Schudnij i obniż cukier w 8 tygodni – recenzja książki

Z reguły unikam takich krzykliwych tytułów obiecujących nie wiadomo co, ale Schudnij i obniż cukier w 8 tygodni nie jest tanią sensacją. Stosując rady zawarte w tej książce rzeczywiście można schudnąć.

Schudnij i obniż cukier w 8 tygodni

Teksty na okładce „pierwsza dieta, którą zastosujesz z przyjemnością” oraz „rewolucyjna metoda odżywiania” są nieco na wyrost, bo jest to książka o diecie niskowęglowodanowej, która nie jest niczym nowym i jej teorię znamy już od ponad 100 lat, a praktykę od kilkuset tysięcy lat 🙂

Większość książek tego typu ma na początku rozdziały opisujące, dlaczego współczesny sposób odżywiania jest taki zły, co można zmienić i jak to zastosować w praktyce. Z reguły ta część zajmuje kilkadziesiąt stron i dopiero potem następują przepisy.

W Schudnij i obniż cukier w 8 tygodni autorzy Clare Bailey i Sarah Schenker skupili się głównie na przepisach i teoria została ograniczona do minimum.

Zasady diety obejmują 3 rzadko pokryte tekstem strony, potem są odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania, lista zakupów i kilka praktycznych rad – to wszystko.

Następnie mamy 150 przepisów podzielonych na śniadania, szybkie obiady i przekąski, proste kolacje, dania główne, dodatki warzywne i zdrowe przekąski. Książkę kończy przykładowy jadłospis na 8 tygodni obejmujący podane wcześniej przepisy.

W tak krótkim wstępnie nie da się objaśnić wszystkich zasad zdrowego odżywiania, więc rzeczywiście jest się do czego przyczepić. W książce nie padają słowa gluten, kazeina albo omega-6, a nabiał i strączki są polecane każdemu.

Jeśli masz napisać tylko kilkanaście zdań, to nie dasz rady opisać wszystkich niuansów i wejść w szczegóły. Uważam, że pomimo tak ograniczonego miejsca autorzy dobrze opisali podstawy żywienia niskowęglowodanowego.

Schudnij i obniż cukier w 8 tygodni to w oryginale książka amerykańska, więc zawarte w niej przepisy nie są typowo polskie. Nie ma więc przepisu na niskowęglowodanowe cudo polskiej kuchni – bigos.

Razi mnie typowo amerykańskie dodawanie sera do każdego dania i rzeczywiście większość przepisów ma w składzie nabiał – mleko, śmietanę i/lub ser. Tak samo amerykański jest owies w niektórych przepisach na śniadania. Nie jest to dobre, bo cukrzycy raczej powinni stronić od mleka i jego przetworów oraz zbóż.

Jak na mój gust to przepisy są nieco egzotyczne i wiele z nich ma przyprawy charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej. Mimo to kilka potraw mnie zainteresowało i zamierzam je wkrótce wypróbować, jak np. podpłomyki z ciecierzycy.

Bardzo dużą zaletą są podane wartości odżywcze (energia, węglowodany, tłuszcz i białko) każdego przepisu – to jest to, czego brakuje w większości książek kucharskich.

Pomimo wielu skrótów i uproszczeń w książce uważam, że opisana w Schudnij i obniż cukier w 8 tygodni dieta jest dużo zdrowsza niż typowo współczesne śmieciowe jedzenie i rzeczywiście doprowadzi do utraty wagi i uregulowania ilości cukru w krwi.

Jeśli masz nadwagę i cukrzycę (albo jej początki), nie chcesz uczyć się teorii, a zamiast tego dostać szczegółowo rozpisany plan żywieniowy, który pozwoli stracić wagę jedząc syte i smaczne posiłki, to jest to książka dla ciebie.

Jeśli oczekujesz solidnej dawki wiedzy, to tu jej nie dostaniesz. Masz za to 150 ciekawych przepisów, dzięki którym dieta niskowęglowodanowa będzie dużo łatwiejsza do wprowadzenia w życie.

Polecam lekturę Schudnij i obniż cukier w 8 tygodni.

Książka wciąż jest w sprzedaży (sprawdź ceny).

Podyskutuj o książkach o zdrowiu i odżywianiu: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo podziel się swoimi doświadczeniami i pomóż innym!


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *