Archiwum kategorii: Książki

Paleo na słodko – recenzja

Znana nie tylko ze swojego bloga Cook it lean Katarzyna Karus-Wysocka, współatorka Polskiego przewodnika paleo, tym razem wydała samodzielnie książkę pod jakże kuszącym tytułem: Paleo na słodko.

Paleo na słodko

Jak można było się po Kasi spodziewać, mamy nie tylko rzetelną treść i sprawdzone przepisy, ale także przepiękne zdjęcia. Nawet osoby niemające nic wspólnego z dietą paleo mogą czerpać wiele przyjemności z oglądania tej książki. Czytaj dalej Paleo na słodko – recenzja

Reklama wspiera rozwój strony:

Wygraj z cukrem – recenzja

Podtytuł książki Larsa-Erika Litsfeldta i Patrika Olssona Wygraj z cukrem to „Rewolucyjna metoda na zachowanie zdrowia, utrzymanie prawidłowej wagi ciała i odpowiedniego poziomu cukru we krwi”. Czy warto ją przeczytać? I dla kogo to książka?

Wygraj z cukrem

Gdy zabierałem się do czytania, to wiedziałem o tej książce bardzo niewiele, poza tym, że została napisana przez dwóch diabetyków. Szwedów – to miła odmiana po głównie amerykańskich książkach.

Wygraj z cukrem to niewielka książka, którą się szybko czyta. Pomimo tego, ilość wiedzy i informacji w niej zawartej jest naprawdę imponująca. Jestem pod ogromnym wrażeniem, jak wiele udało się autorom zmieścić w tej niedużej publikacji. Czytaj dalej Wygraj z cukrem – recenzja

Stop zespołowi jelita drażliwego! Dieta FODMAP – recenzja

Książka Mollie Tunitsky Stop zespołowi jelita drażliwego! Dieta FODMAP ma dodatkowo podtytuł: „Łatwy program dla osób z IBS i refluksem żołądkowo-przełykowym”. Na polskim rynku brakowało książki o diecie FODMAP i wydawnictwo Rebis postanowiło tę lukę zapełnić.

Dieta FODMAP

Skrót FODMAP został pierwszy raz użyty całkiem niedawno – w roku 2005 i od tego czasu cały czas się uczymy o tym, jak nasz układ pokarmowy trawi różne rodzaje węglowodanów i na jakie schorzenia może pomóc ograniczenie tych łatwiej fermentujących (czytaj więcej: Dieta FODMAP, Zespół jelita drażliwego oraz Zgaga, refluks, wrzody). Czytaj dalej Stop zespołowi jelita drażliwego! Dieta FODMAP – recenzja

Pokochaj swój dom – recenzja

Autorka książki Bea Johnson pewnego dnia totalnie zmieniła swoje podejście. Dziś wraz z mężem i dwoma synami produkują zaledwie jeden słoik śmieci rocznie, a do tego mają więcej czasu, oszczędzają 40% domowych wydatków i są zdrowsi niż kiedykolwiek.

Pokochaj swój dom

Takim cytatem z tyłu okładki kusi czytelnika książka Pokochaj swój dom. Podtytuł ponadto obiecuje, że dowiemy się, „jak pozbyć się śmieci, a w zamian zyskać szczęście, pieniądze i czas”.

Rzeczywiście autorka ma rację, że rzeczy nas przytłaczają i zajmują nasz cenny czas. Bałagan w domu męczy i nie pozwala być tak naprawdę zrelaksowanym i szczęśliwym. Czytaj dalej Pokochaj swój dom – recenzja

Słodziutki: biografia cukru – recenzja

Gdyby tylko niewielki ułamek tego, co już wiadomo na temat skutków działania cukru, został ujawniony w odniesieniu do jakiegokolwiek innego materiału używanego jako dodatek do żywności, materiał ten zostałby natychmiast zakazany – tak zaczyna się Słodziutki - biografia cukru.

Słodziutki

„Słodziutkiego” napisało dwoje dziennikarzy „Gazety Wyborczej” – Dariusz Kortko i Judyta Watoła – ta para w 2014 r. dostała nagrodę Grand Press w kategorii dziennikarstwo specjalistyczne.

Rzeczywiście w książce widać profesjonalizm – jest świetnie napisana i czyta się ją z prawdziwą przyjemnością. Niektóre rozdziały przypominają awanturnicze powieści historyczne, inne są jak klasyczny kryminał, a jeszcze inne to dobry felieton. Czytaj dalej Słodziutki: biografia cukru – recenzja

Twój drugi mózg – recenzja

Książka Emerana Mayera Twój drugi mózg porusza temat, który jeszcze do niedawna był całkowicie negowany w nauce – komunikacja umysł-jelita. Tekst na okładce „Jak zależność mózg-jelita wpływa na nasz nastrój, decyzje i stan zdrowia” 10-15 lat temu był herezją, a teraz jest to dziedzina najnowszych odkryć naukowych.

Twój drugi mózg

Od samego początku lektura Twojego drugiego mózgu dostarczyła mi wiele przyjemności. Autor sprawnie porusza się po jednym z najnowszych poletek nauki, choć sam przyznaje, że obecnie dopiero zaczynamy poznawać skomplikowane zależności bakterie-jelita-mózg. Czytaj dalej Twój drugi mózg – recenzja

Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała recenzja

Książka Giulii Enders Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała to napisany lekkim językiem fascynujący i przystępny przewodnik po naszym układzie pokarmowym.

W ostatnich latach widzieliśmy wzrastające zainteresowanie nauki jelitami i zamieszkującymi je bakteriami, więc naturalną koleją rzeczy były książki na ten temat.

Historia wewnętrzna

Całe szczęście Giulia Enders posiada talent pisarski, bo tę książkę się bardzo łatwo czyta. Na pewno jest w tym też zasługa polskiej tłumaczki. Czytaj dalej Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała recenzja

Ketoza (Dawid Dobropolski) – recenzja

Cudze chwalicie, swego nie znacie – chyba tak można podsumować moją – do niedawna – i wielu innych z nas wiedzę o ketozie. Językiem nauki jest angielski i większość cennych książek o żywieniu publikowanych jest w tym języku, stąd łatwo przegapić naszą lokalną perełkę, jaką jest Ketoza Dawida Dobropolskiego.

Ketoza Dawid Dobropolski

Muszę ze wstydem przyznać, że jeszcze kilka tygodni temu nazwisko Dobropolski nic mi nie mówiło, choć interesuję się ketozą i żywieniem ketogenicznym. Wiedzę swą czerpałem jednak głównie z anglojęzycznych stron internetowych. Czytaj dalej Ketoza (Dawid Dobropolski) – recenzja

Zdrowy tłuszcz – recenzja

Książka Zdrowy tłuszcz – Jak schudnąć i być zdrowym, jedząc więcej tłuszczu wyróżnia się w księgarniach chwytliwym podtytułem. W internecie ciężko znaleźć na jej temat więcej informacji, a szkoda – bo to bardzo dobra książka.

Zdrowy tłuszcz

Zdrowy tłuszcz ma dwóch autorów (Steven Masley i Jonny Bowden) – obaj są lekarzami i dietetykami, a Steven dodatkowo ma dyplom szefa kuchni. Czytaj dalej Zdrowy tłuszcz – recenzja

Sezonowo bezglutenowo – recenzja książki

Sezonowo bezglutenowo – 100 przepisów na 4 pory roku to książka kucharska poświęcona diecie bezglutenowej. Co ciekawe, autorzy Magdalena („specjalistka od dań makaronowych”) i Stanisław Romek („słodki facet”) od 5 lat prowadzą bloga kulinarnego (Kuchenne Wariacje), który jest pełny glutenu, bo przeszli na dietę bezglutenową dopiero dwa lata temu.

Sezonowo bezglutenowo

Gluten aż kipi z bloga autorów książki – dużo tam chleba, ciast, ciasteczek, słodkich deserów, a nawet spora część dań obiadowych zawiera gluten. Magda i Staszek cierpieli jednak na dolegliwości trawienne i problemy z tarczycą i niedawno okazało się, że powodem jest nietolerancja glutenu. Czytaj dalej Sezonowo bezglutenowo – recenzja książki