Nie będzie przesadą, gdy powiem, że ta książka odmieniła moje życie, choć Życie bez pieczywa (Life without bread) nie jest typową książką o diecie i jedzeniu. Tytuł i teza książki, że niejedzenie chleba uzdrawia, są dla przeciętnej osoby rewolucyjne i zakrawają na szaleństwo. Co jest takiego niezwykłego w tej książce i dlaczego zasługuje ona na uwagę?
Życie bez pieczywa doczekało się aż szesnastu wydań od czasu, gdy książka ta ukazała się w 1967 roku po niemiecku pod tytułem Leben ohne Brot. Austriacki lekarz Wolfgang Lutz tak naprawdę przecierał szlaki nauki wiążącej choroby cywilizacyjne z naszym odżywianiem. Polak Jan Kwaśniewski wydał swoją książkę o diecie optymalnej rok później, a pierwsza książka Roberta Atkinsa pojawiła się dopiero w 1972 roku (czytaj więcej: Historia diety paleo). W Polsce ukazało się kilka lat temu tłumaczenie amerykańskiego wydania z roku 2000 napisanego przy współudziale naukowca Christiana B. Allana (okładki powyżej). Czytaj dalej Życie bez pieczywa (Life without bread) – recenzja książki