Od prawie 50 lat świat boryka się z narastającą epidemią otyłości. Przodują w tym Amerykanie, ale Europa dzielnie ich goni. W Polsce bezmyślnie kopiujemy zachodnie wzorce i także tyjemy. Po tylu latach badań powinno być wiadome, co nas tuczy – cukier, czy tłuszcz. Odpowiedź jednak nie jest taka prosta.
Powyższy wykres pokazuje cukier dodany w żywności w USA i procent otyłych (BMI ponad 30, czyli naprawdę otyłych, a nie tylko z nadwagą). Widzimy, że przez kolejne lata ilość cukru idealnie korelowała z otyłością, jednak tuż przed rokiem 2000 coś się stało. Co to było? Czytaj dalej Epidemia otyłości – cukier czy tłuszcz?→
Każdego roku 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Myślę, że możemy się pokusić o spojrzenie 10 lat wstecz i sprawdzić, co zmieniło się z cukrzycą pomiędzy latami 2013 i 2023.
Posłużę się danymi i dokumentami International Diabetes Federation (IDF, po polsku: Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna) – co więc się zmieniło od 2013 roku? Czytaj dalej Światowy Dzień Cukrzycy 2023→
Od dziesięcioleci media karmią nas kłamstwami o szkodliwym tłuszczu, choć nauka dawno udowodniła, że to cukier jest winny wszystkim cywilizacyjnym chorobom, a nie tłuszcz.
Oczywiście nie każdy tłuszcz jest dobry i zdrowy – choćby tłuszcze trans z wysokoprzetworzonej żywności są tym, czego należy unikać. Od jakiegoś czasu wiemy też, że utlenione wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezdrowe i mają sporo na sumieniu.
A co ma do tego sól? Otóż okazuje się, że sól przyspiesza utlenianie tłuszczów. Zacznijmy jednak od tych wielonienasyconych tłuszczów – co to są i gdzie występują? Czytaj dalej Sól na końcu – tak zdrowiej→
Menopauza – całkowite ustanie jajeczkowania – dopadnie każdą kobietę, najczęściej po 45-55 latach życia. Wiąże się z wieloma istotnymi zmianami w organizmie, w tym najczęściej ze wzrostem masy ciała. Co takiego dzieje się podczas menopauzy i dlaczego powoduje to tycie? I jak tego tycia uniknąć?
Niedawno pojawiło się bardzo ciekawe badanie, które chyba jako jedno z pierwszych stara się postawić dokładną odpowiedź na to pytanie. Zanim jednak przejdziemy do tego, wyjaśnijmy w skrócie, co dzieje się z hormonami podczas cyklu miesięcznego. Czytaj dalej Dlaczego kobiety tyją po menopauzie?→
Czy przejście na zdrowe odżywianie może mieć jakieś negatywne konsekwencje? Okazuje się, że czasem tak. Niektórzy z nas mogą tak się skupić na zdrowym jedzeniu, że wkracza to w patologię i zaczyna szkodzić. I to jest właśnie ortoreksja.
Ortoreksja nie jest powszechnie znanym zaburzeniem odżywiania. Termin ten został zaproponowany w 1997 roku i pomimo braku oficjalnej klasyfikacji, coraz więcej lekarzy uznaje ortoreksję jako jedno z zaburzeń odżywiania {1}. Czytaj dalej Ortoreksja – kiedy zdrowe jedzenie zaczyna być niezdrowe→
Badanie wykazało, że dzieci do lat 5, które jedzą więcej glutenu, mają większą szansę na celiakię. Zależności pomiędzy jedzeniem i zdrowiem nigdy nie są proste, więc myślę, że warto poświęcić trochę czasu na dokładne omówienie wyników.
Jednym z modniejszych trendów dietetycznych ostatnich lat jest tzw. dieta drapieżnika (ang. carnivore diet) polegająca na jedzenie tylko pokarmów pochodzenia zwierzęcego, a czasem tylko i wyłącznie mięsa. Nie tak dawno pojawiło się ciekawe badanie na ten temat.
Biorąc pod uwagę nasilającą się obecnie propagandę nienawiści do mięsa, naukowcy byli całkiem obiektywni i raczej opublikowali swoje obserwacje i nie próbowali wyciągać żadnych wniosków. Czy dieta drapieżnika jest więc zdrowa?Czytaj dalej Dieta drapieżnika – badanie 2000 ludzi→
Na wielu stronach tzw. alternatywnej medycyny można znaleźć dużo informacji o kandydozie (drożdżycy), czyli infekcji grzybami z rodzaju Candida (drożdże) naszego układu pokarmowego. Czy rzeczywiście takie schorzenie istnieje?
Tak naprawdę nie jest to nowy pomysł – o kandydozie w jelitach mówi się od co najmniej 30 lat. Jednak dopiero w ostatnich latach ilość informacji o niej się nasiliła. Tysiące ludzi z dolegliwościami pokarmowymi na podstawie informacji z internetu sami diagnozują u siebie drożdżycę. Czy słusznie? Czytaj dalej Kandydoza – czy ona naprawdę istnieje?→
Od dziesiątków już lat w mediach obowiązuje tylko jedna przyczyna otyłości – ludzie są grubi, bo za dużo jedzą. Szczególnie mądre media jeszcze podkreślą, że otyłość bierze się z jedzenia tłuszczu i mięsa 🙂 Całe szczęście nawet popularna nauka zaczyna dostrzegać, że to wszystko się kupy nie trzyma.
Powszechnie obowiązujący model otyłości bazujący na bilansie energii jest prosty – twoje ciało potrzebuje X kalorii, a jak jesz więcej, to tyjesz. To model wyjątkowo prosty i wywodzący się z fizyki, według której spalenie grama cukru daje dokładnie tyle i tyle energii. Czytaj dalej Węglowodanowo-insulinowy model otyłości→
Gotowa sauna do montażu w domu jest naprawdę droga i zajmuje dużo miejsca. Mało kto ma tyle przestrzeni w domu, a typowa sucha (fińska) sauna bierze bardzo dużo prądu. Całe szczęście można łatwo zrobić samodzielnie tanią i małą saunę na podczerwień.
Ten opis przedstawia saunę na podczerwień, jaką zrobiłem u siebie w domu. To tylko ogólny przykład – nie kopiuj dokładnie tego, co ja robiłem, a raczej spróbuj potraktować to jako inspirację. Czytaj dalej Sauna na podczerwień – zrób to sam→
Dieta paleo po polsku i styl życia dla dzieci i dorosłych