Archiwum kategorii: Różne

Wpis bez wyraźnej kategorii

4 przyczyny, dlaczego współczesna medycyna nie działa

Chyba każdy z nas widzi, że współczesna medycyna mało nam pomaga i częściej nie działa, niż działa. Oczywiście przy złamaniu nogi lekarze są nam w stanie doskonale pomóc, ale w wielu innych przypadkach są bezradni.

Pacjenci zgłaszają się do lekarzy, którzy diagnozują u nich między innymi nadciśnienie, cukrzycę, Hashimoto, choroby układu krążenia albo autoimmunologiczne. Niestety na diagnozie się kończy – współczesna medycyna tych chorób nie leczy.

Lekarstwa

Politycy także dostrzegają ten problem i w kampanii wyborczej prześcigają się w pomysłach na naprawę służby zdrowia. Niestety wszystkie z nich są chybione, bo nie dotykają istoty problemu.

Dlaczego tak jest? Dlaczego lekarze jeszcze nikogo nie wyleczyli z miażdżycy, wysokich trójglicerydów albo z choroby Hashimoto? Czytaj dalej 4 przyczyny, dlaczego współczesna medycyna nie działa

Reklama wspiera rozwój strony:

Czy potrzebujemy lekarzy?

W kręgach związanych z medycyną alternatywną oraz różnymi sposobami żywienia można usłyszeć, że lekarze są do bani, że nic nie umieją i najlepiej się ich pozbyć. Czy rzeczywiście tak jest? Czy potrzebujemy lekarzy?

Stetostkop

Mój poprzedni wpis (Lekarze jedną z głównych przyczyn śmierci w USA) może sugerować, że jestem podobnego zdania. Zanim jednak to wyjaśnię, przyjrzyjmy się współczesnym lekarzom. Czytaj dalej Czy potrzebujemy lekarzy?

Lekarze jedną z głównych przyczyn śmierci w USA

Według naukowców więcej niż 9,5% śmierci w USA zachodzi na skutek błędu lekarskiego. Badacze mieli spory problem, żeby zgromadzić te dane, bo lekarz w rubryce „przyczyna śmierci” nie ma możliwości wpisać „błąd w sztuce lekarskiej”. Szokujące?

Operacja w szpitalu

Doniesienia te przynosi artykuł z The Guardian. Autorzy opisali wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Johna Hopkinsa w Baltimore, według których w Stanach Zjednoczonych co roku 250.000 ludzi umiera z powodu pomyłki lekarza. Czytaj dalej Lekarze jedną z głównych przyczyn śmierci w USA

Ponad 100 mln Amerykanów ma cukrzycę lub stany przedcukrzycowe

Pod koniec lipca 2017 został opublikowany dokładny raport na temat cukrzycy w Stanach Zjednoczonych. Wynika z niego, że ponad 100 mln Amerykanów ma cukrzycę albo stany przedcukrzycowe. Ilość cukrzyków w USA wciąż rośnie, a zaczęło się to wraz z promowaniem oficjalnej piramidy żywieniowej.

Cukrzyca w USA

Według oficjalnych danych (na rok 2015) ponad 30 milionów Amerykanów ma cukrzycę, z czego 1/4 (ponad 7 milionów) jeszcze o tym nie wie. Kolejne 84 miliony ma stany przedcukrzycowe, które praktycznie gwarantują cukrzycę w ciągu najbliższych 5 lat.

Z wiekiem ilość cukrzyków rośnie osiągając 25% Amerykanów w wieku 65 lat i więcej. Ciekawie wygląda też porównanie ilości cukrzyków według pochodzenia etnicznego. Czytaj dalej Ponad 100 mln Amerykanów ma cukrzycę lub stany przedcukrzycowe

Cukrzyca ciężarnych na diecie paleo

Cukrzyca ciężarnych, zwana także cukrzycą ciążową to nieprawidłowa gospodarka organizmu glukozą w czasie ciąży. Nie należy ją mylić ze zwykłą cukrzycą, która jednak bywa wykrywana podczas standardowych badań podczas ciąży.

Cały proces jest ustandaryzowany i polega na dwukrotnym badaniu ilości glukozy w krwi: na czczo oraz jakiś czas po wypiciu roztworu glukozy w wodzie (najczęściej po 2 godzinach).

Kobieta w ciąży

Cukrzyca ciężarnych może w pewnych przypadkach doprowadzić do wielu wad rozwojowych, takie dzieci też są z reguły duże i mają większe prawdopodobieństwo komplikacji podczas porodu (np. niedotlenienia), dlatego ważna jest prawidłowa diagnoza. Czytaj dalej Cukrzyca ciężarnych na diecie paleo

Wywiad dla „Więcej niż zdrowe odżywianie”

Kilka miesięcy temu dostałem wiadomość od Michała, który napisał, że z żoną Tatianą prowadzą stronę www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl oraz „Twojego bloga polecił mi jeden ze słuchaczy mojego podcastu, pasjonat diety Paleo. I właśnie stąd się wziął pomysł na nagranie podcastu o tej diecie. Czy zgodziłbyś się na taką rozmowę?

Zaciekawiła mnie dalsza część: „Od razu napiszę, że ja generalnie nie jestem szczególnym zwolennikiem Paleo, bliżej jest mi do diety roślinnej, jednak ciągle jestem wszystkożercą.

PaleoSMAK

Sprawdziłem stronę Michała i Tatiany i dużo dobrego tam robią, choć oczywiście zboża przewijają się wszędzie jako oaza zdrowia – nawet znalazłem jeden wpis wychwalający zalety pszenicy 🙂 Czytaj dalej Wywiad dla „Więcej niż zdrowe odżywianie”

Rok 2016 w badaniach naukowych

Mijają ostatnie dni roku 2016, za chwilę zaczynamy 2017. Tradycyjnie jest to czas podsumowań minionych 12 miesięcy i tak jak rok temu zamierzam wymienić co ciekawsze (moim zdaniem) badania naukowe roku 2016.

Szampan, Paleo SMAK

W ramach medycyny funkcjonalnej wciąż jedne z najważniejszych odkryć dotyczą bakterii jelitowych oraz ich wpływu na cały organizm i nasze zdrowie – w tym nasz umysł. Ale mamy też sporo badań dotyczących cholesterolu oraz potwierdzających, że tłuszcze nasycone i masło są dobre dla serca.

Oto najciekawsze badania naukowe minionego roku: Czytaj dalej Rok 2016 w badaniach naukowych

Wesołych Świąt!

Jest trochę ironii w tym, że co roku pod koniec grudnia Polacy łamią się glutenowym opłatkiem wokół stołów suto zastawionych cukrem, zbożami, tłuszczami trans i omega-6, nabiałem i innymi szkodliwymi pokarmami – życząc sobie przy tym zdrowia.

Tradycja świętowania 3 dni po przesileniu zimowym liczy sobie wiele tysiącleci, a w pierwszej połowie IV wieku została zaadaptowana (jak wiele innych „pogańskich” świąt i zwyczajów) na potrzeby chrześcijaństwa. 

Święta, które początkowo były obchodzone, żeby uczcić powracające dłuższe dni i ponowne narodziny słońca, przeszły w religijną uroczystość z okazji urodzin Jezusa, ale teraz jakikolwiek duchowy ich wymiar tonie w cukrze i komercji. Czytaj dalej Wesołych Świąt!

Rok 2015 w badaniach naukowych

Właśnie pożegnaliśmy stary rok i to dobry czas na jego podsumowanie. Jaki był rok 2015 w nauce? Oczywiście mówimy o nauce o zdrowiu i żywieniu – miniony rok dostarczył nam wiele wyników badań, ale najciekawsze dotyczyły jelit i naszej flory bakteryjnej. Nie byłoby przesadą nazwać rok 2015 rokiem jelit i bakterii, gdyby nie to, że ten trend zaczął się już wcześniej i potrwa jeszcze co najmniej dziesięciolecie.

Szampan, Paleo SMAK

Poprzednie lata rozpoczęły falę doniesień o tym, jak ważną rolę odgrywają bakterie na, a przede wszystkim w naszych ciałach. Symboliczne było badanie z roku 2014, które obaliło panujący od ponad 100 lat dogmat o sterylności płodu i płynu owodniowego. Okazało się, że kolonizacja naszych jelit bakteriami nie zaczyna się podczas porodu i karmienia piersią, ale jeszcze w łonie matki (link).

Oto wybrane doniesienia naukowe z roku 2015 dotyczące jelit i flory bakteryjnej w mniej lub bardziej chronologicznym porządku: Czytaj dalej Rok 2015 w badaniach naukowych

Celiakia i lekarze – dawniej i dziś

Do napisania tego wpisu skłonił mnie cytat z książki Waltera Mischela „Test Marschmallow” – akurat moja żona niedawno skończyła ją czytać i pokazała mi jeden fragment. To nie jest książka o żywieniu, a raczej psychologiczna lektura o, jak to głosi podtytuł, pożytkach płynących z samokontroli (bardzo ciekawa książka, polecam przeczytanie).

Chleby, Paleo SMAK
Sowieckie chleby, Ilya Mashkov, 1936

Oto omawiany cytat: Czytaj dalej Celiakia i lekarze – dawniej i dziś