Archiwum kategorii: Różne

Wpis bez wyraźnej kategorii

Rak a dieta ketogeniczna – stan nauki na 2019

Od uhonorowania Otto Warburga nagrodą Nobla w 1931 roku minęło prawie 90 lat. Warburg (urodzony w 1883) odkrył, że choć normalne komórki biorą energię z glukozy, tłuszczu albo ciał ketonowych, to większość nowotworów do swojego rozwoju potrzebuje glukozy.

Czyli wystarczy jeść mniej cukru, żeby pozbyć się raka, tak? Niestety to nie takie proste.

Komórka

Choć mówimy o odkryciu sprzed 100 lat, to nauka niewiele posunęła się do przodu. Oczywiście wciąż mamy nowe badania, które pozwalają nam zrozumieć, jak dokładnie działa efekt Warburga {1}, ale, jak wiadomo, z leczeniem raka radzimy sobie słabo. Czytaj dalej Rak a dieta ketogeniczna – stan nauki na 2019

Reklama wspiera rozwój strony:

Niedobór magnezu

Magnez jest jednym z najważniejszych mikroelementów, mającym wpływ na setki enzymów obejmujących razem około 80% funkcji metabolicznych naszych ciał {2, 3, 4}. Niestety medycyna i dietetyka nie rozumieją tak istotnego znaczenia tego pierwiastka.

Szacuje się, że współcześnie 45% Amerykanów ma niedobory, a 60% przyjmuje go w niewystarczającej ilości {5, 6, 7, 8}. Zalecana minimalna dzienna dawka to 300-400 mg {9}, co niestety obecnie jest prawie niemożliwe bez suplementacji. Dlaczego?

Zawartość minerałów w warzywach
Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6163803/ doi: 10.3390/nu10091202

Powyższa grafika pokazuje średnią zawartość wapnia, magnezu i żelaza w kapuście, sałacie, pomidorach i szpinaku {10}. Przez ostatnie 100 lat ilość tych minerałów w warzywach spadła o 80-90%. Czytaj dalej Niedobór magnezu

Nastolatek oślepł i ogłuchł po jedzeniu fast foodów przez 10 lat

Wszyscy chyba mamy świadomość, że odżywianie się wysoko przetworzonym jedzeniem pozbawionym wartości odżywczych (tzw. junk food) nie jest dobre dla naszego zdrowia.

Śmieciowe jedzenie prowadzi między innymi do otyłości i związanymi z nią chorobami. Ale chyba nie było wcześniej historii o tym, by ktoś stracił wzrok i słuch po fast foodach.

Współczesne pożywienie, jedzenie, Paleo SMAK

Niedawno w czasopiśmie medycznym Annals of Internal Medicine ukazał się opis przypadku chłopca, który stracił wzrok i słuch na skutek jedzenia przez 10 lat tylko i wyłącznie fast foodów. Czytaj dalej Nastolatek oślepł i ogłuchł po jedzeniu fast foodów przez 10 lat

Cholesterol LDL – kura znosząca złote jajka

Nie tak dawno Amerykańska organizacja zajmująca się promocją trujących lekarstw i działająca rzekomo na rzecz chorych (American Heart Association) opublikowała nowe zalecenia dotyczące norm cholesterolu i jego „leczenia” (polecam lekturę tego absurdalnego dokumentu).

Tętno

O tym, jak działa ta zbrodnicza organizacja pisałem już kilka lat temu. Od tamtego czasu brnie ona coraz dalej w zaprzeczanie nauce i jeszcze większym truciu pacjentów. Czytaj dalej Cholesterol LDL – kura znosząca złote jajka

Masturbacja i płatki śniadaniowe

Sezon ogórkowy w pełni, więc w mediach pojawiają się mniej lub bardziej sensacyjne wiadomości. Choć powyższy tytuł nie grzeszy inteligencją, opisana historia jest jak najbardziej prawdziwa. Płatki śniadaniowe powstały jako pokarm mający zapobiegać masturbacji.

Płatki śniadaniowe

Cofnijmy się do XVIII i XIX wieku. Zaczęły się wtedy mnożyć „naukowe” publikacje potępiające masturbację. Onanizm, według autorów, miał prowadzić do dziesiątek chorób i był postrzegany jako poważne zaburzenie psychiczne. Czytaj dalej Masturbacja i płatki śniadaniowe

Wątroba nie jest filtrem i nie gromadzi toksyn

Wątrobę powszechnie uważa się za organ filtrujący toksyny i dlatego niektórzy ludzie odmawiają jedzenia wątróbki, tłumacząc się „nie będę jeść czegoś, co filtruje toksyny”. Prawda jednak jest taka, że wątroba nie jest filtrem.

Wątroba

Wątrobę większość z nas uznaje za coś w rodzaju filtra, który oczyszcza krew z niepożądanych i szkodliwych substancji. W potocznym rozumieniu filtr to urządzenie, które gromadzi te substancje, usuwając je z czyszczonego płynu. Czytaj dalej Wątroba nie jest filtrem i nie gromadzi toksyn

Bajki z zimnego tłoczenia

W sklepach pojawia się coraz więcej olei „z zimnego tłoczenia”.  Niestety w wielu przypadkach to „zimno” można między bajki włożyć, bo oleje i tak są w procesie produkcji podgrzewane do 200-250°C.

Pole rzepaku

Ciągnące się po horyzont pole rzepaku wygląda rzeczywiście widowiskowo. Niestety produkowany z niego olej nie jest zdrowy i o ile da się go wytłoczyć na zimno, to w takiej postaci jest właściwie niejadalny. Czytaj dalej Bajki z zimnego tłoczenia

To alergia, nie przeziębienie!

Prawie nigdy nie choruję. To „prawie” dotyczyło drugiej połowy lutego, kiedy to w magiczny sposób się przeziębiałem. Już ponad 40 lat żyję na tym świecie i właśnie tydzień temu się zorientowałem – to nie przeziębienie, to alergia na pyłek olszy.

Alergia na pyłek olszy

Objawy przeziębienia i alergii na pyłki są bardzo, bardzo podobne: lekka gorączka, katar, kaszel, osłabienie itp. Moim problem było to, że ja się nie przeziębiam, przez to nie wiedziałem, jak dokładnie wygląda przeziębienie. Czytaj dalej To alergia, nie przeziębienie!

Zalecenia dietetyczne EAT-Lancet

16 stycznia 2019 komisja nazwana EAT-Lancet opublikowała nowe zalecenia dietetyczne. Komisja ta pod patronatem magazynu Lancet ma w składzie ponad 30 naukowców z całego świata, których zadaniem było określenie diety zdrowej dla nas, dobrej dla planety i zdolnej wyżywić 10 miliardów ludzi.

Zalecenia EAT-Lancet

Niestety jest to bardzo, ale to bardzo smutna lektura. Naukowcom być może udało się ustalić zalecenia, które być może wyżywią 10 miliardów ludzi. Ale opisana przez nich dieta jest wybitnie niezdrowa i szkodliwa. Czytaj dalej Zalecenia dietetyczne EAT-Lancet

Rok bez jajek

Rok temu postanowiłem nie jeść jajek. Czy da się przeżyć rok bez jajek? Jakie niedobory mogą potencjalnie grozić? Czy rezygnacja z jajek może się odbić na zdrowiu? Czego się nauczyłem i co mi dał ten rok bez jajek?

Jajka, Paleo SMAK

W kwietniu zeszłego roku opublikowałem wpis opisujący moje wyniki domowego badania przeciwciał IgG (Test Food Detective). Tak naprawdę ten test wykonałem dokładnie rok temu – w lutym, ale opisałem go dopiero w kwietniu.

Najwyższy poziom przeciwciał miałem na jajka i migdały. Postanowiłem ich nie jeść przez jakiś czas. Migdałów do tej pory unikam, a bez jajek wytrzymałem prawie rok. Co mi dał rok bez jajek? Czytaj dalej Rok bez jajek