8….nie rozumiem Twojej obawy…

  10. Tak, tak. Jednak co istotne lekarz z własnej inicjatywy nie zleci badania poziomu homocysteiny. Mówię tak na podstawie własnego doświadczenia. Sam borykam się ze ,,zbyt wysokim" cholesterolem (jak całe nasze społeczeństwo ha ha ha). Statyny pożegnałem z miesiąc temu po 6 czy 7 latach brania!
    Fakt regulowały poziom cholesterolu wyczyniając zapewne cuda z moja wątrobą (aż boję się myśleć co bidula wycierpiała 🙂 ). Zmodyfikowałem swoja dietę około miesiąc temu. Wcinam jajka, zmieniłem w kuchni oleje (smażę na kokosowym lub smalcu) do sałatek bio lniany, chleb nasz powszedni ograniczyłem (tylko ciemny) więcej warzyw, słodyczy zero (słodzę tylko kawę).
    Na statynach poziom cholesterolu i trójglicerydów na określanym
    przez lekarzy ,,zdrowym " poziomie. po zmianie diety i odrzuceniu
    statyn poziom ldl wzrósł do 280, hdl bez zmian 43,5, trójglicerydy ze 130 wzrosły do 180. i tak zadumałem się czy wzrost trójglicerydów spowodował przyjmowany olej lniany (2 łyżki stołowe dziennie) czy możne ta łyżeczka miodu, którą każdego dnia przyjmuję z dobroczynną szklanką czystka?
    pozdrawiam

    1. Jednorazowe badanie przynosi dość losowe wartości. Myślę, że trzeba by co najmniej 3 badania, żeby widzieć jakieś prawidłowości. Pamiętaj, że po odstawieniu "leków" organizm może potrzebować nieco czasu, by wrócić do normy. 2 łyżki oleju albo łyżeczka miodu nie powinny mieć wpływu na trójglicerydy, raczej całkowita ilość zjadanych węglowodanów (np. ziemniaki i inne korzenne warzywa).
      Na tej stronie publikuję swoje wyniki badań krwi i można zobaczyć, że moje przedostatnie badanie cholesterolu pokazało dość dziwne (i moim zdaniem niezbyt prawdziwe) wartości. Dlatego nie wyciągałbym daleko idących wniosków z jednego tylko badania.

      1. Zapoznałem się z Twoim blogiem na wskroś. Badania również widziałem.
        Jeśli chodzi o moje aktualne wyniki to (Panie broń!) wcale mnie nie zaskoczyły. Nie zniechęciły mnie absolutnie. Doczytałem, że parametry mogą podskoczyć. Sukcesywnie zmieniam swoje odżywianie. Nie jest to takie chop siup 🙂 choćby np. dlatego, że przygotowanie własnego chleba wymaga więcej czasu aniżeli wizyta w piekarni. Ziemniaki, makaron czy ryż to podstawa obiadu. Szybko się przygotowuje. Zdrowie jednak ma się jedno. I choć moje samopoczucie zatrzymało się na 30 roku życia to metryka uświadamia mi, że mam 49 wiosen. Czas najwyższy zwolnić, zainteresować się swoim zdrowiem, zatrzymać się na stacji ,,refleksja" i nie słuchać bredni lekarskich (teoria wysokiego cholesterolu) bezmyślnie łykając truciznę. Żeby przynajmniej te brednie w skutkach nie były opłakane.
        W każdym razie dziękuję Ci za ten blog. Zyskałeś wiernego czytelnika.

  11. To nie do końca takie proste. Podlinkowany artykuł, choć ma dużo dobrego, zawiera też uproszczenia, bo np. pisze, że to cholesterol zatyka naczynia krwionośne, a tak nie jest.
    Poza tym homocysteina to tylko jeden z kilku wskaźników, ważne też jest białko c-reaktywne (CRP), glukoza na czczo i po posiłku, HbA1c, ciśnienie krwi i parę innych – to wszystko (plus kilka bardziej szczegółowych) są dobre wskaźniki ryzyka chorób serca i homocysteina nie jest jakaś unikalna.
    Nie zgadzam się też, że zdrowe poziomy homocysteiny są do 15 często powyżej 7 już jest nie za dobrze.

    1. dlaczego poziom powyżej 7 homocysteiny moze byc Twoim zdaniem zly? przeciez sa podawane normy do prawie 16/ dolnej normy nie pamietam/ ???

  12. Autor tego bloga powinien zostać ozłocony! Potwierdzam wszystko co tu pisze. Tylko dieta paleo! Pożyczyłem książkę dr. Cordain'a, zacząłem się do niej stosować i dziś odbierając wyniki po 41 dniach trojglicerydy 810 ->152, ch. całk. 314->195, HDL 40->46. Nie mam więcej pytań. Dzięki!

    1. Moj maz (44lata)jest juz 8 tyg na diecie paleo, schudl z 94 na 83 , trojglicerydy -spadly z 560 na 156!!!! , takze bardzo sie cieszyny no i wiadomo – dieta trwa, musimy jeszcze obnizyc ldl ktory byl nieoznaczalny a teraz 140.hdl wzrosl z 20 na 45.

  13. Faktem jest ze nadmiar weglowodanow i cukru powoduje otylosc brzuszna
    Od kiedy ćwiczę 3 razy w tygodniu ograniczylam weglowodany po prostu jem dania obiadowe czesciej zamiast kanapek lykam legalon i probiotyki moj beben tak znienawidzony zmniejszyl sie o polowe

  14. Moje trojglicerydy były w normie ale po dwóch miesiącach nagle wzrosły do 328 Przez te dwa miesiące piłam Czystek pracowałam w ogrodzie starałam się jeść chleb z olejem kokosowym dużo spacerowałam z psem robiliśmy po kilka kilometrow dziennie ,jestem normalnej budowy więc czemu nagle tak podskoczył Teraz biorę leki a dodam jeszcze że mam 59 lat i jestem sprawna fizycznie juz mija 3 miesiac jak biore leki i mam powtorzyć badania ale to dopiero jak wroce w styczniu do Polski

  15. A ja wlasnie dziś odebralam wyniki i trójglicerydy mam 238 , natomiast cholesterol hdl 82.0 ten drugi LDL 36 i totalny 166. I spytalam lekarki co moze byc przyczyna podwyższonych trójglicerydów, ona mi na to ze wszystko inne mam bardzo dobrej normie wlacznie z cukrem , wiec przyczyną jest palenie papierosow ( tak palę). , ale po przeczytaniu, że to może byc nadmiar węglowodanow , jestem za tym, bo rzeczywiście sporo ich od jakiegoś czasu spozywam. Czas je ukrócić i papierosy też :/

  16. WItam,

    moje wyniki:
    HDL 1.07
    LDL 2.87
    trójglicerydy 2.01

    ogólnie ok, ale trójglicerydyna granicy.
    Generalnie jadam masło, kocham mieso – kurczaka, karkówkę, Duzo jem smażonego.

    Kupiłem sobie ostatnio tran z rekina, łykam rano.
    Raz dziennie, zamiast masła, smaruje chleb olejem lnianym (2 łyżeczki) – czy to dobry pomysl?
    Postaram się ograniczyć pieczywo pszenne, zamiast niego żytnie jasne na zakwasie, a w dalszym kroku poszukam jakiegoś niezbożowego bez glutenu.

    Co sądziecie o tych wynikach, czy dobrze zmieniam dietę ?

  17. Doskonale działa również okresowa, dodatkowa suplementacja kwasami Omega 3 w odpowiedniej ilości. To dla tych co z jakiegoś powodu muszą szybko zrobić porządek z parametrami krwi :-). Uwaga metoda nie dla każdego ( niewskazana dla osób przyjmujących leki na rozrzedzenie krwi i w innych medycznych przypadkach).

  18. Grzegorz napisałeś, że lekarz nie powie, że na obniżenie triglicerydów tylko dieta niskowęglowodana. Ale, moim zdaniem nie dlatego, że chce, aby do niego przychodzić, ale dlatego, że nie ma o tym zielonego pojęcia 🙂

    1. I tak i nie 🙂
      Czy ktokolwiek próbował wytłumaczyć coś dla lekarza (niezgodnego z przyjętą wiedzą). Co prawda nie wszyscy są tacy ale często zdarzają się tacy co każdą próbę dialogu traktują jak podważenie ich autorytetu. I atakują na pełnym froncie.
      Najgorsze jest to że lekarzy w szkołach nie uczy się tego żeby ciągle szukali nowych informacji, podważali tezy szukali prawdy. Tylko że jest tak i żeby się nikt nie przyczepił trzeba zrobić tak i koniec.

    2. Studiowała pani kiedyś medycynȩ, że jest pani tak zorientowana w zakresie materiału obejmującego ten niezmiernie obszerny i wymagający kierunek? Lekarz uczy siȩ tego od pierwszych lat studiów, gdyby tego nie wiedział, nie zostałby lekarzem – takie przedmioty jak biochemia to podstawa. Proszȩ wiȩc nie wypowiadać siȩ na tematy, o których nie ma pani żadnego pojȩcia, bo swoim komentarzem nie udowodniła pani niczego – może tylko tyle, że zazdrość i bezmyślne czytanie niepotwierdzonych żadnymi badaniami tekstów przypadkowych laików, może prowadzić do szerzącej siȩ głupoty. A każdy lekarz, a nawet młody student medycyny, wciągnąłby za przeproszeniem, panią nosem 😉

      1. ha,ha,ha …. pożyjemy zobaczymy jak "miszczu" będziesz miało dłuższy kontakt ze służbą zdrowia – wtedy wciągnie cię nosem, przemieli i wyrzuci wrak ludzki – a lekarz przepisze ci leki na objawy z nowo otrzymanej książki leków od akwizytora z koncernu medycznego – wtedy zaczniesz samo studiować biochemię, anatomię itp a najlepiej swoją głupotę

  19. najgorsze są właśnie porady domorosłych lekarzy i dietetyków dzięki którym można sobie zaszkodzić, podstawą diety na trójglicerydy jest ograniczenie węglowodanów ale także eliminacja lub znaczne ograniczenie tłuszczów roślinnnych na korzyść ryb i tłuszczów zwierzęcych, a także rezygnacja z alkoholi i zwiększenie ruchu

  20. Może i masło obniża trójglicerydy, ale podwyższa cholesterol i nie jest zalecane w związku z tym przez lekarzy. Taki właśnie przypadek wystąpił u mnie – trójglicerydy spadły, ale cholesterol wzrósł ponad normę.

      1. Żadna norma na cholesterol naukowo nie została ustalona . "CHOLESTEROL , NAUKOWE KŁAMSTWO" warto przeczytać .

    1. Hej

      Po jakim czasie od zwiększenia ilości spożywanego masła robiłeś badania?
      Bo często po zmianie diety masz z lekarskiego punktu widzenia gorsze wyniki. Bo nagle zaczynasz dostarczać dla organizmu tych składników budulcowych których od tylu lat potrzebował i w końcu ma wystarczające zasoby by wykonać kilka napraw. Dlatego może cholesterol wzrosnąć, trójglicerydy mogą wzrosnąć, co oznacza że organizm zabrał się w końcu za sprzątanie.
      Kolega miała tak że po wprowadzeniu prawie Paleo jego trójglicerydy podskoczyły i lekarz „Oczywiście tego można było się spodziewać po takiej ilości tłuszczu w pana diecie”. Ale na szczęście się nie dał i poczekał jeszcze miesiąc i powtórzył badanie i o proszę spadły daleko poniżej normy i przy okazji okazało się że początki otłuszczonej wątroby zniknęły razem z trójglicerydami. Okazało się ze przy nowej diecie jego wątroba mogła w końcu pozbyć się nadmiarów tłuszczów i to powodowało podwyższony poziom trójglicerydów. Czy ten podwyższonym poziom był zły? Oczywiście że nie, świadczył tylko żę jego organizm się leczy. Ale to już problem z brakiem podejścia holistycznego przez lekarza.

      Odnośnie cholesterolu to zawsze się pytam nieuświadomione osoby czy jeśli hipotetycznie istniała by procedura która umożliwiła by przetoczenie tego całego „złego” cholesterolu z Ciebie do Mnie to czy byś się zgodził poddać takiej procedurze? Oczywiście jak na razie wszyscy się zgadzają 🙂 Mimo że to oznaczało by ich śmierć w wielkich męczarniach.

      1. Masz rację, ja robiłem badania około 9 tygodni po zmianie diety. Zgadzam się, ze na początku wyniki mogą być bardzo mylące.

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *

Dieta paleo po polsku i styl życia dla dzieci i dorosłych