Archiwum kategorii: Książki

Stop zespołowi jelita drażliwego! Dieta FODMAP

Książka Mollie Tunitsky Stop zespołowi jelita drażliwego! Dieta FODMAP ma dodatkowo podtytuł: „Łatwy program dla osób z IBS i refluksem żołądkowo-przełykowym”. Na polskim rynku brakowało książki o diecie FODMAP i wydawnictwo Rebis postanowiło tę lukę zapełnić.

Dieta FODMAP

Skrót FODMAP został pierwszy raz użyty całkiem niedawno – w roku 2005 i od tego czasu cały czas się uczymy o tym, jak nasz układ pokarmowy trawi różne rodzaje węglowodanów i na jakie schorzenia może pomóc ograniczenie tych łatwiej fermentujących (czytaj więcej: Dieta FODMAP, Zespół jelita drażliwego oraz Zgaga, refluks, wrzody). Czytaj dalej Stop zespołowi jelita drażliwego! Dieta FODMAP

Reklama wspiera rozwój strony:

Pokochaj swój dom

Autorka książki Bea Johnson pewnego dnia totalnie zmieniła swoje podejście. Dziś wraz z mężem i dwoma synami produkują zaledwie jeden słoik śmieci rocznie, a do tego mają więcej czasu, oszczędzają 40% domowych wydatków i są zdrowsi niż kiedykolwiek.

Pokochaj swój dom

Takim cytatem z tyłu okładki kusi czytelnika książka Pokochaj swój dom. Podtytuł ponadto obiecuje, że dowiemy się, „jak pozbyć się śmieci, a w zamian zyskać szczęście, pieniądze i czas”.

Rzeczywiście autorka ma rację, że rzeczy nas przytłaczają i zajmują nasz cenny czas. Bałagan w domu męczy i nie pozwala być tak naprawdę zrelaksowanym i szczęśliwym. Czytaj dalej Pokochaj swój dom

Słodziutki – biografia cukru

Gdyby tylko niewielki ułamek tego, co już wiadomo na temat skutków działania cukru, został ujawniony w odniesieniu do jakiegokolwiek innego materiału używanego jako dodatek do żywności, materiał ten zostałby natychmiast zakazany – tak zaczyna się Słodziutki - biografia cukru.

Słodziutki

„Słodziutkiego” napisało dwoje dziennikarzy „Gazety Wyborczej” – Dariusz Kortko i Judyta Watoła – ta para w 2014 r. dostała nagrodę Grand Press w kategorii dziennikarstwo specjalistyczne.

Rzeczywiście w książce widać profesjonalizm – jest świetnie napisana i czyta się ją z prawdziwą przyjemnością. Niektóre rozdziały przypominają awanturnicze powieści historyczne, inne są jak klasyczny kryminał, a jeszcze inne to dobry felieton. Czytaj dalej Słodziutki – biografia cukru

Twój drugi mózg

Książka Emerana Mayera Twój drugi mózg porusza temat, który jeszcze do niedawna był całkowicie negowany w nauce – komunikacja umysł-jelita. Tekst na okładce „Jak zależność mózg-jelita wpływa na nasz nastrój, decyzje i stan zdrowia” 10-15 lat temu był herezją, a teraz jest to dziedzina najnowszych odkryć naukowych.

Twój drugi mózg

Od samego początku lektura Twojego drugiego mózgu dostarczyła mi wiele przyjemności. Autor sprawnie porusza się po jednym z najnowszych poletek nauki, choć sam przyznaje, że obecnie dopiero zaczynamy poznawać skomplikowane zależności bakterie-jelita-mózg. Czytaj dalej Twój drugi mózg

Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała

Książka Giulii Enders Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała to napisany lekkim językiem fascynujący i przystępny przewodnik po naszym układzie pokarmowym.

W ostatnich latach widzieliśmy wzrastające zainteresowanie nauki jelitami i zamieszkującymi je bakteriami, więc naturalną koleją rzeczy były książki na ten temat.

Historia wewnętrzna

Całe szczęście Giulia Enders posiada talent pisarski, bo tę książkę się bardzo łatwo czyta. Na pewno jest w tym też zasługa polskiej tłumaczki. Czytaj dalej Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała

Ketoza (Dawid Dobropolski)

Cudze chwalicie, swego nie znacie – chyba tak można podsumować moją – do niedawna – i wielu innych z nas wiedzę o ketozie. Językiem nauki jest angielski i większość cennych książek o żywieniu publikowanych jest w tym języku, stąd łatwo przegapić naszą lokalną perełkę, jaką jest Ketoza Dawida Dobropolskiego.

Ketoza Dawid Dobropolski

Muszę ze wstydem przyznać, że jeszcze kilka tygodni temu nazwisko Dobropolski nic mi nie mówiło, choć ketozą i żywieniem ketogenicznym się interesuję. Wiedzę swą czerpałem jednak głównie z anglojęzycznych stron internetowych. Czytaj dalej Ketoza (Dawid Dobropolski)

Zdrowy tłuszcz

Książka Zdrowy tłuszcz – Jak schudnąć i być zdrowym, jedząc więcej tłuszczu wyróżnia się w księgarniach chwytliwym podtytułem. W internecie ciężko znaleźć na jej temat więcej informacji, a szkoda – bo to bardzo dobra książka.

Zdrowy tłuszcz

Zdrowy tłuszcz ma dwóch autorów (Steven Masley i Jonny Bowden) – obaj są lekarzami i dietetykami, a Steven dodatkowo ma dyplom szefa kuchni. Czytaj dalej Zdrowy tłuszcz

Sezonowo bezglutenowo

Sezonowo bezglutenowo – 100 przepisów na 4 pory roku to książka kucharska poświęcona diecie bezglutenowej. Co ciekawe, autorzy Magdalena („specjalistka od dań makaronowych”) i Stanisław Romek („słodki facet”) od 5 lat prowadzą bloga kulinarnego (Kuchenne Wariacje), który jest pełny glutenu, bo przeszli na dietę bezglutenową dopiero dwa lata temu.

Sezonowo bezglutenowo

Gluten aż kipi z bloga autorów książki – dużo tam chleba, ciast, ciasteczek, słodkich deserów, a nawet spora część dań obiadowych zawiera gluten. Magda i Staszek cierpieli jednak na dolegliwości trawienne i problemy z tarczycą i niedawno okazało się, że powodem jest nietolerancja glutenu. Czytaj dalej Sezonowo bezglutenowo

Rewolucja w leczeniu raka

Według informacji na okładce Rewolucja w leczeniu raka – przełomowy program terapii i profikatyki autorstwa Leigh Erin Connealy to „przełomowa książka, która prezentuje zupełnie nowe podejście do walki z rakiem – uwzględnia ono całościowy program rewitalizacji ciała oraz psychiki, który obejmuje plan rewolucyjnej diety ketogenicznej…”.

Rewolucja w leczeniu rakaZazwyczaj opisy na okładce są przejaskrawione, ale w tym przypadku muszę przyznać rację – książka rzeczywiście porusza wszystkie możliwe aspekty leczenia raka. Od iluś już lat czytam dużo o tzw. medycynie alternatywnej, ale nie przyszedł mi do głowy nawet najmniejszy drobiazg, o którym by nie wspomniała autorka. Czytaj dalej Rewolucja w leczeniu raka

Od lekarza do kucharza

Kiedy księgarnia E&M Books zwróciła się do mnie z prośbą o przetestowanie niektórych książek z jej oferty, wzrok mój przykuła niedroga pozycja Od lekarza do Kucharza. Autorka (Danuta Myłek) przedstawia się na okładce jako „dr n.med, specjalista alergolog i dermatolog”, skupia się na roli żywienia w leczeniu „chorób w tym alergicznych” i napisała nagrodzoną pracę doktorską o diecie w atopowym zapaleniu skóry.

Pomyślałem – to coś dla mnie! Nieznana mi polska lekarka, która wie, o co tak naprawdę chodzi w większości chorób. Poczta szybko dostarczyła bardzo porządnie zapakowaną książkę i zabrałem się do czytania.

Danuta Myłek: Od lekarza do kucharza

Niestety lektura nie była tak obiecująca, jak opis na okładce obiecywał. Czytaj dalej Od lekarza do kucharza