Archiwum kategorii: Książki

Twój drugi mózg

Książka Emerana Mayera Twój drugi mózg porusza temat, który jeszcze do niedawna był całkowicie negowany w nauce – komunikacja umysł-jelita. Tekst na okładce „Jak zależność mózg-jelita wpływa na nasz nastrój, decyzje i stan zdrowia” 10-15 lat temu był herezją, a teraz jest to dziedzina najnowszych odkryć naukowych.

Twój drugi mózg

Od samego początku lektura Twojego drugiego mózgu dostarczyła mi wiele przyjemności. Autor sprawnie porusza się po jednym z najnowszych poletek nauki, choć sam przyznaje, że obecnie dopiero zaczynamy poznawać skomplikowane zależności bakterie-jelita-mózg. Czytaj dalej Twój drugi mózg

Reklama wspiera rozwój strony:

Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała

Książka Giulii Enders Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała to napisany lekkim językiem fascynujący i przystępny przewodnik po naszym układzie pokarmowym.

W ostatnich latach widzieliśmy wzrastające zainteresowanie nauki jelitami i zamieszkującymi je bakteriami, więc naturalną koleją rzeczy były książki na ten temat.

Historia wewnętrzna

Całe szczęście Giulia Enders posiada talent pisarski, bo tę książkę się bardzo łatwo czyta. Na pewno jest w tym też zasługa polskiej tłumaczki. Czytaj dalej Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała

Ketoza (Dawid Dobropolski)

Cudze chwalicie, swego nie znacie – chyba tak można podsumować moją – do niedawna – i wielu innych z nas wiedzę o ketozie. Językiem nauki jest angielski i większość cennych książek o żywieniu publikowanych jest w tym języku, stąd łatwo przegapić naszą lokalną perełkę, jaką jest Ketoza Dawida Dobropolskiego.

Ketoza Dawid Dobropolski

Muszę ze wstydem przyznać, że jeszcze kilka tygodni temu nazwisko Dobropolski nic mi nie mówiło, choć ketozą i żywieniem ketogenicznym się interesuję. Wiedzę swą czerpałem jednak głównie z anglojęzycznych stron internetowych. Czytaj dalej Ketoza (Dawid Dobropolski)

Zdrowy tłuszcz

Książka Zdrowy tłuszcz – Jak schudnąć i być zdrowym, jedząc więcej tłuszczu wyróżnia się w księgarniach chwytliwym podtytułem. W internecie ciężko znaleźć na jej temat więcej informacji, a szkoda – bo to bardzo dobra książka.

Zdrowy tłuszcz

Zdrowy tłuszcz ma dwóch autorów (Steven Masley i Jonny Bowden) – obaj są lekarzami i dietetykami, a Steven dodatkowo ma dyplom szefa kuchni. Czytaj dalej Zdrowy tłuszcz

Sezonowo bezglutenowo

Sezonowo bezglutenowo – 100 przepisów na 4 pory roku to książka kucharska poświęcona diecie bezglutenowej. Co ciekawe, autorzy Magdalena („specjalistka od dań makaronowych”) i Stanisław Romek („słodki facet”) od 5 lat prowadzą bloga kulinarnego (Kuchenne Wariacje), który jest pełny glutenu, bo przeszli na dietę bezglutenową dopiero dwa lata temu.

Sezonowo bezglutenowo

Gluten aż kipi z bloga autorów książki – dużo tam chleba, ciast, ciasteczek, słodkich deserów, a nawet spora część dań obiadowych zawiera gluten. Magda i Staszek cierpieli jednak na dolegliwości trawienne i problemy z tarczycą i niedawno okazało się, że powodem jest nietolerancja glutenu. Czytaj dalej Sezonowo bezglutenowo

Rewolucja w leczeniu raka

Według informacji na okładce Rewolucja w leczeniu raka – przełomowy program terapii i profikatyki autorstwa Leigh Erin Connealy to „przełomowa książka, która prezentuje zupełnie nowe podejście do walki z rakiem – uwzględnia ono całościowy program rewitalizacji ciała oraz psychiki, który obejmuje plan rewolucyjnej diety ketogenicznej…”.

Rewolucja w leczeniu rakaZazwyczaj opisy na okładce są przejaskrawione, ale w tym przypadku muszę przyznać rację – książka rzeczywiście porusza wszystkie możliwe aspekty leczenia raka. Od iluś już lat czytam dużo o tzw. medycynie alternatywnej, ale nie przyszedł mi do głowy nawet najmniejszy drobiazg, o którym by nie wspomniała autorka. Czytaj dalej Rewolucja w leczeniu raka

Od lekarza do kucharza

Kiedy księgarnia E&M Books zwróciła się do mnie z prośbą o przetestowanie niektórych książek z jej oferty, wzrok mój przykuła niedroga pozycja Od lekarza do Kucharza. Autorka (Danuta Myłek) przedstawia się na okładce jako „dr n.med, specjalista alergolog i dermatolog”, skupia się na roli żywienia w leczeniu „chorób w tym alergicznych” i napisała nagrodzoną pracę doktorską o diecie w atopowym zapaleniu skóry.

Pomyślałem – to coś dla mnie! Nieznana mi polska lekarka, która wie, o co tak naprawdę chodzi w większości chorób. Poczta szybko dostarczyła bardzo porządnie zapakowaną książkę i zabrałem się do czytania.

Danuta Myłek: Od lekarza do kucharza

Niestety lektura nie była tak obiecująca, jak opis na okładce obiecywał. Czytaj dalej Od lekarza do kucharza

Dzika strona jedzenia

Dzika strona jedzenia Jo Robinson to trzecia z niedawno przeczytanych książek ze słowem „dzika” w nazwie (po Dzikiej kuchni oraz Dzikiej spiżarni) i tak się zdarzyło, że był to mój gwiazdkowy prezent od Mikołaja 🙂

Zarówno okładka jak i opis książki są bardzo atrakcyjne – wydawnictwo obiecuje, że po lekturze będziemy wiedzieć, które sklepowe warzywa i owoce są najbardziej zbliżone do dzikich przodków, które odmiany są najzdrowsze, jak je przechowywać i przyrządzać.

Dzika strona jedzenia

Dzika strona jedzenia odnosi się do rynku amerykańskiego i nie została zlokalizowana (o czym wydawnictwo uczciwie pisze we wstępie), ale w epoce globalizacji to nie ma tak dużego znaczenia i dla polskiego czytelnika ta książka też będzie bardzo przydatna. Czytaj dalej Dzika strona jedzenia

Polski przewodnik paleo

Polski przewodnik paleo to książka znanych i cenionych w polskim internecie blogerek Iwony Wierzbickiej (Ajwendieta) i Katarzyny Karus-Wysockiej (Cook it Lean). To w tej chwili chyba najlepsza książka w języku polskim o diecie paleo.

Polski przewodnik paleo

Wydawnictwu Publicat udało się doskonale dobrać autorki przewodnika – z jednej strony mamy dyplomowaną dietetyk z długą praktyką i ogromną wiedzą (Iwona), a z drugiej pasjonatkę paleo, miłośniczkę gotowania i fotografii kulinarnej (Kasia). Czytaj dalej Polski przewodnik paleo

Elisabeth Lange – Dieta paleo dla początkujących

Niedawno w księgarniach pojawiła się atrakcyjna graficznie książka z figurkami jaskiniowców na okładce i pod ciekawym tytułem: Dieta paleo dla początkujących. Już na samym początku autorka ujawnia, że przez 20 lat była wegetarianką i dopiero kilka lat temu przeszła na żywienie paleo. Co była wegetarianka mogła napisać o diecie paleo?

Elisabeth Lange - Dieta paleo dla początkujących

Wegetarianizm nie do końca jest sprzeczny z ideą paleo, choć rzeczywiście może być ciężko je pogodzić (czytaj więcej: Dieta wegetariańska). Przeszłość autorki zaintrygowała mnie i jeszcze bardziej zwiększyła zaciekawienie książką. Czytaj dalej Elisabeth Lange – Dieta paleo dla początkujących