Archiwum kategorii: Różne

Wpis bez wyraźnej kategorii

Cukrzyca ciężarnych na diecie paleo

Cukrzyca ciężarnych, zwana także cukrzycą ciążową to nieprawidłowa gospodarka organizmu glukozą w czasie ciąży. Nie należy ją mylić ze zwykłą cukrzycą, która jednak bywa wykrywana podczas standardowych badań podczas ciąży.

Cały proces jest ustandaryzowany i polega na dwukrotnym badaniu ilości glukozy w krwi: na czczo oraz jakiś czas po wypiciu roztworu glukozy w wodzie (najczęściej po 2 godzinach).

Kobieta w ciąży

Cukrzyca ciężarnych może w pewnych przypadkach doprowadzić do wielu wad rozwojowych, takie dzieci też są z reguły duże i mają większe prawdopodobieństwo komplikacji podczas porodu (np. niedotlenienia), dlatego ważna jest prawidłowa diagnoza. Czytaj dalej Cukrzyca ciężarnych na diecie paleo

Reklama wspiera rozwój strony:

Wywiad dla „Więcej niż zdrowe odżywianie”

Kilka miesięcy temu dostałem wiadomość od Michała, który napisał, że z żoną Tatianą prowadzą stronę www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl oraz „Twojego bloga polecił mi jeden ze słuchaczy mojego podcastu, pasjonat diety Paleo. I właśnie stąd się wziął pomysł na nagranie podcastu o tej diecie. Czy zgodziłbyś się na taką rozmowę?

Zaciekawiła mnie dalsza część: „Od razu napiszę, że ja generalnie nie jestem szczególnym zwolennikiem Paleo, bliżej jest mi do diety roślinnej, jednak ciągle jestem wszystkożercą.

PaleoSMAK

Sprawdziłem stronę Michała i Tatiany i dużo dobrego tam robią, choć oczywiście zboża przewijają się wszędzie jako oaza zdrowia – nawet znalazłem jeden wpis wychwalający zalety pszenicy 🙂 Czytaj dalej Wywiad dla „Więcej niż zdrowe odżywianie”

Rok 2016 w badaniach naukowych

Mijają ostatnie dni roku 2016, za chwilę zaczynamy 2017. Tradycyjnie jest to czas podsumowań minionych 12 miesięcy i tak jak rok temu zamierzam wymienić co ciekawsze (moim zdaniem) badania naukowe roku 2016.

Szampan, Paleo SMAK

W ramach medycyny funkcjonalnej wciąż jedne z najważniejszych odkryć dotyczą bakterii jelitowych oraz ich wpływu na cały organizm i nasze zdrowie – w tym nasz umysł. Ale mamy też sporo badań dotyczących cholesterolu oraz potwierdzających, że tłuszcze nasycone i masło są dobre dla serca.

Oto najciekawsze badania naukowe minionego roku: Czytaj dalej Rok 2016 w badaniach naukowych

Wesołych Świąt!

Jest trochę ironii w tym, że co roku pod koniec grudnia Polacy łamią się glutenowym opłatkiem wokół stołów suto zastawionych cukrem, zbożami, tłuszczami trans i omega-6, nabiałem i innymi szkodliwymi pokarmami – życząc sobie przy tym zdrowia.

Tradycja świętowania 3 dni po przesileniu zimowym liczy sobie wiele tysiącleci, a w pierwszej połowie IV wieku została zaadaptowana (jak wiele innych „pogańskich” świąt i zwyczajów) na potrzeby chrześcijaństwa. 

Święta, które początkowo były obchodzone, żeby uczcić powracające dłuższe dni i ponowne narodziny słońca, przeszły w religijną uroczystość z okazji urodzin Jezusa, ale teraz jakikolwiek duchowy ich wymiar tonie w cukrze i komercji. Czytaj dalej Wesołych Świąt!

Rok 2015 w badaniach naukowych

Właśnie pożegnaliśmy stary rok i to dobry czas na jego podsumowanie. Jaki był rok 2015 w nauce? Oczywiście mówimy o nauce o zdrowiu i żywieniu – miniony rok dostarczył nam wiele wyników badań, ale najciekawsze dotyczyły jelit i naszej flory bakteryjnej. Nie byłoby przesadą nazwać rok 2015 rokiem jelit i bakterii, gdyby nie to, że ten trend zaczął się już wcześniej i potrwa jeszcze co najmniej dziesięciolecie.

Szampan, Paleo SMAK

Poprzednie lata rozpoczęły falę doniesień o tym, jak ważną rolę odgrywają bakterie na, a przede wszystkim w naszych ciałach. Symboliczne było badanie z roku 2014, które obaliło panujący od ponad 100 lat dogmat o sterylności płodu i płynu owodniowego. Okazało się, że kolonizacja naszych jelit bakteriami nie zaczyna się podczas porodu i karmienia piersią, ale jeszcze w łonie matki (link).

Oto wybrane doniesienia naukowe z roku 2015 dotyczące jelit i flory bakteryjnej w mniej lub bardziej chronologicznym porządku: Czytaj dalej Rok 2015 w badaniach naukowych

Celiakia i lekarze – dawniej i dziś

Do napisania tego wpisu skłonił mnie cytat z książki Waltera Mischela „Test Marschmallow” – akurat moja żona niedawno skończyła ją czytać i pokazała mi jeden fragment. To nie jest książka o żywieniu, a raczej psychologiczna lektura o, jak to głosi podtytuł, pożytkach płynących z samokontroli (bardzo ciekawa książka, polecam przeczytanie).

Chleby, Paleo SMAK
Sowieckie chleby, Ilya Mashkov, 1936

Oto omawiany cytat: Czytaj dalej Celiakia i lekarze – dawniej i dziś

Słodkie uzależniające święta

Pod koniec roku wszystkich ogarnia szaleństwo. O ile można wyobrazić sobie święta bez śniegu, to prawie nikt nie wyobraża sobie świąt bez cukru. Cukier jest wszędzie, kojarzy nam się z rodziną, bliskością, radością i świętowaniem, a tak naprawdę uzależnia bardziej niż nikotyna czy kokaina.

Otyłość paleo smak, Boris Kustodiev
Słodycze – martwa natura, Boris Kustodiev

Święta bez cukru? Większość Polaków przeżyje święta bez śniegu, ale cukier stał się tak silnym symbolem świąt, jak choinka. Nie masz choinki i nie masz ciasta, to jesteś aspołecznym dziwakiem, który robi wszystko, żeby odciąć się od ludzi.

Tymczasem nie zawsze tak było. Czytaj dalej Słodkie uzależniające święta

10.000 dwulatków w USA dostaje psychotropy na ADHD

W Stanach Zjednoczonych 11% dzieci pomiędzy 4 a 17 lat zostało zdiagnozowanych na ADHD. Tak naprawdę ADHD nie jest chorobą, to jest zespół zachowań u dzieci, u których podłoża leży głównie fatalne wychowanie przez rodziców i jeszcze gorsze odżywianie. Zwykle jako ADHD określamy problemy z koncentracją, impulsywne zachowanie, nadaktywność i podobne, niezbyt pożądane zachowania u dzieci.

Dieta paleo a płodność, Paleo smak, Konstantin Makovsky

Niedawno pojawiły się statystyki, że w USA 10.000 dwulatków dostaje leki psychotropowe (Adderall i Ritalin) jako lekarstwo na rzekome ADHD. Mimo iż Stany Zjednoczone stanowią tylko 4% populacji naszej planety, to zużywają 70% światowej produkcji tych dwóch lekarstw. Czytaj dalej 10.000 dwulatków w USA dostaje psychotropy na ADHD