Cukier niejedno ma imię

Łatwo rozpoznać produkt zawierający cukier, jeśli w liście składników ma napisane wprost „cukier”. Tymczasem jednak cukier niejedno ma imię i można go ukryć pod wieloma nazwami, czasem nie kojarzącymi się wprost z nim. Pod jakimi nazwami występuje cukier?

Otyłość paleo smak, Boris Kustodiev
Słodycze – martwa natura, Boris Kustodiev

Oto terminy, pod którymi ukrywa się cukier w liście składników:

  • cukier buraczany
  • cukier brązowy
  • cukier brzozowy (z soku/syropu brzozowego, nie ksylitol)
  • cukier gronowy
  • cukier kokosowy
  • cukier inwertowany
  • cukier owocowy
  • cukier palmowy
  • cukier puder
  • cukier trzcinowy
  • cukier turbinado
  • dekstroza
  • dekstryny
  • fruktoza
  • glukoza
  • inulina
  • koncentrat soku (owocowego, jabłkowego…)
  • ksyloza
  • laktoza
  • maltodekstryny
  • maltoza
  • melasa
  • miód
  • naturalny cukier
  • nektar z agawy
  • odparowany syrop trzcinowy
  • odwodniony syrop trzcinowy
  • przecier owocowy
  • sacharoza
  • słód jęczmienny
  • sorgo
  • syrop
  • syrop brzozowy
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • syrop jęczmienny
  • syrop klonowy
  • syrop kukurydziany
  • syrop ryżowy
  • syrop słodowy
  • syrop sorgowy
  • syrop trzcinowy
  • syrop z agawy
  • trzcina cukrowa
  • zagęszczony sok owocowy (z dowolnych owoców)

W przypadku niektórych produktów, szczególnie tych dla dzieci, cukier może ukrywać się pod pozornie niewinnymi nazwami:

  • sok gruszkowy
  • sok jabłkowy
  • sok winogronowy
  • sok z białych winogron

Niektórzy producenci, jak np. Gerber, reklamują swoje napoje dla dzieci jako „bez dodatku cukru” i „środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla niemowląt i małych dzieci”, a napoje te składają się głównie z soku jabłkowego i winogronowego. O ile jest to prawdą, że nie dodano tam cukru, to napój taki jest potwornie słodki, jedna buteleczka (300 ml) zawiera w przeliczeniu ponad 6 łyżeczek cukru! To jest prosta droga, żeby wychować narkomana cukrowego, który z dużą szansą jeszcze przed pełnoletnością zachoruje na cukrzycę.

Na koniec uwaga na sztuczkę stosowaną przez producentów żywności – produkty w liście składników muszą być uporządkowane według ich ilości, poczynając od tych, których jest najwięcej. Jeśli widzimy produkt, na którego opakowaniu czytamy „Skład: cukier…„, to sprawa jest jasna, jednak czasem producenci stosują wiele różnych postaci cukru, z których każdej jest na tyle mało, że występują one w dalszej części listy składników. Wszystkie te substancje zebrane razem składają się jednak na większość produktu.

Unikaj produktów i napojów zawierających w składzie cukier, nawet w ukryciu pod inną nazwą. Chyba najpopularniejszy w Polsce jest syrop glukozowo-fruktozowy, który według niektórych badań jest nawet gorszy niż zwykły cukier buraczany. Syrop ten jest chętniej stosowany przez producentów żywności, ponieważ jest tańszy, nie lepi się i nie krystalizuje, choć niestety nikogo nie obchodzi, że jest bardziej szkodliwy.


Podyskutuj o różnych produktach, ich etykietach oraz sztuczkach stosowanych przez koncerny: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo podziel się swoimi doświadczeniami i pomóż innym!

Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.


Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Jedna myśl nt. „Cukier niejedno ma imię”

  1. Czyli że syrop klonowy i cukier kokosowy też odpada? Nawet w niewielkich ilościach?

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *