Trójglicerydy

Trójglicerydy to jedna z transportowych form tłuszczu we krwi. Wielu ludzi skupia się cholesterolu, tymczasem trójglicerydy mają też istotny związek z miażdżycą i chorobami układu krążenia {1, 2, 3, 4, 5}. W powszechnej świadomości społecznej, a co gorsza, według zdecydowanej większości lekarzy, żeby zredukować ilość trójglicerydów w krwi, trzeba ograniczyć spożywanie tłuszczów, przede wszystkim nasyconych i zwierzęcych.

Mięso, Paleo SMAK

Skąd się biorą trójglicerydy w naszej krwi? I jak można je ograniczyć? Większość spożywanego przez nas tłuszczu dostaje się do naszego krwiobiegu właśnie w postaci trójglicerydów, które trafiają do różnych tkanek, gdzie są zużywane na teraźniejsze albo magazynowane na przyszłe potrzeby energetyczne. Sporo trójglicerydów trafia do wątroby, która przerabia je na różne inne substancje.

Współczesna medycyna pomija jednak całkowicie fakt, że trójglicerydy są także produkowane w wątrobie z glukozy. Kiedy spożywamy węglowodany, niezależnie czy proste, czy złożone, większość z nich trafia do krwi w postaci glukozy. Po posiłku, gdy poziom glukozy w krwi się podnosi, trzustka wydziela insulinę, która każe wątrobie przerabiać glukozę na trójglicerydy, które następnie są transportowane do tkanki tłuszczowej jako rezerwa energetyczna. Im więcej węglowodanów, tym więcej trójglicerydów.

Jeśli rzeczywiście tak jest, to ograniczenie przyjmowanych węglowodanów powinno znacznie obniżyć ilość trójglicerydów w krwi – i dokładnie tak się dzieje. Zobacz badania krwi pod kątem trójglicerydów przed i po przejściu na żywienie paleo.

Do tego wysoki poziom trójglicerydów ma negatywny wpływ na cholesterol LDL, zamieniając jego stosunkowo niegroźne duże cząsteczki w bardzo złe małe cząsteczki (VLDL), które mają olbrzymi potencjał miażdżycowy. Dlatego właśnie to od ilości trójglicerydów zależy, czy i ile złogów odłoży się w naczyniach krwionośnych (czytaj więcej: Cholesterol – naprawdę taki zły?).

Badania wykazują, że trójglicerydy potrafią przekraczać barierę krew-mózg i wywołują odporność na leptynę i insulinę – najważniejsze hormony sterujące naszą wagą i apetytem {6}.

To właśnie wysoki poziom trójglicerydów (z jedzenia nadmiaru węglowodanów) może być pierwotną przyczyną otyłości, cukrzycy i tzw. zespołu metabolicznego.

Co więc jeść? Jak ograniczyć węglowodany? Przeczytaj koniecznie: Dieta na trójglicerydy i Dieta na cholesterol.

Pamiętaj – limitowanie ilości spożywanych tłuszczów nie jest sposobem na obniżenie trójglicerydów, jedyną skuteczną metodą jest ograniczenie spożywanych węglowodanów.

Co jeszcze? Wiemy, że niedoczynność tarczycy może skutkować zwiększonym poziomem trójglicerydów {7}. Leczenie niedziałającej tarczycy jest skomplikowanym zagadnieniem, ale także opiera się na prawidłowym żywieniu i wyrzuceniu zbóż z jadłospisu.

Dieta paleo, której podstawowymi wytycznymi jest całkowite wykluczenie z pożywienia cukru i zbóż jest idealnym wyborem – skutecznie i bezpiecznie obniży ilość trójglicerydów w krwi. Liczne badania naukowe potwierdzają pozytywny wpływ diety paleo na poziom trójglicerydów w krwi: {8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19}.

Podyskutuj o trójglicerydach: Polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo podziel się doświadczeniami i pomóż innym!


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Co to jest dieta paleo? | Paleo dla początkujących | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Cholesterol – naprawdę taki zły? | Dieta na cholesterol | Rak żywi się cukrem | Zboża szkodzą | Węglowodany tuczą a nie tłuszcz | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Źródła:
  1. Boullart AC, de Graaf J, Stalenhoef AF. Serum triglycerides and risk of cardiovascular disease. Biochim Biophys Acta. 2012 May;1821(5):867-75.
    DOI/Crossref: 10.1016/j.bbalip.2011.10.002 [PubMed] [Google Scholar]
  2. Talayero BG, Sacks FM. The role of triglycerides in atherosclerosis. Curr Cardiol Rep. 2011 Dec;13(6):544-52.
    DOI/Crossref: 10.1007/s11886-011-0220-3 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  3. Harchaoui KE, Visser ME, Kastelein JJ, Stroes ES, Dallinga-Thie GM. Triglycerides and cardiovascular risk. Curr Cardiol Rev. 2009 Aug;5(3):216-22.
    DOI/Crossref: 10.2174/157340309788970315 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  4. Sarwar N, Danesh J, Eiriksdottir G, Sigurdsson G, Wareham N, Bingham S, Boekholdt SM, Khaw KT, Gudnason V. Triglycerides and the risk of coronary heart disease: 10,158 incident cases among 262,525 participants in 29 Western prospective studies. Circulation. 2007 Jan 30;115(4):450-8.
    DOI/Crossref: 10.1161/CIRCULATIONAHA.106.637793 [PubMed] [Google Scholar]
  5. Onat A, Sari I, Yazici M, Can G, Hergenç G, Avci GS. Plasma triglycerides, an independent predictor of cardiovascular disease in men: a prospective study based on a population with prevalent metabolic syndrome. Int J Cardiol. 2006 Mar 22;108(1):89-95.
    DOI/Crossref: 10.1016/j.ijcard.2005.06.056 [PubMed] [Google Scholar]
  6. Banks WA, Farr SA, Salameh TS, Niehoff ML, Rhea EM, Morley JE, Hanson AJ, Hansen KM, Craft S. Triglycerides cross the blood-brain barrier and induce central leptin and insulin receptor resistance. Int J Obes (Lond). 2018 Mar;42(3):391-397.
    DOI/Crossref: 10.1038/ijo.2017.231 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  7. Chris Kresser, M.S. High Cholesterol? CVD Risk? It Might Be Your Thyroid, dostęp 2019-12-18. [Link]
  8. Manheimer EW, van Zuuren EJ, Fedorowicz Z, Pijl H. Paleolithic nutrition for metabolic syndrome: systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2015 Oct;102(4):922-32.
    DOI/Crossref: 10.3945/ajcn.115.113613 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  9. Frassetto LA, Schloetter M, Mietus-Synder M, Morris RC Jr, Sebastian A. Metabolic and physiologic improvements from consuming a paleolithic, hunter-gatherer type diet. Eur J Clin Nutr. 2009 Aug;63(8):947-55.
    DOI/Crossref: 10.1038/ejcn.2009.4 [PubMed] [Google Scholar]
  10. Masharani U, Sherchan P, Schloetter M, Stratford S, Xiao A, Sebastian A, Nolte Kennedy M, Frassetto L. Metabolic and physiologic effects from consuming a hunter-gatherer (Paleolithic)-type diet in type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr. 2015 Aug;69(8):944-8.
    DOI/Crossref: 10.1038/ejcn.2015.39 [PubMed] [Google Scholar]
  11. Boers I, Muskiet FA, Berkelaar E, Schut E, Penders R, Hoenderdos K, Wichers HJ, Jong MC. Favourable effects of consuming a Palaeolithic-type diet on characteristics of the metabolic syndrome: a randomized controlled pilot-study. Lipids Health Dis. 2014 Oct 11;13:160.
    DOI/Crossref: 10.1186/1476-511X-13-160 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  12. Klonoff DC. The beneficial effects of a Paleolithic diet on type 2 diabetes and other risk factors for cardiovascular disease. J Diabetes Sci Technol. 2009 Nov 1;3(6):1229-32.
    DOI/Crossref: 10.1177/193229680900300601 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  13. Ghaedi E, Mohammadi M, Mohammadi H, Ramezani-Jolfaie N, Malekzadeh J, Hosseinzadeh M, Salehi-Abargouei A. Effects of a Paleolithic Diet on Cardiovascular Disease Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2019 Jul 1;10(4):634-646.
    DOI/Crossref: 10.1093/advances/nmz007 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  14. Kowalski LM, Bujko J. Evaluation of biological and clinical potential of paleolithic diet. Rocz Państw Zakł Hig. 2012;63(1):9-15. [PubMed] [Google Scholar]
  15. Pastore RL, Brooks JT, Carbone JW. Paleolithic nutrition improves plasma lipid concentrations of hypercholesterolemic adults to a greater extent than traditional heart-healthy dietary recommendations. Nutr Res. 2015 Jun;35(6):474-9.
    DOI/Crossref: 10.1016/j.nutres.2015.05.002 [PubMed] [Google Scholar]
  16. Mellberg C, Sandberg S, Ryberg M, Eriksson M, Brage S, Larsson C, Olsson T, Lindahl B. Long-term effects of a Palaeolithic-type diet in obese postmenopausal women: a 2-year randomized trial. Eur J Clin Nutr. 2014 Mar;68(3):350-7.
    DOI/Crossref: 10.1038/ejcn.2013.290 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  17. Ryberg M, Sandberg S, Mellberg C, Stegle O, Lindahl B, Larsson C, Hauksson J, Olsson T. A Palaeolithic-type diet causes strong tissue-specific effects on ectopic fat deposition in obese postmenopausal women. J Intern Med. 2013 Jul;274(1):67-76.
    DOI/Crossref: 10.1111/joim.12048 [PubMed] [Google Scholar]
  18. Jönsson T, Granfeldt Y, Ahrén B, Branell UC, Pålsson G, Hansson A, Söderström M, Lindeberg S. Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: a randomized cross-over pilot study. Cardiovasc Diabetol. 2009 Jul 16;8:35.
    DOI/Crossref: 10.1186/1475-2840-8-35 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  19. Blomquist C, Chorell E, Ryberg M, Mellberg C, Worrsjö E, Makoveichuk E, Larsson C, Lindahl B, Olivecrona G, Olsson T. Decreased lipogenesis-promoting factors in adipose tissue in postmenopausal women with overweight on a Paleolithic-type diet. Eur J Nutr. 2018 Dec;57(8):2877-2886.
    DOI/Crossref: 10.1007/s00394-017-1558-0 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

5 komentarzy do “Trójglicerydy”

  1. Witam, znalazłam ten artykuł szukając czegoś o trójglicerydach. Właśnie odebrałam wyniki męża i jestem przerażona: trójglicerydy – 1068 ( to nie pomyłka! Dopisano „silna lipoliza”), do tego cholesterol 223 i HDL- 28,52 ( czyli poniżej normy). Mąż nie śpieszy się do lekarza, bo zawsze jest coś ważniejszego. Ogólnie ma nadwagę (115kg, wzrost ok.178cm, typ dużego brzuszka), ale też pracuje ciężko fizycznie (rolnik). Przez całe życie jadał „starą polską kuchnię”, czyli dużo, tłusto i koniecznie na koniec słodko. Do tego obowiązkowo piwko lub dwa na wieczór. Zawsze diety lub jakiekolwiek ograniczenia w żywieniu go przerażały, bo „nie będzie miał sił na wysiłek fizyczny”. Ostatnio często źle się czuje: kłucia w klatce piersiowej, ogólne zmęczenie i bóle głowy. Do tego ma zniszczony kręgosłup ( zniszczone kręgi i dyski od nadmiernego dźwigania). Od czego zacząć, bo jak się doczytałam po wyeliminowaniu węglowodanów może dojść jeszcze do podwyższenia trójglicerydów we krwi ( oczywiście przejściowego), ale przy takim poziomie to podwyższenie chyba nie jest wskazane. Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź.

    1. „koniecznie na koniec słodko” trzeba wykluczyć z diety aby nastąpiła poprawa zdrowia. Konieczne jest też wykluczenie chleba i pokarmów mącznych. Jest to trudne dlatego proponuję zastąpić chleb porcją ziemniaków lub kaszy gryczanej. I to, i to cukry ale u siebie zauważyłem poprawę wyników zdrowia bez rygorystycznej rezygnacji z ziemniaków lub kaszy gryczanej i jaglanej (3-5razy w tygodniu). Osobiście uznaję czekoladkę za zdrowsze do zjedzenia niż kromkę chleba. Proponuję iść w tym kierunku by sprowadzić męża na właściwą drogę do zdrowia.

      1. Dziękuję za odpowiedź, oczywiście zasady poznaje na tej stronce, ale wcielić je w życie nie jest łatwo. Jeszcze samej sobie, to pół biedy, ale mężowi… czeka mnie niezłe wyzwanie. Ale już je podjęliśmy i działam według wskazówek otrzymanych na forum . I oczywiście cukry poszły w odstawkę… Z czasem napiszę, jak nam poszło 🙂 Gorąco pozdrawiam.

    2. moje triglicerydy 39 , HDL 95 , LDL 172 , spożywam pół szklanki zimnotłoczonych olejów dziennie i generalnie sporo tłuszczu bo jeśli już jem mięso to tłuste oraz jaja ,ograniczam białka i węglowodany mam czynną infekcję krętkiem borellia

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *

Dieta paleo po polsku i styl życia dla dzieci i dorosłych