Archiwum kategorii: Różne

Wpis bez wyraźnej kategorii

Wątroba nie jest filtrem i nie gromadzi toksyn

Wątrobę powszechnie uważa się za organ filtrujący toksyny i dlatego niektórzy ludzie odmawiają jedzenia wątróbki, tłumacząc się „nie będę jeść czegoś, co filtruje toksyny”. Prawda jednak jest taka, że wątroba nie jest filtrem.

Wątroba

Wątrobę większość z nas uznaje za coś w rodzaju filtra, który oczyszcza krew z niepożądanych i szkodliwych substancji. W potocznym rozumieniu filtr to urządzenie, które gromadzi te substancje, usuwając je z czyszczonego płynu. Czytaj dalej Wątroba nie jest filtrem i nie gromadzi toksyn

Reklama wspiera rozwój strony:

Bajki z zimnego tłoczenia

W sklepach pojawia się coraz więcej olei „z zimnego tłoczenia”.  Niestety w wielu przypadkach to „zimno” można między bajki włożyć, bo oleje i tak są w procesie produkcji podgrzewane do 200-250°C.

Pole rzepaku

Ciągnące się po horyzont pole rzepaku wygląda rzeczywiście widowiskowo. Niestety produkowany z niego olej nie jest zdrowy i o ile da się go wytłoczyć na zimno, to w takiej postaci jest właściwie niejadalny. Czytaj dalej Bajki z zimnego tłoczenia

To alergia, nie przeziębienie!

Prawie nigdy nie choruję. To „prawie” dotyczyło drugiej połowy lutego, kiedy to w magiczny sposób się przeziębiałem. Już ponad 40 lat żyję na tym świecie i właśnie tydzień temu się zorientowałem – to nie przeziębienie, to alergia na pyłek olszy.

Alergia na pyłek olszy

Objawy przeziębienia i alergii na pyłki są bardzo, bardzo podobne: lekka gorączka, katar, kaszel, osłabienie itp. Moim problem było to, że ja się nie przeziębiam, przez to nie wiedziałem, jak dokładnie wygląda przeziębienie. Czytaj dalej To alergia, nie przeziębienie!

Zalecenia dietetyczne EAT-Lancet

16 stycznia 2019 komisja nazwana EAT-Lancet opublikowała nowe zalecenia dietetyczne. Komisja ta pod patronatem magazynu Lancet ma w składzie ponad 30 naukowców z całego świata, których zadaniem było określenie diety zdrowej dla nas, dobrej dla planety i zdolnej wyżywić 10 miliardów ludzi.

Zalecenia EAT-Lancet

Niestety jest to bardzo, ale to bardzo smutna lektura. Naukowcom być może udało się ustalić zalecenia, które być może wyżywią 10 miliardów ludzi. Ale opisana przez nich dieta jest wybitnie niezdrowa i szkodliwa. Czytaj dalej Zalecenia dietetyczne EAT-Lancet

Rok bez jajek

Rok temu postanowiłem nie jeść jajek. Czy da się przeżyć rok bez jajek? Jakie niedobory mogą potencjalnie grozić? Czy rezygnacja z jajek może się odbić na zdrowiu? Czego się nauczyłem i co mi dał ten rok bez jajek?

Jajka, Paleo SMAK

W kwietniu zeszłego roku opublikowałem wpis opisujący moje wyniki domowego badania przeciwciał IgG (Test Food Detective). Tak naprawdę ten test wykonałem dokładnie rok temu – w lutym, ale opisałem go dopiero w kwietniu.

Najwyższy poziom przeciwciał miałem na jajka i migdały. Postanowiłem ich nie jeść przez jakiś czas. Migdałów do tej pory unikam, a bez jajek wytrzymałem prawie rok. Co mi dał rok bez jajek? Czytaj dalej Rok bez jajek

Rok bez śniadań

Wszędzie wokół słyszymy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Miliony ludzi codziennie wstają odpowiednio wcześnie, żeby przygotować i zjeść śniadanie przed wyjściem z domu. A co gdyby pospać trochę dłużej i nie zjeść śniadania?

Sałatka polna, Paleo SMAK

Nie zjeść absolutnie niczego – żadnego chleba, jajek, naleśników, nawet sałatki z trawy i kwiatków 🙂 Czytaj dalej Rok bez śniadań

Zdrowie się nie opłaca

Zdrowi ludzie płacą takie same składki na ubezpieczenie społeczne jak palacze i otyli, choć są tańsi dla służby zdrowia. Należy więc podnieść składki zdrowotne dla grubasów, żeby płacili więcej, bo tak będzie sprawiedliwie. Czy rzeczywiście?

Pieniądze

W powszechnej świadomości figuruje utrwalany przez media pogląd, że otyli i palacze kosztują służbę zdrowia więcej. Oszczędny rząd powinien więc promować zdrowy styl życia, bo to oznacza mniej wydatków z budżetu.

Sprytny rząd może nawet zlecić komuś sprawdzenie, ile dokładnie kosztują różne choroby, bo być może zapobieganie paleniu opłaca się bardziej niż zapobieganie otyłości? Czytaj dalej Zdrowie się nie opłaca

5 lat bloga PaleoSMAK

Szczęśliwego Nowego Roku 2019! Początek nowego roku to tradycyjnie czas postanowień noworocznych, które jednak łamiemy już po kilku tygodniach (czytaj więcej: Czy warto mieć postanowienia noworoczne).

Dla strony i bloga PaleoSMAK nowy rok to także kolejne urodziny. Choć pierwsze nieśmiałe treści pojawiały się od września 2013, to początek regularnego pisania przypadł na styczeń 2014. Świętujemy więc 5 lat!

Szampan, Paleo SMAK

Koniec starego roku i początek nowego to tradycyjny czas podsumowań. Czytaj dalej 5 lat bloga PaleoSMAK

Jedzenie owadów

Choć powszechne w wielu regionach, jedzenie owadów w naszej tzw. zachodniej kulturze jest wciąż czymś całkowicie obcym. Czy człowiek prehistoryczny jadł robaki? Czy owady są zdrowym i bogatym w składniki odżywcze pożywieniem? Czy będziemy w przyszłości jeść insekty?

Jedzenie owadów

Współczesny człowiek je owady, choć najczęściej nieświadomie i nie w całości. Wiele zmielonych pokarmów jak mąki czy masła orzechowe zawierają resztki drobnych zwierzątek. Ba – nawet są normy spożywcze określające, ile drobinek owadów może być w słoiku masła orzechowego (całkiem sporo). Czytaj dalej Jedzenie owadów

Dlaczego nie będzie mięsa z probówki (10 przyczyn)

W ostatnich latach przez media przewijał się temat mięsa z probówki. Ta rzekomo etyczna metoda produkcji mięsa ma, według niektórych, za ileś lat wyprzeć tradycyjną hodowlę. Czy naprawdę? Poznaj 10 przyczyn, dlaczego nie będzie mięsa z probówki.

Krowy, Paleo SMAK

Według niektórych produkcja mięsa to samo zło wcielone, które wyczerpuje zasoby wody pitnej i ociepla klimat, a olbrzymie bioreaktory produkujące na masową skalę hamburgery mają być rozwiązaniem wszystkich problemów tego świata.

Tak się jednak nie stanie. Dlaczego? Czytaj dalej Dlaczego nie będzie mięsa z probówki (10 przyczyn)