Glukoza i paleo – badanie krwi 2022

Od co najmniej 7 lat piszę o poziomie swojej glukozy w krwi na czczo (wpisy z 2015, 2016, 20182020). Wszystko z tego powodu, że jedząc słodkości miałem niższy cukier rano niż po ich ograniczeniu. Dlaczego?

Glukoza na czczo 2022

Miałem kilka pomiarów ze „słodkich” czasów i wszystkie są w granicach 77-86 mg/dl. Za to po wyrzuceniu cukru i śmieci z pożywienia większość pomiarów była od 90 do 100 mg/dl. Jak to możliwe?

Nie mam cukrzycy, a moje badania insuliny pokazują bardzo niski poziom (Mój idealny wynik badania insuliny na czczo).

Według badań naukowych najdłużej żyją ludzie, których glukoza na czczo jest w granicach 80-100 mg/dl {1} (wykres śmiertelności poniżej) – więc moje wyniki nie wydają się być zagrożeniem dla zdrowia.

Poziom glukozy w krwi i ryzyko śmierci
Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5557842/

Wyższy cukier w krwi rano zdarza się stosunkowo często u ludzi, którzy wyrzucą cukier z pożywienia. Jest kilka teorii tłumaczących ten paradoks, najbardziej mnie przekonuje ta o transportach glukozy GLUT-4 (odsyłam po szczegóły do wpisu z 2020).

Laboratoria używają dwóch różnych jednostek do pomiary glukozy w krwi: mg/dl i mmol/l – skorzystaj z kalkulatora: przelicz jednostki glukozy w krwi, HbA1c, insuliny i peptydu C.

Niedawno trafiłem na bardzo ciekawy wpis dotyczący tego, jaki jest normalny poziom cukru u ludzi bez cukrzycy na stronie Optimising Nutrution. Cała ta strona to kopalnia wiedzy o odżywianiu i bardzo polecam lekturę (3 następne wykresy pochodzą właśnie z tego źródła).

Autor tej strony poleca program Data-Driven Fasting (co można przetłumaczyć jako „poszczenie według danych”). Według niego najlepszą i najłatwiejszą utratę wagi i stabilizację poziomu cukru w krwi osiągniemy, gdy będziemy jeść tylko wtedy, kiedy glukoza w krwi jest poniżej określonego poziomu.

Jest też aplikacja, która pozwala uczestnikom DDF śledzić swój cukier i podejmować decyzję o tym, czy jeść, czy też pościć. I właśnie dane z tej aplikacji są bardzo ciekawe.

Pamiętajmy, że tej aplikacji używa bardzo niewielu ludzi z cukrzycą, głównie są to zdrowi ludzie, którzy chcą zoptymalizować swoje jedzenie i masę ciała.

Z prawie 125.000 pomiarów glukozy na czczo wprowadzonych do tej aplikacji wyłania się ciekawa statystyka:

125.000 wyników glukozy na czczo

U w większości zdrowych ludzi najczęstszy wynik glukozy na czczo jest w przedziale 95-100 mg/dl, a na drugim miejscu jest przedział 100-105 mg/dl. Średnia wartość z wszystkich pomiarów to 103 mg/dl!

Trochę się to kłóci z oficjalnymi normami, według których pomiar ponad 100 mg/dl oznacza stan przedcukrzycowy i kwalifikuje się do dalszych badań i potencjalnego leczenia (tabletkami i chemią, a nie zmianą diety).

Ważne jest to, że większość ludzi korzystających z programu Data-Driven Fasting jest na diecie niskowęglowodanowej. To ma znaczenie, co zobaczymy z dwóch następnych wykresów.

Oto poziom glukozy w krwi w ciągu dnia u ludzi na diecie niskowęglowodanowej opartej na błonniku, tłuszczu i białku (żółte kropki to pomiar przed jedzeniem, niebieskie po jedzeniu, a fioletowe na czczo):

Glukoza w krwi na diecie LCHF

Jeśli nie jesz cukru i czerpiesz energię głównie z tłuszczu, to zaczynasz dzień ze stosunkowo wysokim poziomem glukozy w krwi (100-115 mg/dl), za to w ciągu dnia stopniowo on spada.

Zwróćmy też uwagę, że u tych ludzi po jedzeniu wynik cukru nie skacze gwałtownie z górę. Owszem, u niektórych się podnosi, ale najczęściej nie ponad 120 mg/dl.

Zupełnie inaczej wygląda sytuacja u ludzi na diecie niskotłuszczowej, którzy energię czerpią głównie z węglowodanów:

Glukoza na diecie niskotłuszczowej

Jeśli jesz dużo węglowodanów, a mało tłuszczu, to zaczynasz dzień z niższą glukozą w krwi – przeciętnie 85-110 mg/dl – za to w ciągu dnia ona rośnie!

Choć niektórzy mają po jedzeniu niski cukier, to większość takich pomiarów mieści się w wyższym przedziale 120-150 mg/dl.

Do tej pory tylko raz chciało mi się kłuć co chwilę, by sprawdzić mój dobowy poziom glikemii:

Dobowy profil glikemii na diecie paleo

Porównując moje dane do danych uczestników programu Data-Driven Fasting, mogę stwierdzić, że moje wyniki są najzupełniej normalne i nie ma żadnych powodów do obaw.

Czy tak samo jak ja masz wysoki poziom glukozy w krwi rano po ograniczeniu węglowodanów i oficjalne tabelki pokazują, że zbliżasz się do cukrzycy?

Według wszystkich źródeł, badań i informacji, które znalazłem w internecie przez ostatnie lata, wydaje się to być całkowicie normalne fizjologiczne zjawisko.

Pamiętaj jednak, że nie jestem lekarzem i nie mam odpowiedniego wykształcenia, a zabawa statystyką nie jest poradą medyczną.

Moje wyniki badań glukozy w krwi na czczo, choć blisko stanów przedcukrzycowych, są w moim przypadku normalne i nijak się ich nie obawiam. Dla mnie poranny cukier 95-100 mg/dl nie jest żadnym problemem i powodem do zmartwień.

Nie odnoś jednak tego rozumowania na ślepo do siebie – jeśli masz takie wyniki (i jadasz chleb i cukier), to być może rzeczywiście masz początki cukrzycy i interwencja dietetyczna (a może i medyczna) może być niezbędna!

Podyskutuj o badaniach krwi i ich wynikach: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo podziel się swoimi doświadczeniami i pomóż innym!


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Źródła:
  1. Yi SW, Park S, Lee YH, Park HJ, Balkau B, Yi JJ. Association between fasting glucose and all-cause mortality according to sex and age: a prospective cohort study. Sci Rep. 2017 Aug 15;7(1):8194.
    DOI/Crossref: 10.1038/s41598-017-08498-6 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

3 komentarze do “Glukoza i paleo – badanie krwi 2022”

  1. Ważniejsze jest IMHO, jak szybko cukier spada po węglowodanowym posiłku. Ja, kiedy czułem się już źle i zacząłem podejrzewać u siebie objawy insulinooporności, miałem bardzo wolny spadek, tzn. cukier powyżej 140 po posiłku utrzymywał się u mnie bardzo długo – znacznie dłużej niż u innych osób, z którymi jadłem to samo i w podobnej ilości na kg masy ciała.

  2. Witaj, dzieki za intetesujacy wpis. Po ograniczeniu weglowodanow rowniez zauwazylam u siebie znaczne podniesienie cukru na czczo (badanie glukometrem) z wartosci 76-78 na 95-98. I chyba cos w tym jest o czym piszesz. Jesli posilek nie zawieral zadnych zboz i owocow, moja glukoza po 1 godzine po posilku nie przekracza 120, a po 2 godzinach spada do 90-96max i tak pozostaje. I prawda jest tez u mnie, ze gdy poprzedniego dnia zjem np lody czy sporo owocow, to nastepnego dnia glukoza na czczo jest duzo nizsza niz 98. Sama sie zastanawialam nad tym zjawiskiem i zaczelam szperac. Czyli wynika z tego, ze na diecie niskoweglowodanowej nie ma duzego wyrzutu glukozy (i insuliny), stad duzo mniejszey apetyt na podjadanie miedzy posilkami, glukoza jest na stabilnym poziome w zakrsie od 90-130. Mam 52 lata wiec mysle, iz wynik HbAc1 na pozione 94 jest prawidlowy.

    1. Iza, dzięki za komentarz. Nie wiem, jakich jednostek używasz do pomiaru HbA1c, ale wynik 94 definitywnie nie jest prawidłowy. Przypuszczam, że coś pomieszałaś 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *