Archiwum kategorii: Książki

Od lekarza do kucharza

Kiedy księgarnia E&M Books zwróciła się do mnie z prośbą o przetestowanie niektórych książek z jej oferty, wzrok mój przykuła niedroga pozycja Od lekarza do Kucharza. Autorka (Danuta Myłek) przedstawia się na okładce jako „dr n.med, specjalista alergolog i dermatolog”, skupia się na roli żywienia w leczeniu „chorób w tym alergicznych” i napisała nagrodzoną pracę doktorską o diecie w atopowym zapaleniu skóry.

Pomyślałem – to coś dla mnie! Nieznana mi polska lekarka, która wie, o co tak naprawdę chodzi w większości chorób. Poczta szybko dostarczyła bardzo porządnie zapakowaną książkę i zabrałem się do czytania.

Danuta Myłek: Od lekarza do kucharza

Niestety lektura nie była tak obiecująca, jak opis na okładce obiecywał. Czytaj dalej Od lekarza do kucharza

Reklama wspiera rozwój strony:

Dzika strona jedzenia

Dzika strona jedzenia Jo Robinson to trzecia z niedawno przeczytanych książek ze słowem „dzika” w nazwie (po Dzikiej kuchni oraz Dzikiej spiżarni) i tak się zdarzyło, że był to mój gwiazdkowy prezent od Mikołaja 🙂

Zarówno okładka jak i opis książki są bardzo atrakcyjne – wydawnictwo obiecuje, że po lekturze będziemy wiedzieć, które sklepowe warzywa i owoce są najbardziej zbliżone do dzikich przodków, które odmiany są najzdrowsze, jak je przechowywać i przyrządzać.

Dzika strona jedzenia

Dzika strona jedzenia odnosi się do rynku amerykańskiego i nie została zlokalizowana (o czym wydawnictwo uczciwie pisze we wstępie), ale w epoce globalizacji to nie ma tak dużego znaczenia i dla polskiego czytelnika ta książka też będzie bardzo przydatna. Czytaj dalej Dzika strona jedzenia

Polski przewodnik paleo

Polski przewodnik paleo to książka znanych i cenionych w polskim internecie blogerek Iwony Wierzbickiej (Ajwendieta) i Katarzyny Karus-Wysockiej (Cook it Lean). To w tej chwili chyba najlepsza książka w języku polskim o diecie paleo.

Polski przewodnik paleo

Wydawnictwu Publicat udało się doskonale dobrać autorki przewodnika – z jednej strony mamy dyplomowaną dietetyk z długą praktyką i ogromną wiedzą (Iwona), a z drugiej pasjonatkę paleo, miłośniczkę gotowania i fotografii kulinarnej (Kasia). Czytaj dalej Polski przewodnik paleo

Elisabeth Lange – Dieta paleo dla początkujących

Niedawno w księgarniach pojawiła się atrakcyjna graficznie książka z figurkami jaskiniowców na okładce i pod ciekawym tytułem: Dieta paleo dla początkujących. Już na samym początku autorka ujawnia, że przez 20 lat była wegetarianką i dopiero kilka lat temu przeszła na żywienie paleo. Co była wegetarianka mogła napisać o diecie paleo?

Elisabeth Lange - Dieta paleo dla początkujących

Wegetarianizm nie do końca jest sprzeczny z ideą paleo, choć rzeczywiście może być ciężko je pogodzić (czytaj więcej: Dieta wegetariańska). Przeszłość autorki zaintrygowała mnie i jeszcze bardziej zwiększyła zaciekawienie książką. Czytaj dalej Elisabeth Lange – Dieta paleo dla początkujących

Dzika spiżarnia

Sergei Boutenko w swej książce Dzika spiżarnia opisuje swoje doświadczenia z jedzeniem dzikich roślin. Kiedy miał 13 lat, rodzice zabrali go na szlak Pacific Crest, ciągnący się przez 4264 km z Meksyku do Kanady. Podczas wędrówki doświadczali głodu i zostali zmuszeni, by nauczyć się zbierać dzikie rośliny jadalne w celu utrzymania się przy życiu.

Dzika spiżarnia

Właśnie dzięki dostępnym powszechnie i za darmo dzikim roślinom, rodzinie udało się dokończyć wyprawę. Jedli „chwasty” przez 6 miesięcy i zaobserwowali poprawę zdrowia i samopoczucia, dlatego też na stałe włączyli dzikie rośliny do swojej diety. Czytaj dalej Dzika spiżarnia

Insulina, nasz cichy zabójca

Insulina, nasz cichy zabójca
Thomas Smith

„Cukrzyca jest uleczalna, to zależy tylko od Ciebie”

Insulina, nasz cichy zabójca

Thomas Smith, wielokrotnie odznaczany weteran wojny w Korei, po przejściu do cywila został specjalistą inżynierii układów sterowania.

Na emeryturze, w wieku 65 lat, stwierdzono u niego cukrzycę typu II.
Szybko się zorientował, że konwencjonalna medycyna nie jest w stanie go wyleczyć.
Zajął się więc studiowaniem literatury naukowej na własną rękę. Czytaj dalej Insulina, nasz cichy zabójca

Ukryte terapie

Ukryte terapie Jerzego Zięby to przewodnik po terapiach i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych przy użyciu witamin i minerałów. Podtytuł Czego ci lekarz nie powie jest niestety prawidłowy – lekarze w większości nie leczą, tylko przepisują szkodliwe chemikalia.

O książce tej słyszałem już od jakiegoś czasu, jednak z uwagi na nieco kontrowersyjne cytaty z niej o tłuszczach nie spieszyło mi się do czytania i kupowania. Całe szczęście miałem niedawno urodziny i żona mi sprezentowała Ukryte terapie.

Ukryte terapie

Bardzo mi się podobają niektóre myśli Jerzego Zięby, szczególnie ta, że żaden organizm nie choruje z braku lekarstw, tylko substancji odżywczych, więc logiczne jest, że leczenie powinno polegać na podawaniu witamin i minerałów, a nie leków z wieloma poważnymi skutkami ubocznymi. Czytaj dalej Ukryte terapie

Wylecz się sam, Megadawki witamin

Andew W. Saul we wstępie do swej książki Wylecz się sam, Megadawki witamin podaje anegdotę, według której doktor Abram Hoffer usłyszał w szkole medycznej: „Połowa rzeczy, których was nauczymy, to nieprawda… I niestety – nie wiemy, która to połowa”. O ironio – to samo autor powinien powiedzieć o swojej książce: „Połowa rzeczy w tej książce to nieprawda – i niestety nie wiem, która to połowa”.

Wylecz się sam, Megadawki witamin - Andew W. Saul, Paleo SMAK Większa część tej książki to rozdziały poświęcone poszczególnym chorobom lub schorzeniom i mam wrażenie, że kilka z nich zostało tam wciśniętych na siłę, bo zawierają głównie (mało ciekawe) historie z młodości autora albo opis wyleczenia jednego pacjenta, który pewnie nijak ma się do większości chorujących. Czytaj dalej Wylecz się sam, Megadawki witamin

Diabetyczna Rewolucja, plan cudu pH

Z cukrzycą można wygrać!
„Diabetyczna Rewolucja, plan cudu pH dla ludzi chorych na cukrzycę typu I i II”.
Pozwól, by jedzenie Cię uleczyło!
Dr Robert O. Young i Shelley Redford Young

Od pewnego czasu głęboko wierzę, że nie ma przypadków. Pewne rzeczy muszą się wydarzyć, żeby inne mogły się zdarzyć.
Z tego też powodu, jak natrafiłam w Internecie na „Diabetyczną Rewolucję”, kupiłam bez wahania. Czułam się, jakbym czytała świetny kryminał.

Diabetyczna rewolucja

Dawno nie czytałam książki z takimi wypiekami na twarzy.
Czułam dreszczyk emocji. Od kilku lat nie wznowiono wydania, książka jest niedostępna w formie papierowej, tylko w formacie pdf.

Zaintrygowała mnie. Zwłaszcza, że autor nie jest lekarzem, a mikrobiologiem i naturopatą. Jego badania są wynikiem analizy żywej kropli krwi.
Czegoś, na pograniczu medycyny funkcjonalnej i tradycyjnej.

Zaczęłam czytać. Czytaj dalej Diabetyczna Rewolucja, plan cudu pH

Cały ten cukier – książka, która odmieni Twoje życie

W ostatnich tygodniach głośno jest o nowym filmie australijskiego aktora Damona Gameau’a pod tytułem Cały ten cukier (ang. That sugar film). Film już zszedł z ekranów, ale całe szczęście jest książka Cały ten cukier (ang. That sugar book), którą każdy powinien przeczytać, bo pokazuje jak uważana za zdrową dieta wpływa na nasze ciało.

Cały ten cukier, Paleo SMAK

O pomyśle Damona usłyszałem półtora roku temu i od razu go opisałem: Damon Gameau i jego cukrowy eksperyment. Sam testuję na sobie różne koncepcje żywieniowe porównując wyniki badań krwi „przed i po” i naprawdę mnie ucieszyło, że ktoś bardziej znany, stosując tę samą koncepcję, zrobi o tym film i książkę.

Tak jak w filmie Super Size Me Morgan Spurlock postanowił się żywić tylko w McDonalds, Damon Gameau na 60 dni przeszedł na „zdrową” żywność i pokazał jej wpływ na jego ciało, nastrój i zdrowie. Czytaj dalej Cały ten cukier – książka, która odmieni Twoje życie